FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egér)
·  Genius Optikai egér
·  MK-100 Junior egér
·  Zselés egéralátét
·  A4 Tech RF egér
·  A4 Tech optikai egér teszt
·  A4 Tech optikai egér.
·  Logitech iFeel MouseMan
·  Microsoft Intellieye Mouse Teszt
· Termékbemutatók > Egér
· A4 Tech infravörös egér
Dátum : 2001-02-22 08:50:15
Szerző : gigahertz


Ha a vezeték útban van...

Az infravörös egerekről szeretnék pár szót szólni. Ezek nem a Marson élnek :-)

Már régóta észrevettem a számítástechnikai cégek árlistáján, hogy lehet vezeték nélküli egeret is vásárolni. Sokáig gondolkodtam, hogy érdemes-e kipróbálni, egy ilyen "csodát", mert mindenféle híreket hallottam a témáról. Többek között olyanokat, hogy lassú, zabálja az erőforrásokat, percenként kell elemet cserélni stb.

Tény és való, hogy elem szükséges a működéshez. Általában két AAA méretű elem szükséges. Ez különösebb mértékben nem növeli az egér súlyát, gyakorlatilag alig észrevehető mozgatásnál a súlykülönbség. Nemrég elemet kellett cserélni a karácskor vásárolt egérben, így elmondhatom, hogy aktív használat mellett 2 havonta bőven elegendő elemet cserélni. Eleinte kissé nehéz megszokni a mozgatás szabadságát. Előtte a "drótos" egér vezetékére csomót kötöttem, hogy az asztalról lelógva ne húzza az egeret, de vannak, akik inkább egy könyvet tesznek a vezetékre és olyanok is, akiknek ez nem probléma. Most nem az egér használati szokásokat szeretném kutatni, hanem az infrás egér előnyeit hátrányait bemutatni.

A piac legolcsóbb infrás egere úgy tűnik az A4 tech terméke. (És mint kiderült nem minden használhatatlan, ami olcsó.) A dobozon látható felirat arról tanúskodik, hogy 4 dimenzióban kalandozhatunk. Ez nagyon érdekes, mert én még a három dimenziónál lemaradtam... De a prospektus megmagyarázza, hogy ez a két scroll-al értendő (jobbra, balra, fel, le ez 4 irány).

Nézzük "élőben" a kísérleti egeret:

Ilyen elölről, kicsit púpos a "jószág" de meg lehet szokni. A mozgatása nagyon kényelmes, akár egy méter két méterre is eltolhatom utána is tökéletesen működik. (oldal irányban is lehet csavargatni). Tényleg sokat számít olyan helyeken, ahol sokat használják az egeret, hogy nem lóg ki egy vezeték az egérből. De ennek mégis valahogy csatlakoznia kell a számítógéphez. Erre való az infravörös vevő, mely így néz ki:

A leírás az javasolja, hogy ezt a vevőt a monitor aljára ragasszuk fel. Pontosabban szólva adnak hozzá egy tépőzárat. Ennek egyik darabját az egérre kell ragasztani a másikat a monitor oldalára vagy aljára. Ezzel két probléma van. Az egyik, hogy a monitornak olyan "csodás" anyaga van (vagy a ragasztónak), hogy kb. 3 nap alatt leesik. A tervezőknél vagy "kisebb volt a gravitáció" vagy a ragasztóval spóroltak, de ez nem igazán jó így.

Kipróbáltam a pillanat ragasztót is, de hatástalan volt, csak idő kérdése és leesik a vevő egység. Végül az előbb bemutatott megoldást találtam a legjobbnak, vagyis a billentyűzetre ragasztottam. Mint később kiderült ennek más előnye is akadt. Ugyanis a vevőben elhelyeztek egy zöld színű LEDet, ami mozgatás közben csaknem folytonosan világít és ha nem mozdítom az egeret akkor még 8 másodpercig villog. Ez este igen zavaró, hogy a monitort nézve valami villog a sarkán. Leragasztani meg nem lehet, mert akkor az infra sugarakat sem veszi az egység.

Az egérben két darab infra adó található, az egyik kisség balra a másik pedig kissé jobbra sugároz. Így összesen 160 fokos térrészt világítanak be. Ez bőven elég, mert 160 fokos csuklómozdulatok legfeljebb a profi Quake játékosoknál fordulnak elő. Normális körülmények között teljesen elég ez a 160 fokos szabadság.

