FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Peltier elemes mérések
Dátum : 2001-01-15 11:26:55
Szerző : gigahertz


Aki peltier elemmel rendelkezik, biztosan tudja, hogy nem is olyan egyszerű a meleg oldalát hűteni. Ez kulcsfontosságú, mert ha ezt nem sikerül elég hatékonyan hűteni, akkor a hideg oldala sem lesz hideg! Egy 79Watt hűtőteljesítményű peltier elemmel kísérleteztem, elvben a katalógus ezt ígéri:

Itt azt adják meg, hogy a peltier elem hideg és meleg oldala között hány fokos hőmérséklet különbségre számíthatunk, ha adott teljesítmény fűti a meleg oldalát. Ha pl. 20 Wattal fűti a hideg oldalát, akkor a két oldala között 45 fokos hőmérsékletkülönbség lesz. Így ha a meleg oldala mondjuk 27 fokos, akkor a hideg oldala -18 fokos.

Ha egy mai "menő" processzort szeretnénk peltier elemmel, hűteni, akkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 79 Watt hűtőteljesítmény kevés! Illetve akkor esetleg elég lehet, ha extrém módon tudjuk hűteni a peltier meleg oldalát, de akkor sem számíthatunk teljes terhelés és tuningolás esetén mínuszokra. (Erre még visszatérek.)

Túlságosan optimista a katalógus, ugyanis 27 fokon igen nehéz tartani a peltier elem meleg oldalát. Ráadásul még tragikusabb a helyzet! Ugyanis ha a meleg oldalának hőmérséklete több mint 27 fok, akkor nem 8 Ampert vesz fel, hanem kevesebbet. Tehát kevésbé hűt! Én 7.2-7.3 Ampernél nem tudtam többet elérni, úgy, hogy a 15.4 Voltos maximális feszültséget ne lépjem át.

A másik fontos karakterisztika, ami megint megtévesztő lehet:

Ugyanis, ha valaki mondjuk azt gondolja, hogy a processzorra 50 Wattal melegszik, akkor a grafikon alapján ránézésre az látszik, hogy plusz 5 fokra számíthat. Sőt nagyobb teljesítményű peltier elemek is vannak. Ezeket a még alacsonyabb hőmérséklet reményében vásároljuk meg. De nem ilyen egyszerű a helyzet. Hogy megmutassam a peltier erejét, bemutatok egy rövid kísérletet.

Biztosan mindenki látott már jó vastag vasgerendát. Építkezésnél mindenféle szerkezeti dologra használják. Korábban sikerült egyből egy darabot levágatni, ezt egy darabon megcsiszoltam. Tettem rá szilikonzsírt, majd ráhelyeztem a 79Wattos peltier elememet. Mindez így nézett ki:

Az a nagy fehér rész szilikonnal lett bekenve, majd rá a peltier elem. Mindig törekszem arra, hogy ne legyen túl vastagon, de mindenhová jusson. Nem jókedvemből kentem be ilyen nagydarabon, erre rögtön visszatérek.

Nem semmi kis darab ez a vasgerenda. Noha a vas nem a legjobb hővezető, de arra gondoltam, hogy rövid idő alatt biztosan nem tudja felmelegíteni. Nosza 15.4 Voltra kapcsoltam a peltier elemet. Kb. 2 perc után alul a vas annak ellenére forró lett, hogy egy ventilátor fújta rá a levegőt. Az oldalsó lapok hidegek maradtak. Tehát a peltier elemet csak jó hővezetővel lehet hatékonyan hűteni. Ekkor kentem be nagydarabon hővezető pasztával, hogy egy jobb hővezetőt helyezhessek rá.

A szilikonozott részre rátettem egy vastag rézdarabot:

A hő elosztása továbbra sem volt jó. A peltier hideg oldala terhelés nélkül mínusz 1-2 fokos volt. Ez elszomorított. A réztömb az alatta lévő vassal együtt 55 fokos lett! Pedig az a vas majdnem 1.5cm vastag. Vagyis szó sincs súlyos mínuszokról, ez így alkalmatlan a processzor hűtésére, mert abból az 1-2 fokos mínuszból lenne plusz 40-50 fok. Az a vicc, hogy eszembe nem jutott volna, hogy ez a vastag vas egy kis darabon iszonyú forró lesz, mellette meg majdhogynem hideg. Ezek után felejthető a vas, mint hűtőborda.

