FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Mobil)
·  Mennyire "sugároz" telefonunk?
·  Bemutatkozik az M220-as.
·  Melyik telefont válasszam?
·  Sony Z5
· Cikkek > Mobil
· Csúcstelefonok összefoglalása
Dátum : 2001-03-21 21:16:40
Szerző : Scream


Üdvözlök mindenkit. A mostani cikkemben megpróbálom nektek bemutatni, a különböző mobiltelefongyártók csúcskészülékeit. A telefonok egyes tulajdonságát a teljesség igénye nélkül írtam le, megpróbáltam kiemelni a telefonok jelentősebb tulajdonságait.

Motorola:
A cég nagyot alkotott a Timeport sorozat legújabb tagjával, és a V. sorozat két új üdvöskéjével.
A Timeport 250-es leginkább azokat az üzletembereknek készült, akik sokat utaznak, nemcsak Európában és Ázsiában, hanem az Egyesült Államokban is megfordulnak, hiszen a telefon háromnormás, ami azt jelenti, hogy a 900 és 1800MHz-s szabvány mellett, amit Európában is használnak, az 1900MHz-s szabványt is támogatja (amerikai szabvány). Továbbá a telefon kinézete sem elhanyagolható, amit a kék billentyűzet és háttérvilágítás még jobban megdob. A szolgáltatások között megtalálható a WAP-böngésző, a 25 telefonszámhoz rendelhető hanghívás, sőt hangvezérlés is, ezenkívül szervezőfunkciós határidőnapló, pénznemátváltó, és diktafon funkció is, és még sok más hasznos vagy kevésbé hasznos dolog, amit egy felsőkategóriás telefontól elvárhatunk. Külön érdekessége, hogy a prediktív szövegbevitele ismeri a magyar nyelvet, így SMS-einket fénysebességgel gépelhetjük be. Az ára körülbelül 100-120 ezer forint körül van.

A Motorola két új üdvöskéje, amiket egy kalap alá vennék hasonló szolgáltatásaik miatt, nagyon jóra sikerültek. Elképesztően kicsik, nagyon jól néznek ki, és egyedi formájuk miatt, nagyon figyelemfelkeltőek. Menüjük is teljesen megújult az előd v.3690-hez képest, a menük grafikus elemeket kaptak, így jobban áttekinthető az egész telefon menürendszere. Szolgáltatásaiban megtalálható a WAP-böngésző, prediktiv szövegbevitel (sajnos nem magyar), hangtárcsázás és vezérlés, továbbá diktafon funkció is. Habár a telefon formája miatt inkább a fiatal, lendületes réteget célozza meg, de az „üzletemberi” rétegben is ugyanolyan jól megállja a helyét, de erre a célra inkább a 250-t ajánlom. Az eltérés a v.50 és a v.51 között csupán formailag tér el, és egy kényelmi funkcióban. A v.50-es formája lekerekítettebb, míg a v.51-é egy picit szögletesebbnek tűnik. A v.51-en helyet kapott egy kis „szájacska” is, ami nemcsak a designon változtat, hanem helyet kapott benne egy led is, ami 3 színűen tud világítani, attól függően, hogy ki hív minket. A v50-es ára körülbelül 120 ezer Ft. Körül mozog, míg az 51-es 10 ezer forinttal drágább.

