FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Cikkek)
·  VoIP teszt: Linksys PAP2-NA telefon adapter
·  VoIP teszt: Datavox IP-200 VoIP telefon
·  VoIP - Kiknek ajánlott?
·  VoIP - telefonáljunk az Interneten keresztül!
·  Windows NT4 SP7 - létezik?
· Rendszergazdák > Tech.net > Cikkek
· VoIP teszt: Welltech LAN Phone 201
Dátum : 2005-10-16 15:39:51
Szerző : Daywalker


VoIP tesztünk folytatásaként ismét egy VoIP készüléket teszteltünk, mely ténylegesen hasonlít egy normál vezetékes telefonra.

A Welltech fehér/bézs színével és rengeteg gombjával próbálja felhívni magára a figyelmet. Irodai környezetben igazán jól mutat.



Monokróm kijelzőjén megtekinthetjük a fontosabb információkat, és négy gomb + a számok segítségével akár a teljes konfigurálást elvégezhetjük. Érdemesebb azonban inkább a webes felülettel próbálkozni, hiszen méretéből kifolyólag átláthatóbb, és a billentyűzettel gyorsabb is.

Üzemebe helyezés:

1: Az UTP kábel egyik felét a telefon LAN feliratú csatlakozójába illeszük, a másik végét csatlakoztassuk, majd a routerhez vagy switchez, majd a hozzá adott hálózati adaptert dugjuk a telefonba, majd a konnektorba.




2: Az UTP kábel egyik felét a telefon PC feliratú csatlakozójába illeszük, a másik végét csatlakoztassuk a számítógépünkhöz, majd a hozzá adott hálózati adaptert dugjuk a telefonba, majd a konnektorba.

3: Az UTP kábel egyik felét a telefon LAN feliratú csatlakozójába illeszük, a másik végét csatlakoztassuk az ADSL/kábel modemhez, majd a hozzá adott hálózati adaptert dugjuk a telefonba, majd a konnektorba.

4: Lehetőség van analóg csatlakozásra is. Ehhez normál telefonzsinór szükséges, melyet a telefon Line csatlakozójába kell csatlakoztatni, majd a hozzá adott hálózati adaptert kell használni. Indulás után figyelni kell, hogy a telefon PSTN üzemmódba rakta-e magát. Ha nem, akkor nyomjuk meg a PSTN gombot a készüléken.

Ha mindez megtörtént, akkor a telefon két perc után készenáll a működésre. Jöhet a konfiguráció.

Konfigurálás:
Első körben szükségünk lesz egy VoIP szoláltatóra, és egy VoIP számra. A NeophoneX oldalán úgynevezett Pre-Paid, azaz feltöltőkártyás szolgáltatást vehetünk igénybe, de lehetőségünk van Post-paid, azaz havi előfizetéses konstrukcióban előfizethetni a Dunaweb-nél (http://www.dunaweb.hu/index.php?page=voip) is, mellyel szintén NeophoneX szolgáltatást kapunk. Ha ez megvan, és minden információ rendelkezésünkre áll, akkor a telefonnak kiosztott ip címet beütjük a böngészőbe, és már mehet is a konfigurálás (Az alapértelmezett felhasználónév és jelszó a készülék leírásában megtalálható).


A telefon webes menüfelépítése


Amire figyelni kell, az az, hogy ha tehetjük, akkor olyan router mögé (vagy hálózatba) tegyük, amin engedélyezve van a DHCP, melyet a telefon alapbeállításból használ, így azonnal kap IP címet. Ha nem így tesztünk, akkor az indulás után a telefon szoftvere folyamatosan ip cím után keres, ezért alkalmanként 2-3 percig kiakad, ami miatt elég lassú és nehézkes a konfiguráció. Routerrel mindez elkerülhető.

Amennyiben PPoE szeretnénk használni (azaz ADSL modem mögül), úgy is ajánlatos így bekonfigurálni, majd a beállítások elmentése után átrakni az ADSL bridge mögé. Ha erre nincs lehetőség, kénytelenek vagyunk a kijelzőt használni. ADSL esetén a Network interface menüben válasszunk pppoe-t, nyomjunk OK-t. Ezt követően menjünk a ppoe menübe, és írjuk be felhasználónevünket + jelszavunkat.


ADSL PPOE beállítások weben keresztül


Kábelmodem és hálózat használata esetén az alapbeállítás DHCP-t ne változtassuk meg a Network interface menüben, hanem töltsük ki a DNS szervek ip címeit.


A Network interface menü


Ezt követően jöhet a SIP Configuration menü, melyben a VoIP szolgáltató által megadott adatokat és saját adatainkat kell megadni, mellyel elérhetővé válunk, illetve mások is elérhetővé válnak számunkra.


SIP configuration menü


Otthoni felhasználóknak ennyi elég is lesz a működéshez.



Hogyan is zajlik egy hívás?



Mint az ábrán is láthatjuk, a VoIP készülékkel kezdeményezett hívás a telefonhálózattal kapcsolatban álló SIP szolgáltatóhoz fut be elsőként, majd ez kapcsolja a megfelelő hálózatra.
A hívás fogadása is hasonló képp zajlik. A hívó félnek először a SIP központ számát kell hívnia, majd annak bejelentkezése után meg kell adni a VoIP telefonszámot. Eztuán a SIP szolgáltató összekapcsolja a két vonalat, a kommunikációs csatorna felépül.

Vélemény: Tulajdonképpen elégedettek voltunk a Welltech Lan Phone 201-el. Hangminősége jó, van rajta kihangosítás és 10 gyorstárcsázó gomb, melyet akár a weben keresztül konfigurálhatunk. Egyetlen hibája a lassú indulás és nehézkes konfigurálás, ha nem kap azonnal ip címet. Reméljük egy szoftverfrissítéssel ez a gond megoldódik.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
VoIP teszt: Linksys PAP2-NA telefon adapter
VoIP teszt: Datavox IP-200 VoIP telefon
VoIP - Kiknek ajánlott?
VoIP - telefonáljunk az Interneten keresztül!


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106