Egy nagydarab ventilátorral ellátott alumínium hűtőbordára rátettem a peltier elemet:

Azt akartam megvizsgálni, hogy a peltierre ráadott feszültség függvényében hogyan változik annak hűtőteljesítménye. Olyan eredményre jutottam, amire nem is számítottam.

A hideg oldalára egy vastag alumínium lapot tettem, ennek a hőmérsékletét mértem az alaplaphoz melléklet "drótos" hőmérséklet érzékelővel. Nézzük először a miként alakult a hőmérséklet:

Ekkor a környezeti levegőn kívül semmi sem melegítette a peltier elemet! A kép fenti ábra alapján két dolog is furcsának tűnik:

1. A papír szerint, ha nem melegíti gyakorlatilag semmi a peltier elem hideg oldalát, akkor mínusz 50 fok alatti hőmérsékletet kellene mérni.

2. A feszültség emelésével nemhogy nőne, hanem csökken a hőmérséklet. Tehát egyre nagyobb energiát vesz fel, és mégsem lesz hidegebb!

Sokat gondolkoztam a megoldáson, végül rájöttem, hogy a fától nem láttam az erdőt. A hűtőborda hossztengelye mentén megmértem miként alakulnak a hőmérsékletek:

Ebből egyből látszik, hogy hol volt a peltier elem (ott, ahol a csúcs van). Így megtudtam, hogy még ilyen nagy hűtőbordával sem lehet elérni a kívánt 27 fokot. Márpedig a peltier elem "tudja" a fizikát. Most arra gondolok, hogy ha 41 fokos a meleg oldala és a hideg oldala a mérés szerint mínusz 17 fokos, akkor a két oldal között 58 fokos hőmérséklet különbség van. Tehát a peltier elem gyártója teljesen korrektül közölte a második grafikonnal, hogy nulla melegítőhatás esetén majdnem 60 fokos hőmérséklet különbségre képes.

De ha az előbbi grafikont alaposan szemügyre vesszük, akkor a következő következtetésre juthatunk:

Ha valahogyan sikerülne megoldani, hogy nagyjából vízszintes (csak kissé "púpos") görbét kapjunk, akkor hatalmasat léphetünk előre. Mivel a hőmérséklet így a legmelegebb ponton 32 fok körül lenne. Ez azt eredményezné, hogy a hideg oldal 9 fokkal hidegebb lenne. Mínusz 30 fokos hőmérséklet mindjárt kellemesebb lenne. De látszik, hogy ez már csak nagy kínok között érhető el. Néhány fokkal kell vacakolni, míg gázhűtéssel nincsen ilyen gond. Ha az megfelelően lett méretezve, akkor jöhet a nyár! Nem lesz gond a hőmérsékletekkel. Igaz általában csak a poén és szórakozás kedvéért érdemes ilyen hűtőrendszert építeni. Mert igaz ugyan, hogy az alapfrekvencia kétszeresét is el lehet érni (mondjuk 1.2GHz felett már küzdeni kell) optimális esetben, de lelkes munka szükséges hozzá. Mivel már annyi szépet és jót hallottam a témáról, így lassan elkezdek építeni egy gázhűtésű gépet.

Ezért szeretik vízzel hűteni a peltier elem meleg oldalát. Néhány hónappal ezelőtt többen írták, hogy egy idő után peltier elemük meleg oldala 35 fok feletti hőmérsékletet is eléri. Így a peltier elem sem hűt hatékonyan. A dolgon elsősorban a nagyobb légárammal lehet segíteni. Ebben az esetben pedig olyan hangos lesz a számítógép, hogy belebolondul az ember. (Nekem is három hatalmas ventilátor fújja meleg leadó radiátoromat, de mivel az a ház külső falán van, így semmi nem hallatszik be.) Persze aki FOP 32 vagy FOP 38-al rendelkezik az tanusíthatja, hogy nem valami nagy öröm "tornádót" tartani a gépben.