Ericsson:
Az Ericsson cég véleményem szerint 3 felsőkategóriás modellel rendelkezik, a már jól ismert UFO-s reklám főszereplőjével a T28s-al, a sokat tudó R320-al, és a szinte mindent tudó R380-al.
Kezdjük talán a T28s-al, amiatt is mert e 3 telefon közül ez jelent meg először a boltokban. Erre a telefonra azt lehet mondani, hogy nagyon tetszik az embernek, vagy egyáltalán nem. Ezt az állításom arra alapozom, hogy maga a telefon „teste”, és az antenna között igencsak nagy aránytalanság figyelhető meg. Egyéni véleményem szerint a telefon túl egyhangú lenne, ha nem lenne rajta ez az antenna, ami formailag megtöri az egyhangúságot. Szolgáltatásait tekintve található benne 10 telefonszámhoz hozzárendelhető hangtárcsázás, 2 játék, visszaszámláló, stopper, 2 darab játék, környezethet szabható profilok. Azt hiszem ezek a szolgáltatások minden felsőkategóriás telefonban megtalálhatóak, sőt ezek szinte alapkövetelmények. Ezt a telefont nem halmozták el szolgáltatásokkal. Annak lehet jó választás, aki csak telefonálni akar vele, és semmilyen más extra szolgáltatást nem akar vele végezni. Külsejét tekintve 15mm vastag (ez az egyik legvékonyabb telefon), ami szinte észrevehetetlen a zsebben. 3 soros kijelzővel rendelkezik (grafikus), amit a homogén zöld háttérvilágítás tesz lenyűgözővé. Ára mostanra mérsékelődött mindössze 50 ezer forint.

Az R320 2000-ben jött ki, és főként az üzletembereknek lehet hasznos társ. Szinte minden megtalálható benne, ami az üzletembereknek elengedhetetlen. Szolgáltatásai között megtaláljuk a szervezőfunkciós határidőnaplót, a hangtárcsázást, a számológépet és a valuta konvertert is, továbbá diktafont, beépített modemet, infravörös portot a teljesség igénye nélkül. Memóriájában 100 darab telefonszámot tudunk tárolni. Formáját tekintve nem a legszebb, de a középmezőnytől egyáltalán nem marad le. Ugyancsak ugyanolyan vékony, mint a T28s, így észrevétlenül elbújhat bármelyik zsebünkben. Súlyát tekintve nem olyan könnyű, mint a fent említette készülék, így súlya is átlagosnak mondható (101 gramm). Ezt a mobiltelefont azoknak ajánlom, akik telefonjukat nemcsak telefonálásra akarják használni, hanem mindennapi teendőjüket fel akarják jegyezni, továbbá naptárukba beakarják jegyezni összes fontosabb dolgaikat, mint például találkozók, vagy ebédek. Vagy egyszerűen csak egy ébresztést szeretnének mondjuk 3 hónap múlva.

A R380 nem egy hagyományos telefon, sokkal több annál, itt egy PDA és egy mobiltelefon keverékéről beszélhetünk. Szerencsére azért lehet rajta telefonálni, sőt még egy normális telefon kinézetét is megtartotta. Egyedül ez a tulajdonság a súlyában nyilvánul meg, mert egy kicsit nehezebb, mint hagyományos társai. Mint feljebb említettem normális állapotban egy hagyományos telefon kinézetét sugallja (szinte úgy néz ki, mint az R320), viszont ha a billentyűzetét felnyitjuk, akkor egy nagyméretű monokróm kijelző tárul elénk. Gondolom sejtik, hogy ha már említettem a PDA-kat, akkor tulajdonságaiban van némi összefüggés. Erre a telefonra azt lehet mondani, hogy szinte mindent tud ami szem-szájnak ingere. Ilyen dolgokat már nem is említek, hogy WAP-böngésző, meg hangtárcsázás, mert ezek eltörpülnek szolgáltatásai mellett. A telefon szinkronizálható PC-kel egyaránt, mint laptopokkal, vagy PDA-kal. A tulajdonságok felsorolását nem is folytatnám, mert tényleg minden megtalálható benne. Azoknak ajánlom, akik nélkülözhetetlennek tartanak olyan dolgokat amik mindennapi életük szerves része, mint például a határidőnapló, vagy ha csak szimplán le akarnak jegyezni bizonyos dolgokat.

