FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hálózat)
·  Mini Email szerver teszt
·  SMC Barricade 7004VBR - Végszó
·  D-Link DI-604
·  OvisLink eLive IP-3047
·  Tesztüzem: Három router tesztje
·  Linksys Ethernet fájl- és nyomtatószerver
·  Edimax antennák
·  Planet SW-800 Switch
·  IP telefon
·  Planet 10/100-as kártya
· Termékbemutatók > Hálózat
· Rádiós hálozat
Dátum : 2002-02-11 09:15:05
Szerző : gigahertz


Itt az újabb őrület a rádiós hálózati kártya (11Mpbs). Most két ilyen PCMCIA-os eszközt mutatunk be, valamint egy routert. Minden eszközt a neves Edimax gyártott...

Ordasi Tuning

A napokban nagyszerű hálózati eszközök kerültek hozzám tesztelésre. Ezek segítségével egy vezeték nélküli hálózatot, hozhattam létre! Ez azt jelenti, hogy távoli gépeket tudtam összekötni, ráadásul viszonylag jó adatátviteli sebességgel. Szerintem a most bemutatásra kerülő eszközök iránt hatalmas lesz az érdeklődés. Már csak azért is, mert viszonylag olcsók és olyan problémákat küszöbölhetünk ki, amiről vezetékes hálózat esetén álmodni sem mertünk!

Edimax gyártmányú eszközökről lesz szó. Minden szükséges hálózati alkatrészt a Kelly-tech biztosított, köszönjük!

Nézzük milyen hálózati eszközökkel leptek meg, először egy PCMCIA-os kártyát mutatok be:

Ezt a kártyát egy laptop PCMCIA aljzatába csúsztatva tehetjük meg az első lépést a vezeték nélküli hálózat irányába. Egészen biztosan sokan szeretnék asztali PC-ben is használni, de ugye ott alaphelyzetben nincs PCMCIA csatoló. Semmi gond, egy PCI-os átalakítóval megoldható, nézzük:

Mielőtt belemennénk mit tud a "kicsike" mutatok még egy eszközt, ennek segítségével a lehetőségek száma szinte végtelenre bővül, íme egy Router és pár tartozéka:

Ez nem "mezei" router, ugyanis az előbb bemutatott PCMCIA-os kártyával felszerelt gépeket vezetékes hálózatba is képes bekötni (Internet kapcsolat megosztás stb.)!

Most, hogy láttuk miként néz ki a vezeték nélküli hálózati kártya, a PCI/PCMCIA átalakító és a Router felmerülhet a kérdés milyen hálózatokat építhetünk így fel: alapvetően két megoldás jöhet szóba, attól függően, hogy áldozunk egy ilyen Routerre vagy sem.

Tegyük fel, hogy nincs ilyen Routerünk, csak olyan gépeink, melyekben a bemutatott rádiós hálózati kártya lapul. Ekkor Ad-hoc hálózatról beszélünk, amit vázlatosan az alábbi ábra szemléltet:

Itt arról van szó, hogy egyik számítógép sem rendelkezik vezetékes hálózati kapcsolattal. Az adatátvitelt rádióhullámok segítségével valósítjuk meg. Az ábra nagyon jól szemlélteti, hogy nem csak két, hanem több gépet is összekapcsolhatunk ezzel a módszerrel. De egy gép csak akkor tud a másikhoz kapcsolódni, ha hatótávolságon belül van. Hiába van két távoli gép között egy harmadik, az átjátszóként nem üzemelhet!

Tegyük fel, hogy Routerrel is rendelkezünk, ekkor pl. egy ilyen hálózatunk is lehet:

Vagyis vannak olyan gépek, melyek vezetékkel vannak összekötve és ezekhez bármelyik vezeték nélküli gép csatlakozhat és fordítva a Routeren keresztül, ez itt a fennti képen az Access Point. Az Access Point elvileg nem csak Router lehet!

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy okvetlenül szükséges-e Router a vezeték nélküli és a vezetékes hálózat összekötéséhez. Nos nem! Hiszen ha a vezeték nélküli hálózat tagjai közül csak egy rendelkezik vezetékes kapcsolattal, akkor ez megosztható. Ez egy érdekes problémához vezethet, hiszen így simán megolható, hogy egy helyen előfizetnek egy viszonylag gyors Internet kapcsolatra és a környéken ezt megosztják ilyen vezeték nélküli rendszerrel a maximális kihasználtság érdekében, aminek a szolgáltató enyhén szólva nem örül.

