FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hangkártya)
·  Hangorkán: Sound Blaster Audigy 4 Pro teszt
·  6xSound
·  Audigy
·  MX300
·  SB LIVE 4.1
· Termékbemutatók > Hangkártya
· Forte Media 801
Dátum : 2001-06-14 17:18:03
Szerző : gigahertz


Semmi extrára nem számíthatunk...

A Forte Media 801-es hangkártyája, nagy valószínűséggel ma a legolcsóbb PCI-os kártyája. Érdemes megnézni rövidem mit is tud (nagy dolgokra ne számítsunk):

Nézzük először az alakját. Noha úgy néz ki, mintha valaki lefűrészelt volna belőle, de mégsem... Ennek a kialakításnak bizonyos szempontból örülhetünk, mert ha valaki a videokártya alatt PCI-os helyre építi be, akkor a videokártya processzora általában pont arra a helyre esik, ahonnan "lefűrészeltek". Így ha van ventilátor a GPU-n, akkor az továbbra is kap levegőt.

Amikor először kipróbáltam (aktív hangfalak nélkül), rá kellett döbbennem, hogy bizony a végerősítőt kispórolták a kártyából. Így közvetlenül gyakorlatilag csak fejhallgatóval használható ez a hankártya. Más a helyzet, ha aktív, azaz erősítővel rendekező hangfalunk van. Ekkor már a hangerő csupán az aktív hangfaltól függ.

Egy sztereó kimenettel rendelkezik. Hang digitalizálásra is lehetőségünk nyílik a mikrofon (MIC) vagy a vonali bemeneten (Line IN) bemeneten keresztűl. De természetesen MIDI/Game porttal is ellátták. Viszont csak egy csatornás, így egyszerre csak egy forrást hallgathatunk.

Ha azt vizsgáljuk, hogy jól szól-e, akkor átlagosnak mondhatjuk. Mondjuk, ha egy SB LIVE-ot csak első hangszórókkal használunk, akkor elég nehéz lenne megmondani, hogy a hangfalakat egy Sound Blaster vagy egy ilyen olcsó hangkártya hajtja. Persze vannak denevér fülűek…

Igazából semmi extrát nem kínál ez a kártya, de ennyi pénzért csupán annyit várhatunk el, hogy valami hangot produkáljon. Illetve még annyit, hogy ne pörcögjön a hangszóró, ha mozgatjuk az egeret, ez néhány ISA-s hangkártyánál szokott előfordulni.

Egy IRQ-t igényel, de azt meg tudja osztani más eszközzel is. A telepítése egyszerű, csupán a mellékelt driver CD-t kell a meghajtóba helyezni. A kártya Plug and Play-es, így amikor az operációs rendszer detektálja, csupán annyi a dolgunk, hogy az FM801-es könyvárban található *.ini fájlt meg kell mutatni. A telepítő CD-n néhány audió lejátszó programot is találunk (Mplay stb.), mindenki kedvére válogathat.

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95