Siemens:
A Siemens egyre jobb, és megbízhatóbb termékekkel áll elő mostanában.
Legújabb üdvöskéje az SL45 minden képzeletet felülmúl. Mind tudásbelileg, mind formáját tekintve az egyik legjobb. Az egyik legnagyobb újítás a telefonok körében, hogy ez a telefon rendelkezik Multi Media Card-dal (MMC), ami egy kis adathordozó kártya (32MB), amin tetszőlegesen tárolhatunk telefonszámokat, feljegyzéseket, csengőhangokat, hanganyagot (diktafon funkció: 5 órányit !!!!), és ezek közül is a legjobb: MP3-akat, mert, hogy ez a telefon MP3-ak lejátszására is alkalmas. Körülbelül fél órától háromnegyed óráig terjedő hanganyagot tárolhatunk rajta minőségtől függően. Továbbá mindenféle szolgáltatás megtalálható benne, amit egy csúcskategóriás készüléktől elvárhatunk, mint a szervezőfunkciós határidőnapló, vagy a hangtárcsázás, és hangvezérlés. Kinézetét tekintve is megállja a helyét a legjobbak között, ezüstszínű burkolattal rendelkezik, a gombok is ilyen színűek, csak az árnyalatuk más. A kijelzője hatalmas (7 soros), amit a narancssárga színű háttérvilágítás tesz még izgalmasabbá. A navigációt egy négyállású gomb teszi még egyszerűbbé. A telefon együttműködik PC-kel, vagy PDA-kal is, így könnye összetudjuk egyeztetni adatainkat, mondjuk a Microsoft Outlook-kal. A telefont mindenkinek ajánlom, egyszerűen minden kategóriában ott van a „toppon”, főként azoknak, akik egy MP3 lejátszóra is vágynak.



Samsung:
Szokásához híven a Samsung mindig előrukkol valamilyen újítással. Ez most sem maradhat el, hiszen gondoljunk csak az új formákra, vagy az új szolgáltatásokra. A Samsung két új modellel állt elő, az SGH-2400-ason kívül (ezt nem részletezem, mert az elődökhöz képest nem tartalmaz jelentős változást), az M100-al, és az A100-al.

Az A100 egy a megszokott formavilágtól teljesen eltérő formavilággal lett megálmodva. Felépítéstét tekintve hasonlít a v.50-hez (StarTac stílus), ugyanúgy középen szétnyitható. Méretét, és súlyát tekintve is hasonlít rá, kivéve azt, hogy talán egy gondolatnyit vékonyabb. A mobil burkolata ezüstös színű, amit ha felnyitunk egy háromsoros grafikus kijelzővel találjuk szembe magunkat, amit homogén háttérvilágítással fűszereztek meg. Így a telefon gyönyörű, animált menürendszerrel rendelkezik, olyannal, mint amilyennel a Nokia telefonok szoktak rendelkezni. Továbbá a menük egymásra csúsznak rá, amikor a menük között lapozgatunk, így is fokozva a hatást. A telefon memóriájában 99 név eltárolására van lehetőségünk. A memóriában alapból 18 csengőhang áll rendelkezésre, de tetszés szerint lehet komponálni zenéket a dallamszerkesztőben. A telefon tartalmaz infravörös portot is, szervezőfunkciós határidőnaplót, és hangtárcsázást is. Érdekessége, hogy a telefonban 7 darab játék kapott helyet, ami a Samsungtól elég szokatlan, de ez mindenesetre egy jó pont számukra, hiszen így legalább lesz mivel eltöltenünk az időnket. A telefon negatívum, hogy nincs benne WAP-böngésző, de akit ez nem zavar, annak jó választásnak bizonyulhat, de ha valaki nem bírná ki a WAP mellőzését, annak megjelent az A110. Természetesen ez néhány ezer forinttal többe fog kerülni.

A Samsung másik telefonja az M100 nevet viseli. Ez a telefon kinézetre teljesen az SGH-2400-ra hasonlít. A kettő között annyi a különbség, hogy az M100-ba egy 32MB-os tárolóval van ellátva, amin MP3-akat tudunk tárolni. Így a telefon MP3-ak lejátszására is alkalmas hasonlóan a Siemens SL45-höz. Azonban ezen a memórián nincs módunk egyéb dolgokat tárolni, mint az SL45-ön, és nem MMC rendszerű, azaz nem tudjuk cserélgetni a háttértárolót. Szolgáltatásai között megtalálható a rezgő hívásjelzés, számológép, és hangtárcsázás. Némileg olcsóbb árfekvésű, mint az SL45-t, ez szolgáltatásaiban meg is mutatkozik, de aki csak egy telefont akar amiben van mp3 lejátszó annak ez a telefon is tökéletesen megfelel. Viszont ha nem tudjuk hová tenni pénzünket, vagy egy mindent tudó „társra” vágyunk annak mindenképpen az SL45-öt ajánlom.

