FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hálózat)
·  Mini Email szerver teszt
·  SMC Barricade 7004VBR - Végszó
·  D-Link DI-604
·  OvisLink eLive IP-3047
·  Tesztüzem: Három router tesztje
·  Linksys Ethernet fájl- és nyomtatószerver
·  Edimax antennák
·  Planet SW-800 Switch
·  IP telefon
·  Rádiós hálozat
· Termékbemutatók > Hálózat
· Planet 10/100-as kártya
Dátum : 2001-06-14 17:20:52
Szerző : gigahertz


Szinte minden rendszer támogatja!

A hálózati kártya tulajdonképpen kapu a nagyvilágra. Noha a modem is az, de az meglehetősen kis kapunak minősül. Manapság egyre többen preferálják a sodrott érpárral való összeköttetést, de szép számmal használják még a koaxiális kábelt is. Az extrém és speciális esetektől eltekintve általában 10Mbites 10/100Mbites és 100Mbites sebességű hálózati kártyákat használnak. 10Mbites sebességnél általában BNC és UTP csatlakozóval látták el a hálózati kártyákat, míg, ahol a 100Mbites sebességre is képes az eszköz UTP csatlakozót találunk.

A Planet ENW-9504-as 10/100-as hálózati kártyája gyakorlatilag mindent tud, amit egy hálótazi kártyának tudnia kell.

Maximálisan elégedettek lehetünk a driver támogatottságával. Gyakorlatilag a DOS-tól kezdve Windows2000-ig mindenhez találunk meghajtóprogramot, természetesen Linuxhoz és OS2-höz is. Nem kell vadászni az Interneten a driver programra, a telepítő CD-n mindent megtalálunk. Sőt floppy lemezen is megkapjuk a drivert.

A telepítő CD még sok hasznos programot találunk, pl. a Netscape 4.7-es verzióját és az Internet Explorer 5-ös fejlesztését. Ha a driver CD behelyezzük a meghajtóba, akkor először nem a meghajtóprogram telepítésére nyílik lehetőségünk, hanem egy telepítési útmutatót nézhetünk meg, itt képekkel illusztrálták mit hogyan kell csinálni.

Két ledet is találunk a kártyán, ez az installálásnál és a hibakeresésnél könnyíti meg a dolgunkat. A sárga színű led akkor világít, ha sikeresen csatlakoztunk az UTP-s kábellel. Ez két gép esetén annyit jelent, hogy a másik gépbe is be van dugva a kábel. Illetve HUB esetén, hogy van HUB a vezeték másik végén. Ez a sárga led adásnál villog.

A zöld színű led akkor világít, ha a kártya lehetőséget lát a 100Mbites adatátvitelre. Ez akkor történhet meg, ha a környezet is képes ilyen sebességű kommunikációra. Itt is igaz, hogy 100Mbites adás közben ez a led villog.

A kártya nagyságát illetve alakját is érdemes szemügyre venni. Gyakorlatilag kisebbe aligha lehetett volna elkészíteni. Szerintem nagyon előnyös, hogy ilyen alacsony, ugyanis általában 5PCI hely áll rendelkezésünkre. Gyakorlatilag az AGP-s videokártya alá nem nagyon lehet kártyát helyezni, mert vagy el sem fér, vagy a videokártyának a hűtése válhat elégtelenné. De ez a kártya olyan alacsony, hogy még a nagy hűtőbordával rendelkező videokártyák számára is marad hely. Illetve jónéhányan szereltek a videokártya hűtőbordájára ventilátort (ahol nem volt, Voodoo, Radeon, MX stb.) és annak kell a hely.

Senki ne lepődjön meg azon, ha a gép elindítása után nem Planet hálózati kártyának ismeri fel az operációs rendszer (már amelyik felismeri), hanem Realteknek. Pl. WindowsMe alatt nem szükséges a drivert külön telepíteni, azzal, amit felajánl az operációs rendszer tökéletesen működik.

Az adatátvitel sebessége erősen függ a hálózat terheltségétől (mint minden hálózati kártyánál). Kipróbáltam, ha két gépet közvetlenül ezzel kötök össze, akkor a 10 illetve 100Mbites sebesség reálisnak látszik. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ilyen hálózati kártyával csatlakozhatok az Internete, úgy ideális esetben 7-8Mbites sebességet tudok elérni, ha alacsony az adatforgalom és közeli a cél.

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95