FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (KV)
·  HDD csere kikapcsolás nélkül Windows 2000
·  Windows 2000 billentyűzet trükk
·  NTFS jogosultságok beállítása
·  Windows 2000 Regional Settings
·  Windows automatikus kilépés
·  Windows 2000 - Odalett az operációs rendszerem.
·  Windows 2000 - Nyomtatás domainen kívülre
·  Internet használat korlátozása Windows 2000 alatt
·  Hogyan tüntessük el nem használt fájljainkat?
·  Accessoires, Games, Accessibility tüntessük el!
·  Windows 2000 - A Command Prompt felokosítására mód
·  MS Exchange - elveszett jogok visszaállítása
·  MS Exchange -letörölt levelek visszaállítása
·  Security - Kell-e félnem a hackerektől?
·  Windows 2000 - System 5 error occurred
·  Windows - Security Ki tekeri az üres floppymeghajt
·  Windows 2000 - TS trükkök
·  Windows - Aknakereső haladóknak :)
·  Windows 2000 - Service Pack a telepítőben, slipstreaming
·  Windows 2000 - DNS áttelepítés
· Rendszergazdák > Tech.net > KV
· Winchester gyorsítás - szoftver RAID Windows2000
Dátum : 2001-12-12 10:21:32
Szerző : pet


A merevlemezek elérési sebessége jelentősen lassítja a számítógépek összteljesítményét. Ez a sebesség növelhető a Windowsba é

K: 2 db 40 GB-os merevlemezt szerettem volna össze STRIPE-olni és érdekes dolog történt. Mindkettő FAT32-re volt formázva, egyenként jól működtek, de a szoftveres stripe nem volt sikeres, a hibaüzenet 'Volume size too big' volt. Kikísérleteztem, a maximális méret partíciónként 16384 MB lehet FAT32 fájlrendszerrel. Ennél nagyobb partíciókon TERMÉSZETESEN NTFS fájlrendszernek KELL lennie. Ennek nem igazán látom okát, mivel a FAT32 fájlrendszer maximálisan 2 Terrabyte körüli adathordozót tud egy darabban kezelni, ha jól tudom. Nem lenne egyébként semmi bajom az NTFS-sel, csupán annyi, hogy NAGYON LASSÚ, a két merevlemezt meg éppen azért akartam össze STRIPE-olni, hogy jó gyors elérést kapjak, így, hogy NTFS van rajtuk, még együtt sincsenek olyan fürgék, mint egyenként FAT32-vel. Ezért, ha az NTFS-t meg lehet gyorsítani valahogy, az is megoldás lenne.

V: A kérdésre két részben lehet válaszolni, mert két különböző problémát fogalmaz meg.

Az első a FAT32 és a méret problémája. A válasz a Windows 2000-ben keresendő. A Windows 2000 maximálisan 32 GB méretre tud formázni FAT32 partíciót (előre formázott nagyobb méretűt kezeli), így volt lehetséges, hogy az összekötött (stripe , más néven RAID 0) merevlemezek egyenként 16 GB azaz összesen 32 Gb-ig működtek.

A második az NTFS és a stripe sebességéből eredő probléma.Nézzük meg mit takar a stripe fogalom ahhoz, hogy elindulhassunk. A stripe vagy RAID 0 a merevlemezek paramétereinek javítása érdekében kidolgozott műszaki megoldás, a RAID megoldások legalacsonyabb szintje. A RAID (Redundant Array of Independent Disks) alkalmazásával az adatelérési sebesség növelése, az adattárolók összefüggő méretének növelése, a magasabb adatbiztonsági szint , hibatűrő rendszer alakítható ki. A RAID ezeket a tulajdonságokat több merevlemez együttes alkalmazásával valósítja meg. Attól függően, hogy a kezelését hardver vagy szoftver végzi , hardveres vagy szoftveres RAID-ről beszélünk. A hardveres RAID speciális eszközöket igényel, alkalmazásuk általában nem függ az operációs rendszerektől. A szoftveres RAID csak olyan operációs rendszereknél alkalmazható, melyek tartalmazzák ennek támogatását. A Windows NT és a Windows 2000 tartalmazza a RAID 0,1,5 szintek támogatását. A RAID szintek röviden a következő megoldásokat takarják:

  • RAID 0 más néven stripe a merevlemezek elérését gyorsítja fel azáltal, hogy a merevlemezre kiírandó blokkokat felosztja és egyszerre írja ki a darabokat a különböző egységekre. Ezáltal az egyes blokkok kiírása az alkalmazott merevlemezek számának függvényében csökken. (természetesen a vezérlők és a processzor sebessége felső korlátot is szab) A stripe alkalmazása nem csak a sebesség növelését jelenti, hanem az alkalmazott merevlemezek kapacitása összeadódik, és egy nagyméretű merevlemez áll rendelkezésünkre. A RAID 0 alkalmazható Windows NT Workstation esetében is, nem csak szerveren. A RAID 0 hibatűrése a legkisebb (0. szint) bármely merevlemez sérülése a teljes adattartalom elvesztéshez vezet.
  • RAID 1 másnéven tükrözés a leggyakrabban alkalmazott RAID kis adatmennyiségek esetén, a merevlemezek hibatűrési szintjét növeli meg azáltal, hogy a merevlemezre kiírandó blokkokat egyszerre írja ki az összes egységekre. így minden adat duplikáltan szerepel az egységeken. Ha valamelyik lemezegység megsérül, bármelyik helyettesítheti a tömbből. A biztonság érdekében azonban feláldoztuk a megvásárolt merevlemez kapacitásunk 50 %-át
  • RAID 5 a leggyakrabban alkalmazott RAID nagy merevlemez kapacitások esetén. A technológia már 3 merevlemezzel használható, hibatűrő rendszert alkot. Az alkalmazott merevlemezek számának növekedésével a lemezelérési sebességet növelhetjük és a visszaállíthatóság érdekében tárolt adatok miatti kapacitásveszteséget csökkenthetjük. Ez három merevlemez alkalmazásánál csak 33%. Ha egy merevlemez meghibásodik, a másik kettő veszi át a szerepét, mely folyamat meglehetősen időigényes, ez teljesítményvesztést okoz, de adat nem veszik el. Ha egységet cserélünk, a RAID felépítése időigényes és jelentős teljesítménycsökkenést okoz átmenetileg.

Jelen esetben tehát stripe azaz RAID 0-ról van szó, ahol a gyorsítás és az egybefüggő tárkapacitás növelése az eredeti cél. A RAID 0 alkalmazásakor néhány alapvető szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy ténylegesen elérjük a kívánt sebességnövekedést.

A szoftveres RAID a processzor és az IO rendszer számára többletterhelést jelent a RAID folyamatos számítási feladatainak következtében. Ez a mai GHz közeli processzorok esetében nem okoz túlterhelést, de kisebb processzorok esetében vagy kiélezett esetekben ez problémát okozhat.

A merevlemezek elhelyezése a csatolókon szintén teljesítményprobléma forrása lehet. Minél több csatolón (SCSI, IDE) helyezzük el a stripe egységeit, annál nagyobb processzor számítási és buszteljesítményt veszünk igénybe. Célszerű tehát a stripe egységeit egy vezérlőn elhelyezni.

Az alkalmazott merevlemezek száma újabb problémát vet fel. A merevlemezek számának növelése a rendszer összteljesítményének jelentős részét veheti igénybe. Másrészt minél több merevlemez, annál nagyobb a hibalehetőség.

Ezekre a problémákra hardveres RAID vezérlők jó megoldást nyújtanak, bár intenzív mentési ütemezés nélkül a stripe alkalmazása veszélyes a hibatűrés hiánya miatt.

További lehetőség már az NTFS gyorsítására vonatkozik.

1. Ha a naplózási és biztonsági információkra nem tartunk igényt kikapcsolhatjuk az elérési idők frissítését a Windows Explorerben. Ez olyan esetekben segíthet, ahol nagy a mappák száma egy partíción. A REDEDT32 elindítása után a HKEY_LOCAL_MACHINE, System, CurrentControlSet, Control, FileSystem kulcsot kell szerkeszteni. Szerkesztés, érték hozzáadása:

Név: NtfsDisableLastAccessUpdate
Adattípus: REG_DWORD
Érték: 1

Forrás : Netacademia


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95