Panasonic:
A Samsunghoz hasonlóan ez a cég is két említésre méltó telefonnal állt elő a GD92-vel, és a GD93-al, amiből csak az utóbit fogom részletezni, mivel a 92-es modell nem sokban különbözik elődjétől a GD90-től csupán néhány új szolgáltatás található meg benne, viszont a kinézet változatlan maradt.
A GD93 merőben más formával rendelkezik, mint az elődöké. A lekerekített formákat felváltotta a szögletes jelleg. A felsőkategóriás Panasonic telefonok sajátossága, hogy a háttérvilágításuk változtatható. Jelen modellnél ez 7 színt jelent. A grafikus kijelző is nagyra sikeredett: 6 sorosra. Végre a hagyományos, mondhatni puritán menüket felváltotta, a grafikus elemekkel, animációkkal ellátott menü. Még egy érdekessége van amit a középkategóriás GD52-nél vezettek be, hogy csengőhangnak bármilyen hangot be lehet rakni, ez legyen akár egy rádióból felvett, vagy egy ráénekelt hang. Továbbá az egyes nevekhez hozzálehet rendelni a különböző háttérvilágításokat, így amikor hívnak minket akkor az általunk felvett hang mellett, a beállított háttérvilágítású kijelző fog világítani, plusz természetesen a hívó neve megjelenik a kijelzőn. Így nincs azaz ember aki fel ne figyelne ránk. Például amikor kezembe került egy ilyen telefon rámondtam csengésnek, hogy tolvaj, tolvaj…. Fogják meg tolvaj!!, hát mit ne mondjak érdekes hatást keltett, amikor a bankban megszólalt a telefonom. Visszakanyarodva az eredeti témához szolgáltatásai között megtalálható az automatikus világóra, ami átállítja az időt, ha más időzónába lépünk át. Található benne még hanghívás, diktafon funkció is, és benne van az is, amit a telefonok nagy részéből kihagynak, de néha igen hasznos dolog: az asztali kihangosítás. Ezt a telefont inkább fiatalos felfogású embereknek ajánlom, ez egy igazi bulizós telefon.

Sony:
Erről a névről mindenkinek a következő jelzők jutnak eszébe: precíz, formás, kicsi, mindent tud, egyszóval tökéletes. 2000-ben a Sony két olyan modellel állt elő amit, még álmainkban sem merünk elképzelni, a Z5-tel, és a J5-tel.
Kezdjük talán a Z5-tel, mivel ezt gyártotta le a Sony korábban. A formája igen rendhagyó, egyetlen telefonban sem láttam ilyesmit. A telefon flipje félig ráhajlik a kijelzőre. Így csukott állapotban csak a kijelző felső része látható. Itt jelennek meg a különböző információk, mint idő és dátum, vagy a térerőség, és az akkutöltöttség. Ha már a kijelzőről van szó meg kell említenem, hogy a J5 mellett ennek a telefonnak van a legjobb minőségű kijelzője. A kijelzője szürkeárnyalatos (grafikus), amin elképesztő animációk jeleníthetőek meg. Ezt tükrözi a menü is, ami ugyancsak egyedi. A menük mintha egy hengerre lennének felfestve, és ha lapozunk a menük között ez a henger körbe-körbe forog. Szolgáltatásait tekintve szinte minden van benne, amit az ember kívánhat, legyen ez WAP-böngésző, diktafon, világóra, szervezőfunkciós határidőnapló. Mai napig nem értem, hogy miért hagyták ki belőle a hangtárcsázást, és az infravörös portot. Kezelése is a legegyszerűbb. Az oldalán helyet kapott egy többirányú görgő amit JogDial-nak neveznek, ezzel a kezelővel el lehet érni a telefon összes szolgáltatását, és még hívás fogadására, vagy annak elutasítására is lehet használni. A telefon pehelykönnyű, eszméletlenül kicsi, és lenyűgöző a megjelenésű. Üzletembereknek ezt a telefon ajánlom a legjobban. A telefonról bővebben a Sony Z5 cikkben lehet olvasni.

