FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szünetmentes táp)
·  XP Energy Systems
·  PIACE UPS
·  UPS KING
·  APC SMART 400
· Termékbemutatók > Szünetmentes táp
· Blazer UPS
Dátum : 2002-05-27 18:10:36
Szerző : gigahertz


Milyen UPS-t válasszunk? Nos íme a Blazer UPS, ez egy kvázi szinusz kimenetű szünetmentes tápegység.

Egy UPS-től (szünetmentes áramforrás) már nem csak az várjuk el, hogy ha a 230 Voltos hálózat kimarad, akkor néhány percig még lehetővé tegye a számítógép működést, hanem az alábbi négy védelmet is nyújtsa:

1.

AVR (Automatic Voltage Regulator)

2.

Hálózati zavar feszültség szűrés

3.

Hálózati feszültségcsúcsok levágása

4.

Telefon vonal védelem

Ezek közül mind a négyet teljesíti az itt bemutatott Blazer UPS. 400 és 600VA-es kivitelben készül, a teszt során a 600VA-es tudását vizsgáltuk.

Az AVR funkció lehetővé teszi, hogy ha a hálózati feszültség egy bizonyos értéknél alacsonyabb, illetve magasabb, akkor automatikusan átáll akkumulátoros üzemmódra. Ez a szünetmentes tápegység nem szinusz és nem négyszög jelent ad ki, hanem úgynevezett módosított szinusz jelet. Ezt elektronikai megfontolásokból alkalmazzák, ugyanis így jobb hatásfokkal működhet az UPS elektronika, mintha szinuszos jelent állítana elő. A jobb hatásfok eredményeképpen pedig tovább tudja szolgáltatni hálózat kiesés esetén az energiát a PC számára.

A hálózati zavar feszültség szűrés illetve az itt megjelenő feszültség csúcsok szűrése is fontos. Valamelyest a villámcsapások hatásaitól is véd, de ha túl nagy volt a feszültség csúcs, mert pl. közel csapott bele a távvezetékben, akkor ez sem segít... De nem csak ekkor jelennek meg zavaró jelent a 230 Voltos hálózatban, hanem akkor is, amikor pl. a szomszéd porszívózik, vagy a villanyhegesztővel "izzít" a garázsban.

A soros port alatt találjuk a telefon aljatokat. Ha telefonos kapcsolattal Internetezünk, akkor érdemes a telefon kábelt ezek keresztül vezetni, mert a telefon kábelen keresztül is eljuthatnak hozzánk zavaró feszültségcsúcsok. Természetesen a védelemnek itt is vannak korlátai, de sok esetben megvédik a modemet a túl magas feszültségtől (a modem erre érzékeny).

Soros porton keresztül figyelmeztetheti a PC-t az UPS, hogy mentsünk el mindent, mert már nem sokáig bírják az akkumulátorok. De nézzük csak az alábbi képet:

Soros porti kábelt nem mellékelnek az UPS-hez és szoftvert sem. Viszont a következő feliratot találjuk a dobozon:

Nos a szükséges szoftvert innen lehet letölteni: http://www.ups-software-download.com/UPSCom.htm. 2.8M az UPS Commander nevezetű program. A következő operációs rendszerek alatt használható: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP, Novell 4.x és Linux (Red Hat) 7.0.

Elölről így néz ki (kicsit szögből fényképezve):

El előlapon található hatalmas gombbal akkor is bekapcsolhatjuk a készüléket, ha nincs a 230 Voltos hálózathoz csatlakoztatva. Így az úgynevezett hidegindításra is alkalmas. Az előlapon egy zöld LED-et találunk, normál viszonyok mellett ennek világítania kell.

Áramkimaradás esetén szaggatott füttyszóval jelzi a "problémát", az akkumulátorok végső lemerülése előtt folytonos fütyülést hallunk. Annak érdekében, hogy az akkumulátorok ne károsodjanak a mély kisütés itt sem megengedett, még ez előtt kikapcsol az UPS.

Végül a teszt eredmény:

Az alábbi két konfiguráció ennyi ideig működött 100%-os processzor kihasználtság mellett a 600VA-s kivitellel:

Felépítés

Felépítés

Processzor

Intel Celeron 1200MHz

AMD XP 1900+

Alaplap

Abit BE6II

Abit KG7

Memória

768Mbyte

256Mbyte

Winchester

Maxtor 20G 7200RPM

Maxtor 40G 7200RPM

Hangkártya

SB LIVE 5.1

Leadtek 6xSound

CD ROM

LG 40x

Panasonic 40x

Monitor

Belinea 106060

EIZO F57

Teljesítményfelvétel

Kb. 220 Watt

Kb. 280 Watt

Áthidalási idő (mért eredmény)

13 perc

9 perc

 

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95