FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hálózat)
·  Mini Email szerver teszt
·  SMC Barricade 7004VBR - Végszó
·  D-Link DI-604
·  OvisLink eLive IP-3047
·  Tesztüzem: Három router tesztje
·  Linksys Ethernet fájl- és nyomtatószerver
·  Planet SW-800 Switch
·  IP telefon
·  Rádiós hálozat
·  Planet 10/100-as kártya
· Termékbemutatók > Hálózat
· Edimax antennák
Dátum : 2002-12-28 17:42:45
Szerző : gigahertz


Végre megoldódni látszik a vezeték nélküli hálózati eszközök kurta hatótávolságának kiterjesztése...

Korábbi cikkekben bemutattunk vezeték nélküli hálózati eszközöket. A 2.4GHz-es sávban üzemelő ilyen berendezések nem csak két gép közötti kommunikáció megvalósítására alkalmasak, hanem akár kis helyi hálózatot is ki tudnak szolgálni.

Gyári antennákkal kültérben maximum 300-400 méteres hatótávolsággal számolhatunk, de beltérben, ahol az optikai rálátás biztosítása nehéz feladat a hatótávolság akár 5-10 méterre is lecsökkenhet.

Nem kell feltétlenül teljesítmény háborúba kezdeni, mert a hatótávolság nem csak az adóteljesítménnyel növelhető, hanem az antennával is.

A Kelly-Tech jóvoltából mutathattuk be az Edimax vezeték nélküli eszközöket és most antennákkal leptek meg, egyből kétfajtával.

A körsugárzó olyan antenna, ami a tengelyére merőlegesen sugároz, nem nehéz kitalálni, hogy körbe, pontosabban torusz alakú a sugárzás, ami leginkább egy hatalmas ellapított úszógumira hasonlít.

A bemutatásra kerülő Edimax antennákból, ha minden igaz, akkor csak ez a két darab van az országban.

A körsugárzó dobozán láthatjuk az antennák egyik legfőbb paraméterét, nevezetesen a nyereségét, ami 8dBi. A 8dBi annyit tesz, hogy a vezeték nélküli hálózati eszköz jele 6.3x erősebben vehető majd a vevőnél, mintha a készülék antennáját használtuk volna. (Ez csak közelítőleg igaz, mert a készülék eredeti antennájának is van egy pici nyeresége, kb. 1.5dBi.)

A doboz tartalma:

Az a fehér rúd az antenna, a többi a tartozék. Ezek közül szeretnék néhány dolgot kiemelni:

1. Villámvédelem:

Ha ezt a kis "ketyerét" bekötjük az antennához menő vezetékbe, akkor, ha a villám a közelben lecsap, akkor nagy valószínűséggel nem fog tönkremenni a vezeték nélküli eszköz. Persze ez sem csodaszer, mert telitalálat esetén nincs tökéletes védelem.

Nem véletlenül van egy földelési pont a túlfeszültségvédőn, ezt hozzá kell kötni az antenna árboc fémcsövéhez, azt pedig a tetőn lévő villámhárító földeléséhez, csak így ér valamit....

2. Csatlakozók:

A vezeték nélküli eszközök antennacsatlakozója legtöbbször olyan, amit kereskedelmi forgalomban nem igazán lehet venni, de leleményes emberek mindig találnak erre megoldást. Így legalább nem lehet mindenfélét csatlakoztatni, hisz biztosan sokan kipróbálnák a mobiltelefon antennáját stb. ami nem erre való.

Ezért az Edimax antennához mellékeltek egy olyan átalakítót, ami Edimax kompatibilis, vagyis a saját eszközeihez használható. Az előző képen egy D-link eszköz csatlakozója látható, ennél nem volt szükség a speciális átalakítóra.

3. Rögzítés:

Négyszögeltes rúd nem igazán alkalmas a feladatra a kör keresztmetszetű az igazi... de ez általában ilyen szokott lenni, szóval ezzel nem lesz probléma. Szerencsére az összes szükséges csavart, szorítót stb. mellékeli a gyártó.

A vezeték meglehetősen rövid. Nem véletlenül a 2.4GHz közel sem egyenáram, így speciális vezeték szükségeltetik. A jó minőségűek métere simán meghaladja a 2000Ft-ot, így nem árt vigyázni a méterekkel....

Nagyon leleményes az antenna rögzítése, ugyanis a leszereléséhez nem kell megoldani a csövet szorító bilincseket, mert ha az antenna tengelyét megcsavarjuk, akkor kitekerhető a rögzítőből. Nehéz mindezt leírni, hogy pontosan hogy működik, így most térjünk rá a másik antennára:

Ezt általában csak úgy hívják, hogy lapos antenna. A 14dBi azt jelenti, hogy kb. 25x nagyobb lesz a jel, ahhoz az esethez képest, mintha a gyári antennákat használtuk volna.

Ha pl. létrehozunk egy központot, amihez a körsugárzót csatlakoztatjuk, akkor a többi felhasználónak elegendő ilyen lapos antennával rendelkeznie és ekkor 2-3km-es körben (optikai rálátás esetén) megoldható a kapcsolat!

A lapos antenna nem is olyan lapos, de aki már sokfajta antennát látott, az erre azt mondja, hogy lapos...

Itt is minden szükséges szerelési anyagot mellékelnek, de a kábel itt is nagyon rövid. Tartozékként mindent adnak, amit a körsugárzónál, de itt antenna rögzítőjét megspékelték azzal, hogy fel-le és jobbra-balra billenthető az antenna.

Ez a teszt jónéhány napot igénybevett, nyílván zárt térben semmi értelme nem lett volna kipróbálni, hisz ott a készülékek eredeti antennájával is létrejön a jó minőségű kapcsolat. Ezért irány a havas tető, ami ilyenkor kicsit életveszélyes:

Az antennák felszerelése nem volt túlságosan bonyolult, mert az árboc már korábban ott volt. Amikor a körsugárzót próbáltam, akkor elő lépésben átmentem a szomszédokhoz és röpke magyarázkodás után birtokba vettem számítógépüket és kipróbáltam, hogy van-e esély a kapcsolatra.

Kiderült, hogy nincs mese, ha az antenna a lakásban volt, akkor jelnek se híre, se hamva. De amikor a szomszéd erkélyére kivittem az antennát, akkor egyből létrejött a kapcsolat. Nyílván nem járhattam házról házra, de még módom volt kb. 1.5km-ről kipróbálni, hogy mit is tud a valóságban.

Azt nem árt tudni, hogy bár ezek a 2.4GHz-es eszközök 11 vagy 22Mbps-re képesek, de az overhead olyan nagy, hogy a valóságban 4Mbps már jó eredménynek számít. Nos 1.5km-ről 1.5Mbps lett az eredmény.

Ha két lapos antenna "néz" egymással szemben, akkor a hatótávolság természetesen tovább növelhető, mint a lapos antenna-körsugárzó kombináció esetén.

Mivel az antenna szélsőséges körülmények között üzemel (időjárás), így a gyártó megadta, hogy 180km/h szélnek még ellenáll (remélhetőleg az árboc is) és -40 és +80fokos környezeti hőmérséklet mellett van esély a normális üzemre. És ami a legjobb a páratartalom akár 100% is lehet (25 fokon). Mivel olyan burkolata van az antennának, hogy a belső kényes dolgokat nem éri a nedvesség, gondolom azért nem jelen problémát a 100%-os páratartalom…

 

 

Szponzor : Kelly-Tech



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95