FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hálózat)
·  SMC Barricade 7004VBR - Végszó
·  D-Link DI-604
·  OvisLink eLive IP-3047
·  Tesztüzem: Három router tesztje
·  Linksys Ethernet fájl- és nyomtatószerver
·  Edimax antennák
·  Planet SW-800 Switch
·  IP telefon
·  Rádiós hálozat
·  Planet 10/100-as kártya
· Termékbemutatók > Hálózat
· Mini Email szerver teszt
Dátum : 2004-11-10 17:56:11
Szerző : Daywalker


Sokan használnának PC-t szerverként, de a folyamatos üzemeltetésétől visszariadnak. Erre kínál megoldást a svájci NCT Tech terméke

A dobozon lévő feliratok és az ismertető szerint egy teljesen zajtalan, kis fogyasztású eszközről van szó, ami egy komplett email szervert hivatott helyettesíteni. A piacon egyedülálló termékről van szó, amihez hasonló egy nagy gyártó (D-Link, Linksys, SMC, stb) kínálatában sem szerepel. Hivatalosan korlátlan mennyiségű domaint és felhasználót támogat, természetesen a rendelkezésre álló memória keretein belül. Lássuk, mit tud.

A mailszerverekről általában
Egy tipikus email kiszolgáló a következő szolgáltatásokat nyújtja:
• SMPT: levelek fogadása, illetve továbbítása arra jogosult felhasználóknak
• POP3: felhasználók számára elérhetővé teszi a leveleket
• IMAP: POP3-tól annyiban különbözik, hogy a levelek a szerveren maradnak, így bárhonnan elérhetők.
• Vírus és spam szűrés: napjainkban olyan nagy arányú ezeknek a száma, hogy szűrés nélkül használhatatlan lenne néhány postafiók
• Webmail: a levelek elérhetőségének biztosítása html felületen (web böngészőn keresztül)

Hagyományosan vállalati hálózatokon linux környezetben ezeket a feladatokat külön-külön szoftverek látják el, míg egyes kereskedelmi termékek ezeket mind egy szoftvercsomagban nyújtják (pl. MS Exchange). Természetesen ez a készülék teljesítményben és tudásban nem veheti fel a versenyt más szoftvermegoldásokkal, de van helye a piacon, leginkább ahol nincs szükség extra szolgáltatásokra, hosszútávú nagy megbízhatóságú rendszert szeretnének, keveset szeretnének fordítani a karbantartásra és az energiafelhasználásra, azaz alacsonyan szeretnék tartani a működési költségeket.

Lássuk a mini mail szervert!
A gyártó szerint a készülék képes SMTP szerverként mind relay, mind fogadó módban üzemelni. A kliensek felé csak POP3 protokollal tud kommunikálni, ami bizonyos felhasználóknak nem biztos, hogy elég. Mivel IMAP esetén a levelek a szerveren maradnak, a maximális kiépítettségű, 1GB-os verzió sem biztos, hogy elég tárhelyet nyújtana ilyen felhasználásra. Hasznos funkció viszont az SMTP autentikáció, melynek segítségével bárhonnan küldhetünk leveleket az SMTP szerver átállítása nélkül. Például, ha valaki notebook-kal szeretne levelezni irodájából és útközben is, nagyban megkönnyíti az életét. Ha a felhasználóknak van távoli szerveren postafiókja, a szerver ezeket le tudja tölteni, hogy a levelek gyorsan elérhetők legyenek helyben. Másik, kevésbé gyakran használt funkció a multidrop. Ez esetben a szolgáltató szerverén csupán egy postafiók van, ahová a domain összes levele befut. Az eszköz ezeket POP3-al letölti, és a helyi felhasználóknak szétosztja. Három változatban kapható, melyek csak a compact flash kártya méretében térnek el: 128MB, 512MB és 1GB. A gyártó szerint a 128MB-os változaton 10 felhasználó esetén kb. 400 email/felhasználó fér el. Ez átlag 32kb-os levélméret esetén teljesül is.