A peltier elem, tehát csak akkor tud hatékonyan működni, ha nagy odafigyeléssel építjük meg a hűtését. Ezért, no meg a peltier elem borsos ára miatt van létjogosultsága a "sima" vízhűtőnek. A "sima" szó alatt azt értem, hogy ha kihagyjuk a buliból a peltier elemet és vízzel (blokkal) hűtjük a processzorunkat, akkor ez elérhető legalacsonyabb hőmérséklet elvileg a szoba hőmérséklet lenne. De ez csak közelítőleg igaz, mivel a hőleadás csak akkor lehetséges, ha van hőmérséklet különbség. Tehát a meleg leadó radiátornak melegebbnek kell lennie, mint a környezete, különben nincs hőleadás. Másrészt a hűtőblokkot nem tehetjük közvetlenül a CPU melegedő tranzisztoraira (tokozás). Nem tudom, hogy a mostani Pentium illetve AMD processzorok tetejéből mennyit lehetne lecsiszolni a jobb hőátadás reményében. De fontolgatom, hogy egy megfelelő géppel kipróbálom, hogy mennyit számít. De ehhez komoly lelki erő kell, mivel 99% hogy nem éli túl a processzor a hadműveletet. De ha valaki tud konkrét infót, forrással együtt, hogy mennyit lehet a pl. a Celeron 2-es processzor tetejéből lecsiszolni, akkor én kipróbálnám a dolgot (E-mail).

Visszakanyarodva a teszthez megmértem, hogy a feszültség függvényében mekkora áramot vesz fel a peltier elem és ebből kiszámítottam, hogy mennyit fogyaszt:

 

A felső ábrán a ráadott feszültség függvényében ábrázoltam a felvett áramot. Látható, hogy nagyjából úgy viselkedik, mint egy ellenállás, vagyis az áram a feszültséggel lineárisan nő. Az alsó ábrán ez ebből számított felvett teljesítményt ábrázoltam. A teljesítmény itt is nagyjából lineárisan változik. Ezért fontos, hogy megkapja a névleges feszültséget az eszköz, különben hiába költöttünk rá egy csomó pénzt, nem tudjuk kihasználni. (Ha megoldás kell, miként lehet rávenni a PC tápot erre, akkor E-mail).

Amikor én megvettem az eső peltier elememet azonnal rohantam haza és gyorsan beépítettem. Gondolom sokan hasonlóan cselekedtek. Vagyis semmi kísérlet, névleges feszültségre kapcsoltam az eszközt és vártam a mínuszokat. Most már tudom, hogy célszerű lett volna előbb méricskélni, és utána beépíteni, mert ekkor a hőmérsékletek kedvezőbbek lehetnek.

És most jön a poén!!! Ugye azt várná az ember, hogy ha nagyobb teljesítményt vesz fel, akkor jobban hűt. De nem ez történt (lásd korábbi ábra). Ugyanis a felvett teljesítménnyel arányosan egyre jobban hőt a peltier elem meleg oldalának hőmérséklet. Ráadásul a hőmérséklet jobban nőtt mint, ahogyan a hideg oldalnak hűlni kellene. És mivel a hőmérséklet különbség adott, így végül melegebb lett a hideg oldal. Tehát akinek lehetősége van rá, és ilyen eszközt használ, annak érdemes kipróbálni, hogy nála hány voltnál van a minimális hőmérséklet.

A melegedést úgy akarom redukálni, hogy egy nagyon vastag (kar vastagságú, már biztosan jó lesz) réz vagy alumínium lapra szerelem a peltier elemet, hogy sokkal nagyobb felületen adja át a hőt. Nagyjából olyan nagyra gondolok, mint egy egérpad. Rézből lenne jó, de az drága. Az alumínium pedig rosszabbul vezeti a hőt. Ezért kénytelen leszek vizet keringetni, mert az nagyon jó hővezető és olcsó.

Nem adtam fel a kísérleteket, olyan dolgot találtam ki, amivel ha minden jól megy, akkor pontosan meg lehet állapítani, hogy egy tuningolt processzor adott frekvencián hány Wattal melegszik (típustól függően). Mindez a következőképpen néz ki. Egy fém burkolatú ellenállást helyzetem a peltier elem hideg oldalára (alatta volt egy 5x5cm-es alumínium hőelosztó lap).