A J5 egy kicsit nagyobb, mint a Z5, de szolgáltatásai kárpótolnak mindenért. Kezelése, és kijelzője megegyezik a Z5-ével. Érdekessége, hogy az alján helyet kapott egy kimenet, amit összelehet kötni a megfelelő kábellel a számítógép USB portjával, így másodpercek alatt szinkronizálhatjuk telefonunkat PC-kel, vagy letölthetjük e-mailjeinket, vagy csatlakozhatunk az internetre is. A telefon mindent tud, amit a Z5, plusz található benne még hanghívás is. Ez a telefon is a legjobbak legjobbja, mint a Z5. Az üzletemberek bármelyik telefon is választják, mindenképpen jól járnak. Személyszerint a Z5 jobb választásnak bizonyulhat, mert jobban elfér zsebünkben, de ez már részletkérdése.

Nokia:
A Nokiáról azt lehet mondani, hogy a kezdetek kezdetén, már kitűnő minőségű telefonokat gyártott (az akkori kínálathoz képest). Most sincs ez máshogy. A cég kitűnő felsőkategóriás telefonokkal rendelkezik, szolgáltatásban, és kinézetben egyaránt. A most bemutatásra kerülő telefonok között van régebbi is, de ezek még most is tökéletesen megállják a helyüket a „mezőnyben”.

A 6210 egy nemrégiben kiadott telefon, amit a 6110-es utódjául szántak. Formáját tekintve is hasonlít elődjére, persze a kinézetén sokat alakítottak. A tudását viszont az első WAP-os telefontól örökölte, a 7110-től. 5 soros grafikus kijelzővel rendelkezik, amin jó minőségű animációk jeleníthetők meg. Ez a telefon nem csak telefonálásra lett kitalálva. Lehet vele internetezni (WAP alapon), vagy szinkronizálhatjuk számítógépünkkel, vagy palmtopunkkal. A szinkronizálást nagyban megkönnyíti, hogy van rajta infravörös port, és a nagysebességű adatátvitelről a HSCSD, és a 14400bps-es beépített modem gondoskodik. A telefonkönyve iszonyatos tárolókapacitású, 500 név és telefonszám tárolására alkalmas. Szolgáltatásai között megtalálható a szervezőfunkciós határidőnapló, 4 játék, környezethez szabható profilok, rezgő hívásjelzés, és a 10 telefonszámhoz hozzárendelhető hangtárcsázás. Méretét tekintve nem a legkisebb, de bőven elfér bármelyik zsebünkben. Ez a telefon üzletembereknek tökéletes választás lehet, mivel kinézetét tekintve egy kicsit visszafogottabb, tekintélyt parancsoló, és szolgáltatásaiban azt nyújtja, amire egy üzletembernek szüksége lehet.

A 6250 a Nokia egyik legújabb szerzeménye. Érdekessége, hogy a Siemens M35-höz hasonlóan, ez a telefon is por, víz, és ütésálló. Ám nem csupán erről van szó, mert akkor nem ebbe a kategóriába került volna. Az iszonyatosan megerősített (gumibevonat egyes helyeken) szerkezete, mindent kibír, így szinte minden körülmény között lehet használni. Szolgáltatásait tekintve megegyezik a 6210-el. Az adatátvitel, és a kommunikáció terén is hasonlóságot mutatnak. A különbség a kettő között csak annyi, hogy nem támogatja a HSSCD-t, de megtalálható benne a beépített modem, a 14400bsp szabvány, és az infravörös port. Telefonkönyv memóriája majdnem a fele a 6210-ének, de így is jóval több, mint a telefonok többségéé. Szolgáltatásai között megtalálható a WAP-böngésző, és a hangtárcsázás. További érdekessége, hogy gondoltak az olyan üzletemberekre, akik mondjuk építkezésen dolgoznak. Így a szervezőfunkciós határidőnapló mellett lehetőségünk nyílik munkanapló vezetésére. Továbbá az egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy van benne egy speciális zajszintmérő. Ez a funkció igen egyedi, semmilyen más telefon nem tartalmaz ilyen szolgáltatást. Ezt a telefon azoknak ajánlom, akiknek elengedhetetlen egy olyan telefon, ami bírja a strapát, és szolgáltatásokkal is bőségesen el van látva.

