FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Operációs rendszer)
·  Whistler Build 2410: Road to Beta 2
·  Windows Whistler Beta
·  Windows Whistler 2257 preview
·  BeOS R5 Personal Edition -- Az indulás
· Termékbemutatók > Operációs rendszer
· Windows Whistler preview
Dátum : 2000-08-15 07:17:52
Szerző : aaronboy


A Microsoft két új és különböző operációs rendszert kezdett kidolgozni: az 'Odyssey' project a Windows 2000 Business (üzleti), míg a 'Neptune' a Windows 2000 For Home Users (otthoni felhasználók) rendszer lesz. 1999 decemberében egy stratégiai lépés következtében összeolvadt a két project, és megszületett a 'Whistler'.

Miközben ezt írom, két alpha verzióban lévő Windows "Whistler" 2001, pontosan a 2211 és a 2223.1 került ki tesztelésre a szoftveróriás Microsoft programozói kezéből. Mindkettő a Windows továbbfejlesztését és a kezelhetőséget demonstrálja. Ez a két változat még nem hordozott forradalmian új változásokat. Mostanában jelent meg a Build 2250 PROfessional, amit egyből nagyító alá helyeztünk. Az eredmény pedig meglepő...

>Install
Mivel még csak igen korai alpha verzió, az install elég egyszerű, azonban a rendszer konfigurálása (P&P eszközök felismerése, internetes eszközök telepítése) igen sok időt vesz igénybe. Miután megtörtént a telepítés, és létrehoztuk saját felhasználói profilunkat, kezdődhet a munka.

>Logon
Miután installáltuk a Whistler, az első szembetűnő változás a belépés, ami teljes egészében a Neptune, a Windows 2000 alapú operációs rendszer bejelentkezéséhez hasonlít. Az előző alpha verziókhoz képest itt már választhatunk a karakterek között, így végre a felhasználók a saját beállításaikat használhatják. Ezt kijavították...


>Desktop
A Whistler desktop elsőre a Windows 2000 testvére, semmi szembetűnő változás.

Néhány kattintgatás után rá kell jöjjünk: tele van újdonságokkal, egy jobb klikk a Start gombon és máris megjelenik a Start Menu Properties (beállítások).


>Start Menu és a Taskbar
Itt sok újdonságot találhatunk. A 'Shut Down' opció a Windows 2000-ben itt kicserélődött a 'Turn off computer' opcióra. A menük grafikája igen szép, az elhalványuló effektus nagyon jóra sikerült. A Taskbar és Start Menu Properties is sokat változott több opció és beállítás lehetséges, bár a Start fül nem elérhető, egyenlőre ez csak a helyet foglalja. A legizgalmasabb az Advanced fül, ahol szinte mindent testreszabhatunk.


>My Computer/Explorer
Elég sok változás történt. Három részre osztották a My Computer ablakot, egy Local Drives, Removable Media és Other oszlopba. A bal oldali menü segítségével könnyen elérhető minden, a System Properties-től kezdve a My Documents-ig. Az Explorer szintén ezt az irányt követi, a gyorsmenü igen nagy segítséget és könnyen kezelhetőséget biztosít. A Nézetek gombra kattintva észrevehetjük, hogy a Small icons opció eltűnt, helyébe a Tiles opció került, ami kicsit bővebb felvilágosítást ad a fájlról.


>Control Panel
Ez is a dinamizmust, az egyszerűséget hirdeti (nem mindenhol!!!). Több csoport egy ikonba tartozik, például a Networks & Internet Options a modem, a hálózat, tárcsázási tulajdonságok és az internet beállítások összevonása. Lehetőség van Classic módra váltani, ahol a régi Control Panel tűnik fel. A beállítások elvégzése kissé nehezebb, de a Classic mód mindent megold :-))


>Internet Explorer
A mostani alpha az Internet Explorer 5.5-ös verziót tartalmazza (sajtóközlemény alapján).


Azonban a képet nézve feltűnhet, hogy a build number 5.6-os verzióról tanúskodik, hmm...változás viszont nincs, az Outlook Expressben sem.


>Remote Desktop
Ez egy igen hasznos funkció. Ennek segítségével az engedélyezett felhasználók más gépekről csatlakozhatnak a gépünkre, programokat futtathatnak, mintha csak ott ülnének előtte. Ez akkor hasznos, ha valamelyik gép elromlik, akkor a rendszergazda a saját gépén oldja meg a problémát, nem kell a hibás gép előtt ülnie.
A funkció 'admin only', ami csak egy kapcsolatot engedélyez.


>My Pictures
Az opciók kifolyhatatlan tárháza. Print this file, Publish this file on the Web, View as Slideshow, E-mail this file opciók könnyítik meg az életünket, egy gombnyomás az egész.
Persze a nagyító is kéznél van...kép itt
>Help & Support
Ez a Windows 2000 és a Windows Me ötvözése, persze Windows 2000-ben megszokott formában, kinézetben semmi változás, csak a tartalom nőtt meg.

>Vélemény???
Nagyon elgondolkoztató a Microsoft stratégiája. Igen gyorsan dolgoznak, persze követnek el hibákat, de mindenképpen nagy reményeket fűznek a Whistlerhez. Igen sok változást eszközöltek, ez a változat már kezd eltávolodni a szokásos win 95, 98 arculattól, inkább egy semleges OS képét mutatja. Még nagyon korai biztosat mondani, de az előzetes szerint érdemes lesz mindenkinek beszerezni, egyesek véleménye szerint nem fogunk csalódni, bár, biztos ami biztos, 18 hónap múlva kiderül. Kíváncsian várom...



Forrás: WinSupersite (Paul Thurrott)
A teljesség igénye nélkül, a cikk a változásokat és újdonságokat mutatja be. Windows Whistler 2250 PROfessional változat volt az op. rendszer. Paul Thurrott és saját tapasztalatok alapján.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106