FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (KV)
·  Winchester gyorsítás - szoftver RAID Windows2000
·  Windows 2000 billentyűzet trükk
·  NTFS jogosultságok beállítása
·  Windows 2000 Regional Settings
·  Windows automatikus kilépés
·  Windows 2000 - Odalett az operációs rendszerem.
·  Windows 2000 - Nyomtatás domainen kívülre
·  Internet használat korlátozása Windows 2000 alatt
·  Hogyan tüntessük el nem használt fájljainkat?
·  Accessoires, Games, Accessibility tüntessük el!
·  Windows 2000 - A Command Prompt felokosítására mód
·  MS Exchange - elveszett jogok visszaállítása
·  MS Exchange -letörölt levelek visszaállítása
·  Security - Kell-e félnem a hackerektől?
·  Windows 2000 - System 5 error occurred
·  Windows - Security Ki tekeri az üres floppymeghajt
·  Windows 2000 - TS trükkök
·  Windows - Aknakereső haladóknak :)
·  Windows 2000 - Service Pack a telepítőben, slipstreaming
·  Windows 2000 - DNS áttelepítés
· Rendszergazdák > Tech.net > KV
· HDD csere kikapcsolás nélkül Windows 2000
Dátum : 2002-01-14 14:55:54
Szerző : pet


Több alkalmazásnál szükség lehet a számítógép leállítása nélkül történő merevlemez cserére. A "hotswap" SCSI merevlemezek ese

K: Az egyik ismerősöm váltig meg akart győzni arról, hogy ide-s vinyókat ki be lehet pakolni win2k alatt.
Én mar próbálkoztam ilyennel. A disk manager-ben rescan, disconnect..stb, ami csak létezik, de hiába. Betettük az újat, vagy vettük ki a régit, nem ismert fel változást. Legjobb tudomásom szerint az ide nem támogatja a folyamatos scan-t.
Ha lehet, akkor hogy kell ezt megoldani? (ui. tök jó lenne, ha nem kéne újraindítani)?
Valamit én csináltam rosszul?

V: Az ötlet jó, kiválóan alkalmazható a hotswap nem leállítható szerverek merevlemezes mentéseinél, RAID-ben üzemelő meghibásodott merevlemezek cseréjéhez. Amit fontos tudni:

  • A hotswap fogalma az SCSI merevlemezek és a speciális SCSI vezérlők viszonylatában működött és működik legelterjedtebben a mai napig. Az ATA (IDE) interfészt nem tervezték hotswap kiszolgálására.
  • A piacon megjelentek olyan eszközök, melyek lehetővé teszik ATA merevlemezek használatát is hotswap alkalmazásokban. Ezek speciális ATA vezérlőkártyák, külső merevlemez illesztők, melyek szabványos interfészekhez csatlakoznak (USB, FireWire)
  • Az alaplapi vezérlő használata nem ajánlott, ha mégis ezt használjuk, akkor lehetőleg csak a másodlagos vezérlőn helyezzünk el hotswap céljából merevlemezt.
  • A rendszerlemezt ne próbáljuk kivenni, hacsak nem raid alkalmazásról van szó
  • A rendszerlemez mellé "slave" egységnek ne helyezzünk el hotswappelt merevlemezt

A lehetséges hardver megoldások


FireWire külső IDE ház merevlemezzel

A javasolt megoldás az USB vagy FireWire interfészhez csatolt IDE merevlemezt fogadó külső eszköz. Ez nem szükségelteti a gép szétszerelését, nem kell foglalkozni az érzékeny ATA kábelezéssel, csatlakoztatással. Az egyetlen hátrány a direkt ATA csatlakozáshoz képest az alacsonyabb adatátviteli sávszélesség. Az USB 1.0 verzió maximális adatátviteli sebessége 4,8 Mbps, a Firewire interfész sebessége 480 Mbps. Jó választás a FireWire alapú megoldás.

Az előzőnél olcsóbb, de rizikósabb HDD rack alapú megoldáshoz olyan rack-et kell választani, melyen van tápfeszültség kapcsoló. A rack csatlakoztatását a másodlagos IDE vezérlőre végezzük, ne tegyük a rendszerlemez mellé. Lehetőleg emellett ne legyen másik IDE eszköz. A rizikót ebben az esetben a rack csatlakozásainak érzékenysége, könnyű sérülékenysége, a párhuzamos buszcsatlakozás alapvetően nagyobb hibalehetősége és az ATA interfész elektronikai kialakítása okozza. Mindezek mellett működik.


HDD rack

A csere lebonyolítása

Ahhoz hogy a cserét lebonyolíthassuk szükséges az operációs rendszer vagy speciális szoftver támogatása. A Windows 2000 külső segítség nélkül is megbirkózik a feladattal USB vagy FireWire esetén a kapcsolódó eszköz szoftvere lekezeli a cserét. HDD rack megoldásnál a kivételkor Sajátgép -> Tulajdonságok ->Hardver ->Eszközkezelő ->HDD Uninstall. OK. Után kikapcsolható a táp a racken és a merevlemezt kivehetjük. HDD rack megoldásnál a berakáskor a merevlemez betétele után a rack tápot be kell kapcsolni, majd a Windowsban Sajátgép -> Tulajdonságok ->Hardver ->Eszközkezelő ->Új eszköz keresése. Megtalálja a HDD-t és használhatjuk.

Ha nem működik az előbb leírt módszer, vagy nem Windows 2000-et használunk, akkor a csere szoftveres feladatait elláthatjuk segédszoftver alkalmazásával. Ilyen szoftver például a Swap Manager, mely szinte minden mai operációs rendszerhez használható. A program segít IDE (és nem csak IDE, hanem ZIP, magneto optikai, memóriakártya alapú) driveok leállás nélküli cseréjét. A program alkalmas automatikus felismertetésre.

A program elérhető a http://softhelp.cc/vipower/Homex.html oldalon.

Forrás : Netacademia & DunaWeb


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95