Úgy gondolom, hogy sokak problémáját megoldhatja az itt bemutatott hálózati eszközök, hiszen ha egy pár házzal odébb lévő, baráttal, vagy ismerőssel szeretnénk hálózati kapcsolatot létrehozni, akkor ezt teljesen legálisan megtehetjük. Nem okoz problémát ha utca, vagy ház állja az utunkat (esetleg külső antennára lesz szükség).

Itt tennék egy megjegyzést. Nevezetesen egy rádiós eszköz lehet akármilyen jó, ha nincs megfelelő antennája, akkor nem tudjuk kihasználni a benne rejlő erőt. Itt is erről van szó, bár a Router és a PCMCIA-os vezeték nélküli hálózati kártya is rendelkezik beépített antennával, a gyártó specifikációjában megadott távolságokat csak külső antennával és optikai rálátással lehet megoldani!

Akkor most vágjunk bele a közepébe, nézzük meg melyik alkatrész mit tud:

Edimax WLAN EW-7102PC PCMCIA kártya:

EW-7102PC

IEEE802.11b kompatibilis (Direct Sequence)

Maximális sebesség

11Mb/s, dinamikusan váltja az eszköz a jel minőségétől függően, pl: 5.5MB/s , 2MB/s és 1MB/s is lehet.

Biztonság

64 illetve 128 bites kódolás

Driver támogatottság

Windows 98SE/2000/ME/NT és LINUX

PCMCIA standard

PCMCIA 2.1

Antenna

Beépítve, de külső csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik!

Méretek

115mm x 54mm x 11.5mm

Súly

46.3 g

Media Access Protocol

CSMA/CA

Frekvencia

2.4 - 2.4835GHz között

Csatornák

1-11 Csatorna: USA

1-14 Csatorna: Japán TELEC

1-13 Csatorna: Európa ETSI

10-11 Csatorna: Spanyolország

10-13 Csatorna: Franciaország

Moduláció

Direct Sequence, BPSK/QPSK/CCK

Adatátviteli sebesség a távolság függvényében

25 méteren belül: 11Mbps

100 méteren belül: 5.5Mbps

100 méter felett: kisebb, mint 5.5MBps

Energiaellátás

DC +3.3V / +5V, 220mA (3.3V)

Bit hiba arány (BER)

10E-5 @ -83dBm

Adóteljesítmény

tipikusan: 12dBm

Vevő érzékenység

-80dBm

A meglehetősen sok adatot tartalmazó táblázatból ragadjunk ki néhány részletet:

Sokszor dBm-ben adják meg a rádiós eszközök adóteljesítményt. Ez 0dbm 1mW-ot jelent, vagyis a 12dbm majdnem 16mW-ot jelent. Figyelembe véve, hogy a 2.4GHz-es sávban zajlik a kommunikáció ez nem lebecsülendő (maximum 30mW-re képes a dobozon látható adatok alapján). Ha már a frekvenciáról is szó esett nem árt tudni, hogy az ilyen magas frekvencia már a fényhez hasonlóan terjed. Vagyis csak oda jut el igazán "jól", amire az antennától optikai rálátás is van! Szerencsére nem ilyen tragikus a helyzet, mert kismértékű árnyékolás megengedett, de arra senki ne számítson, hogy egy vasbeton födémen, vagy falon keresztül ezzel az eszközzel kommunikálni fog.

A BER azt jelenti, hogy átlagosan hány bit "rontódik el" másodpercenként. A 10E-5 azt jelenti, hogy átlagosan minden százezredik bit hibás. Szerencsére nagyon komoly hibajavító/felismerő kódolást használnak, így a felhasználó bízhat az adatok helyességében. Egyénként ez a BER érték nagyon jónak számít ilyen teljesítményszint mellett.

A távolsággal csökken az adatátviteli sebesség, erről a tapasztalatoknál esik majd bővebben szó. De úgy tűnik, hogy ha 1Mbps alá csökkenne, akkor a kapcsolat egyszerűen megszakad.

Direct Sequence megoldás arra utal, hogy minden adó azonos frekvencián ad. Annak érdekében, hogy ne zavarják az adók egymást, egy speciális digitális kóddal megszorozzák a jelet, ennek eredményeképpen egy szórt spektrumú átvitel alakul ki. Ennek elmélete viszonylag bonyolult, számunkra elég annyit tudni, hogy ezzel a módszerrel nagyon hatékonyan meg lehet oldani, hogy a szomszédos állomások adói ne zavarják egymást.

Végül az antennáról essen pár szó. A beépített antennától ne várjunk csodát. Egy nagyobb helységben tökéletesen használható, de ha szomszédos épületek közötti adatátvitelre van szükség, akkor mindenféleképpen érdemes külső antennáról is gondoskodni. Bár még nem sikerült külső antennát beszerezni, de az egészen biztos, hogy házi módszerekkel nem megoldható. Ilyen magas frekvencián a kábel csillapítása sem elhanyagolható.

