FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Digitális fotó)
·  FujiFilm FinePix 2600
·  Aiptek Web kamera
·  Flash író/olvasó
·  CUCUS Web kamera
·  Kodak DX3600 (optikai ZOOM)
·  Kodak DX3500
·  CCD kamera.
·  Kodak DC20
· Termékbemutatók > Digitális fotó
· Logitech QuickCam
Dátum : 2001-09-08 19:13:29
Szerző : gigahertz


Minőséget olcsón... Nem ellentmondás ez a kijelentés, ha a Logitech kameráját vesszük közelebbről szemügyre. Szó szerint érthetjük, nézzünk át ezen a furcsa alakú készüléken számítógépünkkel.

A képen a Logitech QuickCam Web kamerája látható, mi tagadás kissé meghökkentő alakja van (gömb). Egy háromszög alapú állványra pillanat alatt felszerelhető, mivel csak egy fémpöcköt kell beszorítani:

A kamera egy 6cm átmérőjű műanyag gömbbe lett elhelyezve (két félből áll), ebből jön ki "hátul" egy USB kábel és "elől" található az optika.

Ha már az optikáról esett szó, akkor el kell, hogy mondjam ez első osztályúra sikeredett. Hihetetlenül éles képet kapunk, még közelről is. Íme egy példa: a billentyűzet X jelzésű gombjára irányítottam a kamerát, ekkor kb. 1-1.5cm-re lehetett a gombtól:

Ez azért nem megszokott, hogy egy Web kamerával ilyen közeli képeket is készíthessünk. De a távoli képekkel sincs probléma. Noha a kamera csak 3 különböző felbontást támogat, ez nem jelent különösebb gondot:

Tehát 160x120, 320x240 és 640x480-as felbontásban készíthetünk/továbbíthatjuk a mozgó, illetve álló képeket. Tapasztalataim szerint 320x240-as felbontásig nagyon jól követi a mozdulatokat, a 640x480-es felbontásban már egy kicsit képregényes a dolog, de ez így van szinte minden USB-s Web kameránál.

Külön érdekesség, hogy függőleges illetve vízszintes tükrözésre is lehetőségünk nyílik. Erre pl. akkor lehet szükség, ha a kamerát nem pl. a monitor tetején helyezzük el, hanem alatta, fejjel lefelé szereljük fel... sok különös dolgot kitalálnak a felhasználók.

A Web kamerák egyik gyenge pontja, hogy ha egy tárgy féloldalasan van megvilágítva, akkor a sötétebb oldal szinte láthatatlan lesz a képernyőn. De itt beállíthatjuk, hogy a sötét részeket automatikusan tegye világosabbá, így sokkal jobb képeket készíthetünk. Sőt a színek erősebbé tételére is van lehetőség!

Így néz ki a fő kezelő felület:

Lehetőségünk nyílik képek illetve filmfelvételek készítésére. Sajnos nincs a kamerában beépített mikrofon, így arról külön kell gondoskodni. A telepítés során (ha van mikrofonunk) beállíthatjuk a számunkra kedvező rögzítési hangerőt.

Egy kis program segítségével Video e-mail-t készíthetünk. A Web album segítségével korábban készített képeket tehetünk fel, mint fotóalbum a honlapunkra. Természetesen itt is elérhető a NetMeeting, de ez 56k-s modemmel nem nagy élvezet.

A képek tömörítésnek a mértékét is beállíthatunk (a minőség rovására). Így a 32-es beállítás viszonylag jó, ez alatt (minőségi képek) a minőség alig javul, viszont úgy 50-es értéknél már nagyon leromlik.

Lehetőség van monitorok képét is felvenni, mert ha az Anti flicker funkciót bekapcsoljuk és kiválasztjuk, akkor nem csíkozik és nem vibrál majd a kép.

A kamera telepítése rendkívül egyszerű, az USB-re kötött eszközöket "általában" azonnal detektálja Windows, ekkor nincs más dolgunk, csak a telepítő CD található driver könyvtárt megmutatni az operációs rendszernek. Az USB miatt legalább egy Win95OSR2-es operációs rendszer szükséges. (75Mbyte szabad HDD terület szükséges)

Ha a PC közelében szeretnénk digitális fényképeket készíteni, akkor igazán nem számít luxusnak a PC árakat figyelembevéve egy ilyen kamera. Ezt a teszt példányt a Demostudiól kaptam tesztelésre (köszönet érte), nettó 7eFt alatt van jelenleg az árlistán (2001-09-08). Már néhány Web kamerát alkalmam nyílt tesztelni, de szerintem ez viszi el a pálmát. Jó a szoftveres támogatottsága, kicsi, nagyon szép képet ad és ráadásul olcsó. Talán egy aprócska probléma lehet ezzel a kamerával, nevezetesen, ha nincs az állványon, akkor ha letesszük az asztalra, akkor a kábel súlya simán leránthatja a gömb alakú kis kamerát a földre.

 

Szponzor : Demostudio



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95