A készülék maga egy kicsinek mondható, áttetsző dobozban kapott helyet. Méretei:
• szélesség: 120mm
• magasság: 40mm
• mélység: 110mm

Maximális fogyasztása 3-4W körüli, ami valóban sokkal kisebb egy átlagos PC fogyasztásánál.
Csatlakozó kettő van rajta, egy táp és egy RJ45 aljzat, ami 10Mbps ethernet csatlakozást tesz lehetővé. Bár manapság már nem jellemző, hogy csak 100Mbps-es HUB-bokat használnának, de a beépített hálózati csatlakozó kizárja ilyen környezetben való használatát (apró hiányosság).
A szolgáltatások közül a webmail említést érdemel, ami hasznos, ha valaki távolról el szeretné érni a leveleit. Levél olvasáson és íráson kívül semmi extra szolgáltatást nem nyújt. Egy címjegyzék igazán elférne benne. Ugyan ezen a felületen tudja a felhasználó beállítani az átirányítást, automata választ és a jelszavát is.
Sajnos az SMTP relay működéséről sem a mellékelt tájékoztatóban, sem a CD-n nem sikerült információt szerezni. A webes kezelőfelületen semmi nyoma nincs például IP címtartományok kijelölésére, amiknek továbbítja a leveleket. Tapasztalati úton elmondható, hogy autentikációval egyértelműen működik. Nagy problémát jelent az interneten található sok open relay szerver, melyek hitelesítés nélkül továbbítanak leveleket bárki számára, ezzel elősegítve a kéretlen reklámlevelek (spam) küldését. Az eszköz ilyen rosszindulatú felhasználást nem tesz lehetővé, így biztonságosan használható.
POP3 része egyszerűen használható, levelezőprogramban beállítva gond nélkül működött.

Telepítés és kezelés
A telepítés rendkívül egyszerű. Gyári állapotban a CD-n mellékelt segédprogrammal állíthatunk be az eszköznek IP címet. Apró nehézség, hogy Windows XP SP2 esetén automatikusan be van kapcsolva a tűzfal, így a program nem találja meg az eszközt! Tűzfal kikapcsolása után már működik. Ha az IP cím beállításon túl vagyunk, hozzá lehet kezdeni az érdemi beállításoknak. A felület rendkívül egyszerű, de sajnos nem az áttekinthetőség szempontjából, hanem csak a kinézetéből. Persze, egy ilyen konfiguráló felületet nem kell túlbonyolítani, de egy kicsit többet vár az ember hasonló termékek alapján (pl. ADSL routerek, modemek). A mellékelt dokumentáció sem túl bőbeszédű, így a konfigurálás nem hozzáértőknek nehézkes lehet. Ha valakinek van tapasztalata ilyen téren, nem fog gondot okozni a beállítás.
Négy fő menü van, amikben sorban a domaineket, felhasználókat, szerver tulajdonságait és biztonsági (spamszűrés) beállításokat tudjuk adminisztrálni. A domain adminisztrációnál beállíthatjuk, hogy milyen domain nevekre fogadjon leveleket a készülék.



Ezután a domainekhez hozzárendelhetünk felhasználókat, így hozhatunk létre pl. felhsználó@domain.hu email címeket.


A beállítások menüben a felület nyelvét változtathatjuk, amik között magyar sajnos egyelőre nincs. Beállíthatunk továbbá egy ntp szervert, amihez az időt szinkronizálja, illetve egy kimenő SMTP szervert.


A második oldalon az IP beállítások találhatók. DHCP és statikus IP címet választhatunk. Nincs PPPOE támogatás, így önmagában egy ADSL modem mögött nem használható.


Biztonság
A biztonság menüpontban a vírus és spamszűrés tulajdonságait lehet állítani. Bár az ismertetőben kiemelve szerepel e két szolgáltatás, valójában eléggé korlátozottak.