A 8210-es telefon egy a már régebben kiadott típusokból. Ez az a telefon a 8850-el egyetemben, ami viszonylag régebbi, de esztétikailag még most is veri a mezőny háromnegyedét. Kis méretével, és súlyával mindenkit ámulatba ejt. Ez a telefon egyben tekintélyt parancsoló, és fiatalos. Ebben a telefonban nem találunk az infravörös porton, és a beépített modemen kívül semmilyen olyan tulajdonságot, ami az adatkommunikációt segítené elő, mint például a HSCSD, vagy a 14400bps. Szolgáltatásait tekintve van benne hanghívás (10 telefonszámhoz), szervezőfunkciós határidőnapló, és 4 játék. Mint minden Nokia telefonnál, természetesen itt is lehetőségünk van dallam, és logó küldésére ill. fogadására. Memóriájában alapból 35 csengőhang található, de a dallamszerkesztőben kedvünkre komponálhatunk. Telefonmemóriája 250 név és telefonszám tárolására képes. Ezt a telefont inkább „bulizós” telefonnak ajánlanám, mint üzletembereknek.

A 8850, és a 8890 a Nokia csúcstelefonjai. A két modell kinézetre nem sokban tér el egymástól, kivéve, hogy a 8890-nek kék színű a háttérvilágítása. A designt a tervezőknagyon eltalálták, mivel fantasztikusan elegánsak a telefonok. Most főként a 8850 tulajdonságait szeretném részletezni, mivel ez az ami viszonylag elfogadhatóbb áron meg lehet venni. Ebben a telefonban sincs WAP-böngésző, mint a 8210-ben. Van viszont szervezőfunkciós határidőnapló, hangtárcsázás, beépített modem, infravörös port. Telefonkönyv memóriája is megegyezik a 8210-ével, azaz 250 név, és telefonszám tárolására alkalmas. Grafikus kijelzője 5 soros. Érdekssége, hogy a telefonnak aktív flipje van, ami nem kinyílik, hanem lecsúszik. Ez az a telefon, ami nem a szolgáltatásairól híres, hanem formája miatt vívja ki magának, hogy kategóriájában a legjobb telefon legyen. Ezt a telefon főként üzletembereknek ajánlom előkelő megjelenése miatt.

A 9210 Communicator több mint telefon. Mondjuk ki: mindent tud, amit egy PDA-nak kell tudnia, és még telefonálni is lehet vele :). Alap állapotban azt hinnénk, hogy egy sima telefon, amit iszonyatossan nagy mérettel, és súllyal áldottak meg, de ha kinyitjuk egy hatalmas kijelző tárul elénk, ami ráadásul színes is, és egy teljes angol billentyűzet. A telefon mindent tud, mint amit a 8850, sőt internetezni is lehet vele (nem csak WAP alapon). Természetesen szinkronizálható számítógéppel is. Minden az adatkommunikációhoz szükséges funkció megtalálható benne. A 9210-est, mint azt az Ericsson R380-nál leírtam azoknak ajánlom, akiknek elengedhetetlen egy PDA is. Egyébként ez a telefon sokkal többet tud, mint az R380, de méretügyileg sokkal több helyet foglal.

Tulajdonképpen ezzel ki is merültek a felsőkategóriás telefonok. Előre is elnézést kérek, ha esetleg valamit nem pontosan írtam volna le. Ha valamilyen észrevételeitek vannak a cikkek kapcsolatban, akkor azt nyugodtan írjátok le a fórumba.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95