Kb. két méter hatótávolsággal rendelkezik, ezt is elegendőnek tartom, mert a billentyűzet és az egér között általában ennél kisebb a távolság.

Nagyon ügyesen oldották meg az egér elektronikáját, ugyanis takarékosan bánik az elemmel. Intenzíven csak akkor sugároz, amikor mozgatom. De nem áll le azonnal az infravörös adás, amikor hirtelen megállítom, hanem kb. másodpercenként nyolc darab impulzust kiad. Ezt utóbbinak a leírás szerint az a jelentősége, hogy 8 másodpercig még a legkisebb rezdülést is továbbítja, utána viszont alvó állapotba megy ezzel minimalizálva a fogyasztást. Ha az alvó állapotból "felébresztjük", akkor pillanatok alatt újra üzemkész. Ezt azt jelenti, hogy úgy viselkedik külsőre, mint egy vezetékkel rendelkező egér, bármikor megmozdíthatom, az továbbítódik a számítógépnek.

Így néz ki, ha leveszem a tetejét. A két scroll-nál kicsit hiányolom, hogy nem pozícionált. Ez nem azt jelenti, hogy ha meglököm, akkor forog körbe-körbe, hanem azt, hogy jobban lehet érezni a scrollt ha bizonyos pozíciókban kissé "megakad". A függőleges scrollnak sokkal nagyobb a jelentősége, mint a vízszintesnek. Ezt szoftverből tiltani lehet.

Sok egéren a scroll kapcsolóként is funkcionál, vagyis ha megnyomjuk, akkor egy mikrokapcsoló továbbítja a szándékot. Ezt itt nem oldották meg, helyette egy harmadik gombot helyeztek az egér oldalára.

Mielőtt beüzemeltem volna elolvastam a használati utasítást. Ezt először azért tartottam izgalmasnak, mert azt hittem, hogy az új hardverhez szoftvert kell telepíteni a gépre ahhoz, hogy "lássa" az operációs rendszer. Én azzal kezdődik az útmutató, hogy a szoftver telepítéséhez kattintsunk ide. Ezt jó poénnak tűnt elsőre. Olyan, mint amikor a windows kiírja, ha nem működik, az egér a teszthez kattintson ide. Csak azt nem közölték mivel kattintsak.... Nos itt nem volt probléma, mert a szoftver feltelepítése nélkül a mozgatás és a gombok működnek, de a scroll nem. A scroll csak a szoftver telepítése után használható.

520DPI-s felbontást tesz lehetővé, ez is elegendő, nem kell vele fél órát gurulni egy 19 colos monitoron.

Ha figyelembevesszük a kb. 4 ezer forintos árát és a kényelmet, akkor ez igazán hasznos darabja lehet a gépünknek. Persze meg kell szokni, mert biztosan néhányan már a polcra helyezték. Elvileg optikai rálátás szükséges a velő és az adó között. Néhányszor előfordult, hogy keresztbenyúltam valamiért a billentyűzeten és az előtte álló egeret optikailag kitakartam. Így hasztalanul rángatta. De elég, ha van legalább 40 cm távolság a két egység között, akkor elég nehéz az infravörös sugarakat teljesen kitakarni. Nem nehéz megszokni, csak igen ritkán fordul elő, az egér hiábavaló mozgatása.

A számítógép tápegység kikapcsolt állapotban is biztosít az alaplap számára 5 Voltot, ez a PS/2-es csatlakozóra is ki van vezetve. Ezért a számítógép elvileg kikapcsolt állapotból is felébreszthető billentyűzet vagy egér segítségével. De nem is ez az igazán érdekes, hanem az, hogy a gép általában éjszaka ki van kapcsolva, de a vevő a sötétben nem tudja, hogy most mi történt, mert az elkezd villogni. Az éjszaki villogásról csak a tápegység totális kikapcsolásával sikerült leszoktatnom.

Összefoglalva: Az egér egyáltalán nem lassú, kényelmes használni. Elég kéthavonta elemet cserélni. De meg kell szokni (hogy optikai rálátás szükséges az egér és vevőegysége között.)

Bővebb angol nyelvű információ: www.a4tech.com.tw

E-mail



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95