A vírusszűrés az előre meghatározott kiterjesztések törlésében vagy átnevezésében ki is merül. Ez azonban a napjainkban terjedő végrehajtható fájlokban terjedő és főképp a MS alapú (Outlook/Outlook Express) levelezőkön keresztül fertőző vírusok jelentős része ellen hatékony védekezés. A mai vírusáradatban nem helyettesíti a gép egyedi vírusvédelmét, de nagy mértékben tehermentesíti a rendszert.
A spamszűrés ennél többet tud, de más komolyabb szoftverekkel szemben bőven alulmarad (bár a komolyabb szoftverek sem tökéletesek). A felhasználó által megadott listák alapján (email címek, domainek) tud szűrni, illetve a gyártó által folyamatosan frissített adatbázist használ(hat)ja.
Mivel a készülék egy az NCT által írt speciális operációs rendszert használ, így a vírusfertőzés, illetve az illetéktelen behatolás rá lehetetlen (szinte). Ez a veszélyeztetettségi szintet hosszú távon is igen alacsony értékre helyezi. Bár nem közvetlenül biztonsági szolgáltatás, de adatbiztonság szempontjából rendkívül fontos a mentési lehetőség. Ez sajnos nincs, így egy esetleges meghibásodásnál minden beállítást (domain nevek, email címek) újra el kell végezni.
A hardver egyetlen gyenge pontja a compact flash kártya lehet, aminek korlátozott számú újraírási ciklusa van. Ez fényképezőgépekben nem jelent problémát, de ilyen felhasználás mellett (nagyobb email forgalom esetén) meghibásodáshoz vezethet. Mivel azonban a flash kártyák ára igen alacsony, ennek esetleges cseréje nem jelent irreális szerviz költséget.

Más megoldásokkal összehasonlítva
Példaként álljon itt egy rövid összehasonlítás egy linuxon / windowson futó megoldással:

 

NCT

szerver

POP3 elérés

Van

van

IMAP elérés

Nincs

van

SMTP relay

Korlátozott

finoman hangolható

Webmail

van, bár csak a legegyszerűbb funkciók

Komolyabb programok rengeteg szolgáltatást nyújtanak

Email címek száma

Korlátlan, de a compact flash kártya mérete erősen korlátozó tényező

Korlátlan

Aliasok (fedőnév)

Nincs

Van

Emailek feldolgozása (pl csak a tárgy mező továbbítása)

Nincs

Van

Vírus / spam szűrés

Korlátozott

Nagyon jó találati arányú szűrők

Mentési lehetőség

Nincs

Van

Biztonság

Magas

Vírusfertőzés, feltörés lehetséges

fogyasztás

Alacsony (3W)

Magas, géptől függően 100W felett is lehet



Végszó
Egy linuxon vagy windowson futó levelező szerverhez képest a funkciók egy guru számára kissé szegényesnek tűnhetnek, bár akinek kevés extra szolgáltatásra van szüksége, annak ajánlott megoldás lehet.
Kiemelt előnyei:
• Biztonság terén előnyben van, hisz férgek, vírusok nem tudnak benne kárt tenni.
• Energiatakarékos megoldás.
• Kis karbantartási költség. A termék azok számára hasznos igazán, akik nem akarnak, vagy nem tudnak egy PC-t, mint szerver használni, és nem jelent problémát nekik a szűkös tárhely (128MB, 512MB, 1024MB, később várható nagyobb is).
• Webmail elérés alapértelmezésben
• Nincs benne mozgó alkatrész
• Hangtalan, kis helyen elfér

Kinek ajánljuk?
Kisvállalatok, relatív kevés számú email címmel, kis forgalommal. Otthoni email szerver létrehozására. Kis közösségek, klubok számára. Teleházakban, E-magyarország pontokon kiegészítő szolgáltatás megvalósítására.

Forgalmazó:
Bootsector Kft.
http://www.bootsector.hu

A tesztet készítette:
szamitogep.hu
DunaWeb Kft.
Vác, Szüret u. 14
info@szamitogep.hu



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106