A képen egy másfél Ohmos ellenállás látható a 79Wattos peltier elemen. Ezt egy változtatható kimeneti feszültségű nagy teljesítményű tápegységre kapcsoltam. Tehát pontosan tudtam változtatni, hogy az ellenállás hány Wattal fűtsön. Amikor nem kapott feszültséget az ellenállás, akkor mínusz 17 fokra hűlt le. Természetesen mérés közben egy hungarocell lappal leszorítottam az ellenállást, de a kép kedvéért levettem. Tehát mínusz 17 fokról indult a rendszer, nézzük miként alakult a peltier elem hideg oldalának hőmérséklete a melegítés hatására:

Ezt lényeges mérésnek tartom. Azt már többen tapasztalták (bánatukra), hogy megvették a 79 Watt hűtőteljesítményű peltier elemet, és bizony szó sincs negatív hőmérsékletekről. Inkább a 20-25 fokos tartományt sikerült elérni. Hangsúlyozni szeretném, hogy a mérésnél a peltier meleg oldalát 44cm hosszú, ventilátorral "felvértezett" hűtőbordával hűtöttem. Ha vízzel hűtjük a peltier elemet, akkor nagyjából az egész görbe kb.10 fokkal (hőmérséklet) lefele eltolódik. Vagyis ott, ahol most plusz 20 fok szerepel, ott csak plusz 10 lenne.

Ha lesz időm, akkor ráteszem a Celeron 2-es processzoromra a peltier elemet és a frekvencia függvényében nulla, illetve teljes terhelés esetén megmérem miként alakulnak a hőmérsékletek. Utána leveszem a processzorról a peltier elemet és a hideg oldalára ráteszek egy ilyen teljesítmény ellenállást. Végül akkora disszipációt állítok be, hogy a processzorral mért hőmérsékletek legyenek mérhetőek. Így viszonylag pontosan meghatározható a processzor disszipációja.

Egy alap kísérletről már beszámolhatok. Athlon processzorra került ilyen 79Wattos hűtőelem. A processzor 900MHz-en járt 1.85Voltról. Ekkor a processzor teljes terhelésnél 29 fokos volt. A fennti grafikon szerint ez kb. 50 Wattot jelent.

Nemcsak a peltier hideg oldalának a hőmérsékletét mértem a ráadott feszültség függvényében, hanem a meleg oldalt is:

Látszik, hogy jócskán melegedett. Nem véletlenül írtam az elején, hogy a peltier gyártók nagyon optimisták, ha azt feltételezik, hogy 27 fokon tartható a meleg oldal. Itt a maximum 41 fok volt. Ez 24 fokkal melegebb, mint kellene. Ha sikerülne tényleg vízzel vagy egyéb módon lefaragni ezt a 24 fok felesleget, akkor pl. az előbb említett Athlon processzor teljes terhelésnél mindjárt csak 5 fokos lenne. Ez már sok-sok MHz-et jelenthet.

Az alaplapokhoz mellékelt hőmérséklet érzékelőt használtam a méréseim során, mivel az gyorsan megmutatja kis tömege miatt az adott pont hőmérsékletét. Pl. a hideg oldal így alakult 11.4 Voltos feszültség esetén:

Az a vicc, ha nem lett volna:

34 fokos a meleg oldal, hanem hidegebb, akkor terheletlenül nem mínusz 19 fokra hűlt volna le, hanem jobban. Megpróbáltam ezeket a méréseket elvégezni egy 123 Watt hűtőteljesítményű peltier elemmel is. De mint kiderült mind a két tesztpéldány kiadta lelkének nagyrészét. (Nem az én kezem alatt.) A peltier elem ugyanis nagyon könnyen tönkretehető. Pillanatok alatt letörik a sarka, ha nem vagyunk óvatosak, illetve köröm nagyságú darabok törhetnek le belőle, ha nem egyenletes a leszorító erő. Ez történt mindkét 123 Wattos elemmel. A másik dolog talán nem annyira "köztudott", ha a hűtőelem "felforr", akkor utána örökre elveszíti a hűtőteljesítményének zömét. Ha valami miatt 100 fokos hőmérséklet környékét eléri, akkor kulcstartónak vagy söralátétnek használhatjuk. Nem véletlenül hívják fel a figyelmet a boltban (néha elfelejtik), hogy megfelelő hűtés nélkül be ne kapcsoljuk! Ezért most elmaradt a 123 Wattos teszt.

E-mail

 

 

 



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106