FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-ROM)
·  Aopen 52x
·  ASUS 50x max
·  LG52x
·  Kenwood 72X True X CD-ROM Meghajtó
· Termékbemutatók > CD-ROM
· Sony 52x
Dátum : 2001-07-13 20:41:59
Szerző : gigahertz


A Sony 52x CDU 5211-es CD meghajtójának elején egy hatalmas matricát találunk. A gyártó különösen a CD szétrepülésére hívja fel a figyelmet, mert ha megreped a lemez, akkor a szinkoran szétrepül. Természetesen a teszt során ezt nem tapasztaltam. Sőt ellenkezőleg, a hangja alapján nem is gondolná az ember, hogy 52x-es olvasóval van dolga. Igen gyorsan kiadja a CD-t, de a nyitó mechanikája kicsit hangosra sikerült.

Itt is igaz az a megállapítás, hogy amikor 50-52x-es feliratot látunk egy CD ROM-on, akkor szó sincs ekkora sebességről, gyári CD-t így olvas:

A teszt grafikon szerint remek a belső felépítése, mert csak minimális sebesség ingadozást lehet tapasztani. Nyilván a CD belső, a lyukhoz közeli részén lévő adatokat lassabban olvassa, mert ott kisebb a kerületi sebesség.

Olvasás közben néha hallható módon változtatja a fordulatszámot, de maximum csak 32x-es sebességre képes. Ezt is csak akkor produkálja, ha ATA kábelen lóg, mert az IDE a teszt szerint lényegesen visszafogja a meghajtót. Talán az egyszer írható CD-nek rosszabb a minősége, mint a gyári CD-nek:

De nem indokolt, hogy a sebesség ennyire lecsökkenjen. Több CD-vel is kipróbáltam, de azt tapasztaltam, hogy érzékeny a meghajtó, hogy írható-e a CD, vagy a gyári. Ráadásul ezeket pl. egy 50x-es ASUS meghajtó kb. másfélszer gyorsabban olvasta, tehát az drive problémája. De ha újraírható CD-vel van dolga a meghajtónak, akkor:

Itt sem sokkal jobb a helyzet. Ennél a meghajtónál is igaz, hogy teljesen csendes újraírható CD-k olvasásakor, igaz ezt a fordulatszám csökkentésével érték el, ami a sebesség rovására megy. De a mindennapos használatkor általában a 12-16x-os tényleges sebesség (tehát nem az ami rá van írva) elegendő, bár a leggyorsabb írók mellett nem bírná a tempót, ha a Sony52x lenne a közvetlen olvasó)

És végül nézzük, hogy a Sandra nevű tesztprogram miként vélekedett a meghajtóról:

CD ROM Drive Analyser-nél egy kicsit jobb átlagos eredményt produkált, 21x-es volt az olvasási sebesség. Így az átlagosnál kicsit gyengébb a meghajtó, még a 48 és 50x-es olvasók is általában nagyobb sebességet produkálnak.

Megjegyzés: Kissé ellentmondásosnak tűnhet, hogy a gyári CD olvasásakor jó mechanikáról írtam és az írható CD-nél erősen látszott, hogy bizony borzasztóan ingadozik a sebesség. Több gyári és frissen írt (nem karcos) CD-vel is megismételtem az olvasási tesztet, rendre hasonló értékeket kaptam. Érdemes megnézni, hogy ehhez képest egy ASUS 50x max mit produkált ugyanezekkel a lemezekkel.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95