Kezdetben egy olyan egyszerű hálózatot hoztam létre, ahol két gép között az Edimax PCMCIA-os kártyával rádiós kapcsolatot hoztam létre (Ad-hoc, Router nem kell). Nézzük meg milyen beállítások szükségesek:

A telepítés rendkívül egyszerű volt. Az egyik ilyen rádiós csatoló egy ASUS A1300-es laptopban volt, a Windows 2000-es operációs rendszer felismerte az eszközt, ezek után csak meg kellett mutatni a floppy lemezen melléklet drivert. A fennit képen talán a legfontosabb pont a hálózat típusának megadása. Ad-hoc esetén hozhatjuk létre a Router nélküli hálózati kapcsolatot.

A PCI/PCMCIA-os kártya telepítése már koránt sem volt ilyen egyszerű, kiderült, hogy nem képes megosztani az IRQ-t más eszközökkel. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Először sikerült egy olyan PCI Slotba tenni, hogy az ACPI 9-es IRQ-jával kellett volna megosztoznia, ami nem jött össze. De ezt viszonylag gyorsan korrigáltam (másik Slot). Mindenféleképpen érdemes először az üres PCI/PCMCIA-os kártyát feltelepíteni, hogy megjelenjen az eszközök listáján a PCMCIA csatoló. Ha ez megvan, csak akkor csatlakoztassuk a PCMCIA-os vezeték nélküli hálózati kártyát.

Joggal kérdezhetnénk úgy, hogy így meglehetősen lyukas a hálózat, hiszen egy hasonló rádiós kártyával simán be lehetne törni egy ilyen hálózatba. Ám ez nincs így, hiszen könnyedén megoldhatjuk a titkosítást.

Természetesen diagnosztikára is lehetőség nyílik, egyrészt megnézhetjük, hogy melyik csatornán érhetjük el a legjobb eredményt:

Ezek a sávok viszonylag gyorsan változnak. De pár percnyi nézegetés után viszonylag könnyen eldönthetjük, hol érdemes az eszközöknek dolgozni. Megjegyzem, hogy a 2.4GHz-es sáv, ipari sáv, itt akár hatalmas zajjal is számolnunk kell, pl. szomszédban egy rosszul árnyékolt mikrohullámú sütő üzemel stb. Kipróbáltam egy közeli mikrohullámú sütő még két szobával odébb is észrevehetően rontotta a csatorna minőségét. 2 méteres közelségben gyakorlatilag minden csatorna piros minősítést kapott. Erre esetleg érdemes odafigyelni…

De talán a fennti képen látható diagnosztikai rész a leghasznosabb. Itt egy az előbb említett vezeték nélküli Routerrel hoztam létre a kapcsolatot. A Router majdnem kétszer akkora teljesítménnyel ad, mint ez a kis kártya. Így pl. nagyobb távolságból simán előfordult, hogy még 30%-os volt a jelszint és már nem jöttek vissza az elküldött csomagok.

A tapasztalataim:

Router nélküli vezeték nélküli kapcsolat esetén a beépített antennát használva optikai rálátás esetén kb. 80 méterig tudtam létrehozni a kapcsolatot. Ennek tesztelését két módszerrel végeztem. Egyrészt az előbbi képen látható diagnosztikai programmal, itt azt néztem, hogy minden elküldött csomag megérkezik-e. Másrészt az egyik gépről a másikra átmásoltam egy nagyobb fájlt és mértem az átvitelhez szükséges időt.

Ennek az lett az eredménye, hogy kb. 10%-os jelszint alatt gyakorlatilag lehetetlen a kommunikáció. De amint eléri a 10%-os bűvös küszöböt azonnal helyreáll a kapcsolat. Általában 333-515kbyte/s-os (azaz 2.6Mbps-4Mbps) között mozgott a tényleges adatátviteli sebesség. Bár számtalan módom mérhettem volna a sebességet, a legegyszerűbb módját választottam, egy 36Mbyte méretű fájl átmásolásához szükséges időt mértem, majd ebből kiszámítottam az egy másodpercre vonatkozó értéket.

Még akkor sem haladta meg a tényleges sebesség a 4Mbps-t, amikor 50cm-re volt a két gép egymástól...

Összehasonlításul: egy 10Mb/s-os vezetékes hálózattal összekötöttem két gépet és szintén átmásoltam az előbb említett fájlt ekkor 972 Kbyte/s (7.6Mb/s) sebességet mértem.

