FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Cikkek)
·  VoIP teszt: Welltech LAN Phone 201
·  VoIP teszt: Linksys PAP2-NA telefon adapter
·  VoIP teszt: Datavox IP-200 VoIP telefon
·  VoIP - telefonáljunk az Interneten keresztül!
·  Windows NT4 SP7 - létezik?
· Rendszergazdák > Tech.net > Cikkek
· VoIP - Kiknek ajánlott?
Dátum : 2005-08-22 12:28:48
Szerző : Matteo


Folytatjuk a VoIP szolgáltatást bemutató cikksorozatunkat.

Az előző cikkben leginkább a VoIP működésével, és az ehhez tartozó általános információkkal ismerkedhettünk meg. Most azonban megpróbáljuk konkrét példákkal bemutatni, hogy kiknek is lehet előnyős az Internet Telefon.

Mint a többi telefonos szolgáltatásnál (mobil, vezetékes), itt is kettébonthatjuk a lehetséges felhasználók körét. Mégpedig Magánszemélyek és Cégek részekre. Bár a használhatóság feltételei nagyrészt fedik egymást a két csoportnál, mégis vannak olyan speciális, illetve egyedi helyzetek, amik miatt meg kell különböztetni őket.

Magánszemélyek

Egy átlagos vezetékes telefonszolgáltatás díjai napjainkban így épülnek fel: egy bizonyos havidíj + a beszélt percek díjai + egyéb szolgáltatások díjai. A T-Com a Bázis díjcsomagjánál havi 3390 Ft-ot előfizetési díjat számol fel, ami nem kevés, tekintve, hogy még semmit se beszéltünk. Természetesen léteznek részben vagy egészben lebeszélhető havidíjjal rendelkező csomagok is, de attól még a havi összeg fix, és vigasztalódhatunk a teljes lebeszélhetőséggel. A VoIP telefonálás esetében azonban legtöbbször nincs havi díj. Ha van is, minimális és teljes egészében lebeszélhető. Nincs kapcsolási díj, és a hangpostáért, számkijelzésért sem kell külön fizetni.
Mi a helyzet ha a külföldön élő rokonnal szeretnénk beszélni? Nos a nemzetközi hívások köztudottan nem olcsók. Az amerikai nagybácsit felhívni és némi anyagi juttatásra rábeszélni hosszú perceken keresztül egy kisebb vagyonba kerülhet. De nézzünk egy másik példát. Egyetlen gyermekünk önálló életet él külföldön, tanul, dolgozik, és ilyenkor az aggódó szülők heti, esetleg napi rendszerességgel szeretnének beszélni vele. Na ez sem éppen kifizetődő egy sima vezetékes telefonnal.
Hasonlítsuk össze néhány szolgáltató nemzetközi percdíjait!

  NeophoneX T-Com Invitel Pannon GSM
USA 5.20 Ft 67.50 Ft 85 Ft 79 Ft
Argentína 6.90 Ft 217.50 Ft 208.75 Ft 179 Ft
Ausztrália 5.20 Ft 82.50 Ft 208.75 Ft 149 Ft
Németország 5.20 Ft 56.25 Ft 85 Ft 79 Ft
India 35.90 Ft 270 Ft 418.75 Ft 259 Ft
Izrael 7.20 Ft 82.50 Ft 91.25 Ft 79 Ft
Oroszország 12.20 Ft 146.25 Ft 93.75 Ft 129 Ft
Japán 6.90 Ft 165 Ft 91.25 Ft 129 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek. A T-Com Bázis és az Invitel Alaphang díjcsomagjára érvényes percdíjak szerepelnek a táblázatban. A teljes tarifatáblázatok a szolgáltatók weboldalain érhetők el.


Térjünk vissza külföldről, és lássuk, hogy a vidéki hívások hogy alakulnak. A NeophoneX NETtelefon távolsági percdíjai is igen kedvezőek. Csúcsidőben a legdrágább percdíj 8 FT, míg a kedvezményes időszakban ez 5,90 FT-ra csökken. A kiemelt körzeteket (ide tartozik Budapest is) még kedvezőbben hívhatjuk.
Már az előző cikkünkben is megemlítettük a VoIP egyik legnagyobb előnyét, miszerint hálózaton belül ingyen telefonálhatunk a nap 24 órájában. A féltékeny barát egész nap ellenőrizheti féltett szerelmét, illetve a csacsogó barátnő óránként elmesélheti napi dolgait. Mindezt ingyen, hálózaton belül.

Cégek

A VoIP tulajdonságai ennél a felhasználói csoportnál is ugyanazok, viszont nem árt, ha konkrét példákkal mutatjuk be a céges Internet telefon előnyeit. Az első ilyen, ha Cégünk több telephellyel rendelkezik. A telephelyek közti állandó telefonkapcsolat evidens. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ennek költségei milyen szintet érnek el. Bár egy VoIP hálózat kiépítése a meglévő vezetékes helyett többletköltséget jelent, azonban ez tervezhető és egyszeri. A telephelyek közötti Internet Telefon pedig rövid időn belül behozza az új rendszer árát.



Gondoljunk csak a nemzetközi és vidéki partnerekkel való kapcsolattartásra. A VoIP telefonálás segítségével 30-70%-nyi megtakarítást is elérhetünk a vidéki és külföldi hívások terén. A percdíjak ugyanazok, mint Magánszemélyek esetén (NeophoneX).
Egy VoIP telefonrendszerrel akár a marketing költségek is csökkenthetők, ha a Cég gyakran végez telefonmarketing (ügyfelek telefonon való elérése) tevékenységet.

Eddig csak a VoIP előnyeiről tettünk említést, azonban itt is felmerülnek bizonyos problémák. A vezetékes hálózatokon kifogástalanul működő faxszolgáltatás a VoIP rendszeren elég bizonytalanul működik. Számos VoIP eszköz nem is támogatja. A számhordozhatóság sem tartozik egyelőre a VoIP tulajdonságai közé. Külső hálózatból való hívhatóság viszonylag nehézkes.
Remélhetőleg ezeket a gyermekbetegségeket később javítják.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
VoIP teszt: Welltech LAN Phone 201


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95