FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Vírusismeret)
·  Pályázati Felhívás
·  Mi a teendő vírusfertőzés esetén?
·  A vírusfertőzés tünetei
·  Miért védekezzünk a vírusok ellen?
·  Vírusokról általában
·  Számítógép vírusok
· Vírusok > Vírusismeret
· A költséges férgek nyomában
Dátum : 2004-03-04 20:22:20
Szerző : Daywalker


2004-ben a számítógépes férgek pusztán a megnövekedett működési költségek révén előreláthatólag mintegy 370 millió USA dollár kárt fognak okozni a világ minden táján működő, szélessávú Internet-szolgáltatóknak.

Ezen összeg egyik részét a felhasználók kell, hogy állják - megemelt előfizetési díjak formájában - a többit az ISP-k a saját hasznukból lesznek kénytelenek leírni.

A "Sandvine" nevű, hálózati adatforgalmat kezelő magáncég legújabb becslése szerint egy átlagos Internet-szolgáltató lakossági ügyfelei közül bármely pillanatban legalább 5% (azaz minden 20. előfizető) gépe fertőzött valamilyen féreggel.

Ennek következtében hatalmas mennyiségű káros hálózati forgalom keletkezik, amely az USA-t és Kanadát sújtja leginkább; a kárösszeg javát, 245 millió dollárt idén is az ottani szolgáltatók viselik, miközben tavaly még csak 160 millióval rövidítették meg őket a kártékony programok.

A legtöbb Internet-szolgáltató hálózatán állandóan jelen vannak a régebbi, "alvó" férgekkel kapcsolatos adatcsomagok és ugyanott naponta történnek szolgáltatás-megtagadás (DoS) típusú támadások is. A felmérés szerint jelenleg a "Nachi" (vagy Welchia) nevű, egyébként már hat hónapja ismert hálózatos féreg generálta forgalom, illetve a különféle trójai programok okozzák a legnagyobb gondot.

Jellemző, hogy az ISP-k napi adatforgalmának mintegy két - tizenkét százaléka köthető kártékony programokhoz. Még a legjobban menedzselt, saját biztonsági részleggel rendelkező hálózat-üzemeltetők forgalmának is átlag 5%-a vírusos.

A felesleges és káros adatcsomagok átvitele is pénzbe kerül; a Sandvine felmérése szerint ez egy relatíve kicsi, 100 ezer ügyféllel rendelkező szolgáltatónak évente kb. 60 ezer dollár plusz kiadást jelent. Ezen felül jelentkeznek a vírus-incidensek által érintett felhasználók technikai támogatásával kapcsolatos költségek.

A Sandvine szóvivője, Mark De Wolf úr leszögezte, hogy nem céljuk világhálózati katasztrófával riogatni. Ők mindössze a féregjárványoknak az Internet-szolgáltatókat nagyon fájdalmasan érintő, de eddig kevés figyelmet kapott mellékhatásaira kívánják felhívni a figyelmet.

A biztonság otthon kezdődik
Mit lehet tenni ez ellen? A Sandvine cég, a tevékenységéből következően, főként a hálózati forgalom kezelésével kapcsolatos tennivalókra hívja fel a figyelmet.

Az otthoni felhasználók biztonsági szintjének javítása is sokat segítene. Az "In-Stat MDR" felmérése szerint 2007-re a lakossági szélessávú hozzáférést védő biztonsági eszközök piaca 3,7 milliárd dollárra fog növekedni; amint a "SOHO" ügyfelek, azaz az otthoni és kisirodai felhasználók megértik a gyors netezéssel járó kockázatokat.

[Megjegyzés: Egyes vélemények szerint, ha az otthoni felhasználók többsége a gyors Internet-csatlakozását nem rögtön a saját gépéhez, hanem tűzfal funkciókat nyújtó router eszközbe csatlakoztatná; már ma is drasztikusan lehetne csökkenteni a féregjárványok hatását. Hazai viszonylatban ez felhasználónként tizenöt-húsz ezer forintos költséget jelentene.]

Jelenleg azonban az állandóan élő kapcsolat, az egész nap változatlan, sőt fix IP-cím és a különféle hálózatos alkalmazások gyakoribb használata csak kockázatosabbá teszi a gyors Internet-elérést nyújtó technológiákat a lakossági ügyfelek és a cégek számára - jelzi Jaclynn Anderson elemző.

"Ehhez hozzájárul, hogy a szélessávú eléréssel rendelkező felhasználók gyakrabban végeznek távmunkát, használnak VPN-t vagy vezeték nélküli eszközöket; [vagyis további hálózatokhoz kapcsolódnak], ami további kockázatot jelent az egyébként is veszélyeztetett Internet előfizetőkre."

A jóslatok szerint a növekvő piacból a vírusvédelmi cégek, a tűzfalgyártók és a tartalom-szűrést kínáló szolgáltatók is kivehetik a részüket. A legnagyobb igény az otthoni felhasználásban jelentkezik és ezt a területet a viszonteladók aktívabb közreműködésével lehet megközelíteni.

Forrás : Vírus Híradó


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106