FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hangkártya)
·  Hangorkán: Sound Blaster Audigy 4 Pro teszt
·  6xSound
·  MX300
·  SB LIVE 4.1
·  Forte Media 801
· Termékbemutatók > Hangkártya
· Audigy
Dátum : 2001-11-17 18:01:43
Szerző : gigahertz


Ez a hankártya szinte mindent tud, de csak akkor tudjuk igazán kihasználni, ha megfelelő erősítőnk és hangfalunk is van!

A Sound Blaster Audigy kártyája igazán jól sikerült. Zacskós illetve dobozos kivitelben egyaránt forgalmazzák, utóbbi a Platinum változat. Szó mi szó, nem valami szimpla hangkártyával van dolgunk:

Első pillantásra az öt Jack dugós csatlakozási lehetőség sokkal kevésbé feltűnő, mint az IEEE 1394-es (FireWire) port. Egy "standard" Sound Blaster Live kártyán is öt Jack típusú aljzat van (digitális kimenet, 2x2 csatorna, vonali és mikrofon bemenet). Az IEEE 1394-es port igazából csak akkor bír különös jelentőséggel, ha DV kamerával is rendelkezünk, hiszen a gyors és jó minőségű képátvitel stb. gyakran nagy bitsebességet követel. A 400Mbps-os FireWire port ezt minden szempontból kielégíti (63 berendezés köthető össze). Így nem csak egy hangkártyát kapunk, hanem egy IEEE 1394-es csatolót is! (Az USB sebességénél 30x gyorsabb adatátvitelt biztosít a FireWire port.)

Így nem marad hely a hátlapon a Game/Midi portnak, ezért egy extra hátlapot mellékelnek és külön kábel köti el a hátlapi csatlakozót a hangkártyával (az USB bővítéshez hasonlóan).

Lejátszáskor maximum 64 csatornát tud kezelni a kártya 32 bites processzora. 24 bites Digitál/Analóg illetve Analóg/Digitál átalakítóval látták el. Ezek maximum 48kHz-es mintavételezéssel dolgozhatnak (8kHz, 11.025kHz, 16kHz, 22.05kHz, 24kHz, 32kHz, 44.1kHz, 48kHz). De felvételkor csak ténylegesen csak 16 bites a mintavételezés! Az előbb említett 24 bitet (felvételkor) csak a SPDIF bemenetről tudjuk kihasználni (ez egy digitális bemenet maximum 24 biten és 96kHz-el mintavételezett adatok számára, szabványosan itt a 44.1kHz, 48kHz és a 96kHz-et használják).

A hangokat fejhallgatón, kettő, négy vagy hat hangfal segítségével élvezhetjük (Dolby® Digital 5.1-es rendszer).

Néhány érdekesség:

A jel/zaj viszony az A profi D/A-nak és az A osztályú erősítőnek köszönhetően jobb, mint 100dB

A csatornák elválasztottsága szintén jobb, mint 100dB

1kHz-en mért torzítás: 0.004%

Átfogható sáv 10Hz és 22kHz között (-3dB-es pontok)

A kártya részletes specifikációja a www.europe.creative.com oldalon megtalálható.

Nézzük a csatlakozási lehetőségeket:

SPDIF

Line in (vonali bemenet)

Mikrofon bemenet

Vonali kimenet az első hangfalak számára

Vonali kimenet az hátsó hangfalak számára

SB1394™ port

Telefon hangosításához bemenet

Analóg CD audió bemenet

Digitálsi CD audió bemenet!!!

Game/Midi port

A telepítő CD-n kapott szoftverrel Windows® 98SE, 2000 és Millennium alá sikerült telepíteni. (A teszt során Windows 2000-esetén nem jött össze..., sima 98 esetén az kártya IEEE 1394 portja telepíthető. És egy jótanács: ha SBlive hankártya volt előtte a gépben és Audigy kerül bele és az operációs rendszerből nem távolítottuk el 100%-osan a LIVE "részeit", akkor hihetetlen mennyiségű "kék halál" tanúi lehetünk, erre érdemes odafigyelni.)

Követelmények:

Processzor Intel® Pentium® 266MHz, AMD® K6 300MHz vagy gyorsabb

Chipset: Intel®, AMD vagy 100% kompatibilis chipset (nem derül ki, hogy mi számít inkompatibilisnek…)

Memória: minimum 64MByte

Winchester: 600Mbyte szabad hely

Operációs rendszer: Windows® 98SE, Windows® 2000, Windows® Millennium és Windows® XP

PCI 2.1-es PCI slot

Egy üres hátsó kártyahely ablak a Game/Midi port számára

Fejhallgató vagy erősítő+hangfalak

CD meghajtó a telepítéshez

Megjegyzés: Ha a FireWire portot is használjuk, akkor erősebb processzor (Intel 350MHz, AMD 450MHz) szükésges, 3D-s grafikus kártya legalább 8MByte memóriával, 128Mbyte memória, UDMA (lehetőleg ATA100) winchester legalább 1-6Gbyte szabad tárterülettel.

Ez a kártya kiváló alapot nyújthat egy profi házi mozi rendszer kiépítéséhez, de nem elég a jó hangkártya a hangfalnak is igazodnia kell a csúcsminőséghez, pl. Creative Inspire™ 5.1 5300 (analóg rendszer) vagy Creative Inspire™ 5.1 Digital 5700 (digitális rendszer). Összehasonlításul az SBlive 5.1-es kártya processzorához képest az Audigy 4x gyorsabb. Kiváló jel/zaj viszonyával simán elérhető lenne, hogy a hangszórókban a legapróbb sercegést sem hallanánk meg. Mindez feltételes módban írom, hiszen nagyon nehéz olyan erősítőt találni, mely nem rontja le a 100dB-es jel/zaj viszonyt. (Ezért találták ki a digitális rendszert, hiszen keményebb minőségi követelményeket is ki tudnak elégíteni, az most egy más kérdés, hogy ezt valaki füllel észreveszi vagy sem…)

A Platinum kiadásból is két fajta van, a sima Paltinum és a Platinum eX, így összesen 3 módozatban juthatunk Audigy kártyához, a csatlakozók elhelyezése/megléte más és más:

Csatlakozó

Sound Blaster Audigy  

Sound Blaster Audigy Platinum  

Sound Blaster Audigy Platinum eX  

SB1394

R

F/R

F/R

Joystick

R

R

F

SPDIF

IN

F

F

Digital/SPDIF OUT    

R

F/R

F/R

Fejhallgató

R

F/R

F/R

MIDI IN/OUT

R

F

F/R

Line In

R

F/R

F/R

Mic In

R

F/R

F/R

Analog kimenet 1

R

R

R

Analog kimenet 2

R

R

R

R=hátlapon, F=panelon

Platinum már egy más kategória a dobozban akarom mondani a zacskóban nem csak egy kártyát illetve egy telepítő CD találunk:

Az Audigy kártyát elsősorban igényes zenerajongóknak ajánljuk (PC-s környezet esetén)!

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95