Így a teszt alapján azt mondhatom, hogy egy 10Mb/s-os Ethernet sebességét nem éri el ez a hálózat, bár a gyártó 11Mb/s-os sebességről ír. De ez nem hiba, hiszen azt tudnunk "kell", hogy sokkal masszívabb hibavédelemre van szükség rádiós kapcsolat esetén, mint vezetékes átvitelnél. Nyílván ez azzal jár, hogy extra bitek kerülnek a csatornára, ami azt eredményezi, hogy a tényleges sebesség csak kb. 36%-a lehet a 11Mb/s-nak.

Eleinte le kellett küzdenem a fennti képen látható hibaüzenetet. Ezt a laptop és az asztali számítógép is produkálta. Arról, van szó, hogy ha a gép készenléti állapotba kerül, akkor a PCMCIA-os kártyával gondok adódnak. Végül úgy állítottam be a gépet, hogy ne kerülhessen készenléti állapotba...

Ha már vezeték nélküli Router is van a hálózatban, akkor kitárulnak a lehetőséget!

Nézzük a Routert hátulját:

Többen riogattak, hogy egy Routernek bonyolult lelki világa van és egyáltalán nem egyszerű egy ilyen kombinált hálózatot összehozni. Nos ez részben igaz is, de az alapokra viszonylag könnyen rájöttem. Ha csak az a cél, hogy a hálózaton belül a gépek lássák egymást, azt igazán könnyű megoldani. De ha a biztonság is szerepet játszik, akkor már kapaszkodni kell. Én az utóbbi pontig nem jutottam el a két napos teszt alatt, így is egy fél nap kellett, mire mindent összeraktam és működésre bírtam.

A Router Edimax BR-6014W típusú. Annyira új, hogy a gyártó honlapján nem igazán találtam használható adatokat. De a dobozon rengeteg információt találtam, így a legfontosabbak:

Hardver

LAN: 4db 10/100Mbps port, uplink switch (Ethernet)

WAN: 1db 10Mbps port

RJ-45 csatlakozó ADSL modem számára

Konzol: RS232 csatlakozási lehetőség a konzol gép, vagy modem számára.

Beépített antenna a vezeték nélküli hálózat számára

LEDek: Power, Wlan, PPoE, EWAN, LAN

Energiaellátás: 9 Volt / 1 Amper (AC)

Bekapcsoló gomb

Frekvenciasáv 2.4GHz-2.497GHz

1-11 Csatorna: USA, 1-14 Csatorna: Japán TELEC, 1-13 Csatorna: Európa ETSI, 10-11 Csatorna: Spanyolország, 10-13 Csatorna: Franciaország

Kültéri hatótávolság:

11Mbps 140 méterig

1Mbps 400 méternél

A Router teljes specifikációja jóval bővebb, hiszen itt egy csomó hálózati dologról nem esett szó. Nyílván aki otthonosan mozog a hálózatok felépítésében, az jól tudja, hogy mit várhatunk el egy ilyen eszköztől, aki kevésbe profi, annak valószínűleg a DHCP és társai nem sokat mondanak. (Eddig én sem sokat foglalkoztam a hálózatok lelki világával, így a teszt során egy egyszerű beállításra törekedtem, hogy legyen idő kipróbálni a hatótávolságot, átviteli sebességet stb.)

A Routet így néz ki belülről:

Hoppá, ebben is egy PCMCIA-os kártya lapul! Ez valószínűleg egy kicsit izmosabb, mint az előbb bemutatott példány, ugyanis valamivel nagyobb adóteljesítménnyel rendelkezik. A másik lényeges eltérés az lenne, hogy ez a kártya 3.3 Voltos, míg az előző 5 Voltos.

Kivitelében is kissé más. Az előbbi EW-7102PC kártya antenna része nem levehető, de mint az a fennti képen is látszik ennek igen. Megjegyzem, hogy az EW-7102PC PCMCIA kártyának az antenna részébe két LEDet is beépítettek és azt a modult úgy ráépítették a kártyára, hogy az szinte levehetetlen. De erre nincs semmi szükség, ugyanis annak van külön külső antenna csatlakozási lehetősége, míg ennek nincs!

Az antenna kis mértékben irányított. Megfigyeltem, hogy a kártya 90 fokos elfordításával 20-30%-al is változhat a térerő (a már bemutatott program jelzései alapján). Pl. amikor a Routerel próbáltam mobil kapcsolatot létesíteni, akkor volt úgy, hogy 30%-os jelszint alatt ez nem sikerült, ám amikor 90 fokkal elfordítottam a laptopot, akkor 57%-ra felugrott és létrejött a kapcsolat.

