FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Cikkek)
·  VoIP teszt: Welltech LAN Phone 201
·  VoIP teszt: Datavox IP-200 VoIP telefon
·  VoIP - Kiknek ajánlott?
·  VoIP - telefonáljunk az Interneten keresztül!
·  Windows NT4 SP7 - létezik?
· Rendszergazdák > Tech.net > Cikkek
· VoIP teszt: Linksys PAP2-NA telefon adapter
Dátum : 2005-10-02 13:04:39
Szerző : Matteo


Folytatjuk VOIP eszközöket bemutató cikksorozatunkat. Ezúttal a Linksys ATA egysége járt nálunk.

Legutóbbi cikkünkben a Datavox remek IP telefonját ismertük meg. Ha azonban valaki VOIP hívásokra szeretné használni a megszokott vezetékes telefonját, akkor annak a Linksys PAP2 ATA egység a megfelelő választás.
Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor a Linksys egysége amolyan "mini VOIP modem", amelyet routerünk és telefonkészülékünk közé kell tenni. Közvetlenül ADSL modem után sajnos nem lehet kötni, mivel PPPoE támogatás nem található benne, illetve "csak" egy Ethernet portot tartalmaz. Cserébe viszont pofonegyszerű beállítani.

Ismerkedjünk meg közelebbről a készülékkel!

A Linksys egyszerű formát talált ki a PAP2-nek. A kis doboz egyszerű, de ugyanakkor elegáns forma ezüst és sötétszürke színkombínációval. A kis mérethez képest a márkajelzés elég nagy, de legalább megtöri az ezüst fedlap egyhangúságát.



Az előlapon négy ledet és az azokhoz tartozó feliratokat találjuk. Itt szembesülünk a PAP2 egyik nagy erényével. Az egység ugyanis egyszerre két telefonvonalat képes kezelni. Hogy ez miért is hasznos? Nos filmes példával élve: az egyik vonalat a családi, magán beszélgetésekre használjuk, a másik vonal pedig a "forródrót", amelyen az elnök érhet el minket.



A hátlapra csak a szükséges csatlakozókat helyezték. Két RJ-11 Telefon, egy RJ-45 Ethernet és egy hálózati adapter csatlakozó.



Ami a tárolást, elhelyezést illeti, tehetjük lapjára, talp segítségével állítva is használhatjuk és falra is szerelhetjük.



Használatba vétel

Bár a cikk bevezetőjében már utaltunk a használat módjára, a vizuális típusú olvasóknak az alábbi ábra segít:



Ha routerünk DHCP-n keresztül osztja az IP-címeket, akkor már csak arra kell ügyelnünk, hogy az ATA egység is DHCP módban legyen. Ha az Ethernet led világít, akkor már kapott is IP címet. Ha nem, akkor engedélyezni kell a DHCP módot. Ezt a rákötött telefon és az Interactive Voice Menu segítségével tehetjük. A menübe **** gombok megnyomásával léphetünk be. Az aktuális IP címet a 110 bepötyögésével kérhetjük le. A DHCP mód bekapcsolását a 101, állapotának ellenőrzését a 100 gombokkal kérhetjük. Ezután ha mindent jól csináltunk, akkor a kapott IP címen webes felületen is elérhetjük az egységet.
Fix IP használatát is a Voice Menu-ben kell beállítani. Kicsit több idő ugyan, de a kézikönyv részletesen leírja a beállítás módját.
Ha elrontanánk valamit vagy már azt se tudjuk, hogy mit állítottunk be, akkor élhetünk a Manual Reboot-tal (732668) vagy végezhetünk Factory Reset-et (73738) is, melyeknek számkódjait szintén a telefonkészülékkel pötyöghetjük be. Ez utóbbit csak utolsó esetben érdemes használni.

A webes beállítófelület



Az első menüpont az Info nevet viseli. Itt olyan alapinformációkat találunk, mint pl. DHCP állapota, az aktuális DNS és IP címek, az eszközre vonatkozó hardveres és szoftveres információk, illetve adatforgalmi adatokat.



A System menüpont alatt a DHCP módot álíthatjuk, illetve egyéb hálózati beállításokon változtathatunk.
A SIP alatti beállításokat inkább ne piszkáljuk, főleg ne Advanced nézetben. (Magáról a SIP-ről későbbiekben egy külön cikk várható).
A Regional menüpont se nagyon izgalmas, itt többek között az időzónát és dátumot tudjuk beállítani.



A Line1 és Line2 beállítórész megegyezik. A VOIP szolgáltatás hálózati adatait (SIP Proxy, SIP port stb.), illetve a regisztrációkor kapott felhasználónevet és jelszót is itt kell beállítani. A két vonal természetesen eltérő beállításokkal is rendelkezhet, sőt ha csak az egyik portot használjuk, akkor a másikat ki is kapcsolhatjuk.



Az utolsó User felület a felhasználói szokások beállítását tartalmazza, mint pl. Gyorshívás.

Ítélet

Osztályzat: jeles. A tesztidőszak alatt probléma nélkül működött a Linksys PAP2. Többféle vezetékes telefont is próbáltunk vele, egyikkel sem volt gondja. A hangminőség kitűnő, nem tapasztaltunk semmi recsegést, illetve egyéb zajt, viszont beszélgetés közben ne kezdjünk komolyabb fájlfeltöltésbe, különben erős szaggatásra számíthatunk.

A Linksys PAP 2-t a Dunaweb NeophoneX szolgáltatással együtt ajánljuk, melyről bővebb információt az alábbi oldalon talál:

http://www.dunaweb.hu/index.php?page=voipkeszulek


Kapcsolódó hírek/cikkek:
VoIP teszt: Welltech LAN Phone 201


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106