Egy konkrét próba:

Ez egy helyszínrajz lenne... A vastag fekete négyzetek a telkeket jelölik, a kékek a házakat. A Router az "A" jelzésű pontban egy ház ablakában volt. A "V" betűvel megjelölt házba elvittem egy laptopot benne az Edimax rádiós hálózati kártyával. A 2-es számmal jelzett távolság úgy 60 méter lehetett. Csak a beépített antennákat használtam.

Csak akkor jött létra a kapcsolat, ha a laptoppal kimentem a "V" jelű épület erkélyére. Ott viszont maximális sebességet, azaz 11Mpbs-t jelzett a program. Említettem, hogy amikor a két rádiós kártya közel volt, akkor 515kbyte/s-os volt a tényleges (a felhasználó által látható) sebesség. Noha 60 méterre is 11Mbps-t jelzett a program ekkor már csak 333kbyte/s-ot mérem.

Az 1-es útvonal úgy 80-85 méter lehetett. Utána már takarásba kelült az eszköz és nem jött létre a kapcsolat. A 3-as út kb. 50 méter lehetett.

Vagyis az utcán járkálva a zölddel megjelölt részeken tudtam a két gépet rádiós hálózattal összekötni. De mint azt már mondtam, egy külső antenna hatalmasat lendít a dolgon. De ekkor nyílván egy olyan eszközt kell választani, mely szintén rendelkezik külső antennával. Pl. egy EW-7202AP, de ezt még én is csak képen láttam. Utóbbi nem Router!

Így nézett ki a teszt hálózat:

Meglehetősen egyszerűre sikerül. A dolgot még annyival bonyolíthattam volna, hogy egy modemet csatlakoztatok a Routerhez, így az összes gépnek egy csapásra Internet kapcsolata is lett volna, de ezt nem tettem, de a lehetőség adott!

Ki kell nevezni egy konzol gépet, ezt külön kábellel hozzá kell csatlakoztatni a Routerhez. De ez az extra csatlakozás szerintem csak akkor szükséges, ha a konzol gép nincs rajta a LANon, ugyanis e nélkül is konfigurálható. (Ekkor egy külső modem csatlakoztatható a konzol vezetékre.)

A Router beizzítása:

Behelyeztem a hálózati kártyákat, telepítettem a szoftvereket és az IP címeket automatikus kiosztáson hagytam. Ekkor, ha a böngészőmbe beírtam, hogy http://192.168.168.230, akkor a login utána fenni kép fogadott. Itt a Router dolgait lehet beállítani. Szerencsére nem kellett sokat szenvedni, meglehetősen jó leírást adnak Routerhez. Ez egy kis füzet, ahol leírják mi mit jelent. Igazából nem sokat kell állítani a default beállításokon és máris működik a hálózat. Az egy másik kérdés, hogy így nem valami biztonságos, de ezt egy gyakorlott rendszergazda könnyedén megoldhatja.

Akár több Access Point is lehet a hálózatban. Lehetőség nyílik, hogy a rádiós hálózati kártyával megjelenítsük a lehetőségeket.

Előfordulhat, hogy két rádiós eszköz már olyan távol van egymáshoz, hogy nem jön létra a kapcsolat. Ha pl. egy ilyen Router is beszáll a buliba, akkor, ha mindkettő eléri ezt a képen "AP"-vel jelzett pontot, akkor létrejöhet a kommunikáció (ismételtem: az Access Ponint (AP) nem azonos a bemutatott Routerrel, a Router jóval bonyolultabb). Gondoljunk bele milyen jó lenne, ha a mobil DSM bázisállomásokhoz hasonlóan sok ilyen becsatlakozási pont lenne, így nem kellene a vezetékek kiépítésével vesződni stb. és nagy területen megoldható a gépek összekapcsolása.

A távoli eszközök vezeték nélküli elérésének komoly jövője van. Mindez nemrég még csak álom volt, de mindez manapság könnyedén elérhető, hiszen a szükséges alkatrészeket pár héten belül számos hazai számítástechnikai boltba be lehet szerezni. A bemutatott eszközök mintadarabok. Ez most némi kedvcsináló volt. Felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy vajon mindez mennyibe kerül? Szerintem a tudásukhoz és a mögöttük álló fejlesztéshez képest nem túlságosan drága, a PCMCIA-os kártya nagyker ára 18eFt körül mozog (nettó) a PCI/PCMCIA átalakító 14eFt körül van szintén nettóban. A Router természetesen jóval drágább, de ez érthető, jelenleg 80eFt+ÁFA-s áron van a listán.

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95