FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (MP3 lejátszó)
·  LS-10C MP3 lejátszó - hordozható olcsóság
·  MSI MEGA Player 516BT 256MB MP3 lejátszó tesztje
·  Tesztüzem: MP3onChannel - MP3 az autóban
·  iBead100 - a kis mindenes
· Termékbemutatók > MP3 lejátszó
· Xclef MT-200
Dátum : 2003-09-18 10:55:38
Szerző : KEEP


A nálunk kevésbé ismert koreai Xclef MT-200-as modellje nem csak tudásával, kedvező árával is felhívja magára a figyelmet. Zenehallgatásra, egyetemi előadások, tárgyalások rögzítésre ideális választás lehet.

Manapság, mikor az MP3 lejátszók már elég széles körben használatosak, a gyártók próbálnak egyre több funkciót "belepréselni" készülékeikbe. Sajnos ez sokszor irreálisan megemeli az árat. Nem így történt ez a nálunk kevéssé ismert koreai Xclef gyártó esetében. A napokban a lejátszó/felevevő/pendrive funkciókkal ellátott MT-200-as modellt volt lehetőségünk tesztelni.



A doboz több dolgot is rejtett magában a készüléken kívül:
  • USB-kábel
  • fülhallgató
  • nyaklánc
  • telepítő CD
  • kezelési útmutató
  • egy AAA méretű elem




  • Nézzük a tulajdonságait és a tapasztalatokat kategóriákra bontva:

    Technikai jellemzők:
    Mérete nem túl nagy, 52.6 x 56.7 x 17.5 mm, súlya elem nélkül 44 gramm, így ideális nyakban viselésre is. Még én is könnyedén megvoltam vele, aki nagyon idegenkedem mindenféle nyakba akasztható eszköztől.
    A memória mérete típustól függően 64, 128 vagy 256MB, de bővíthető maximum 128 MB-os SmartMedia kártyával is. Látszik a készüléken, hogy kicsit kisebb is lehetett volna, ha kihagyták volna belőle a bővíthetőséget, de ez így van jól.


    Áramforrásként egy darab AAA méretű elemet igényel, hogy mennyit bír ki, arról majd később.
    A PC-hez USB1.1 felületen kapcsolódik, ami ugyan lekorlátozza az adatátviteli sebességet, de talán ennyinél még kibírható.
    A kijelzője nagy méretű, 128x64 pixeles, négysoros, grafikus, háttérvilágítással ellátott, amelynek a kontrasztját még állítani is lehet egy 10-es skálán.
    Annak ellenére, hogy elég könnyű, viszonylag masszív szerkezet, bár azért én nem dobálnám. Talán a gyenge pontja az elemtartó fedelének zárópöcke, ami szerintem tartós használat esetén nem bírja nagyon sokáig. De anélkül is a helyén van az egész, nem esik szét.


    Gombok, menürendszer, kezelés:
    Elsőre talán egy picit furcsa, hogy egy gombbal több funkciót is elérhetünk, de ez a helyzet kis készülékeknél. Én pár nap alatt teljesen megszoktam, a fontosabb dolgokat már pulóver alá belógatott készüléknél, látatlanban is meg tudtam csinálni.
    A kis ketyere három oldalán összesen 8 gomb található a következő funkciókkal:
  • Bal oldalon, az USB csatlakozó mellett, két gomb van a hangerő állítására, illetve a menüben való lépkedésre
  • Felső részen HOLD funkciót lehet bekapcsolni, aminek hatására nem történik semmi, ha a zsebünkben véletlenül benyomódik valami. A mellette levővel a menübe tudunk belépni, majd a felvétel kezelésére és az ismétlődés beállítására szolgáló gomb van.
  • A jobb oldalon a felsővel bekapcsolni/elindítani tudjuk, az alatta levőkkel a számléptetés/tekerés lehetséges.



  • Nézzük a menüt és annak beállítási lehetőségeit:

    Type

    AUDIO zene lejátszása

    VOICE diktafon funkció

    Repeat

    1SONG egy szám ismétlése

    ALL az összes szám ismétlése

    PLAY-M

    Normal egyszeres lejátszás

    Auto-reverse végtelenített lejátszás

    Intro minden számból csak 10 másodpercet mutat

    Random véletlenszerű lejátszás

    SET-EQ Normal/Live/Pop/Rock/Classic előre beállított hangszínek
    ERASE 1File egyszerre egy file törlésére van lehetőség a gépen
    VS-SET

    8kbps gyenge felvételi hangminőség

    16kbps közepes felvételi hangminőség

    32kbps jó felvételi hangminőség

    AUTO PLAY

    On bekapcsoláskor automatikusan elindul a lejátszás

    Off manuális indításra vár

    RESUME

    Off bekapcsoláskor a lista elejére ugrik

    Song az utoljára játszott szám elejére ugrik

    Real pontosan oda ugrik, ahol kikapcsoltuk

    EL MODE

    On hátérvilágítás bekapcsolása

    Off háttérvilágítás kikapcsolása

    LANGUAGE

    KOR koreai nyelv

    ENG angol nyelv

    CHN kínai nyelv

    JPN japán nyelv

    ID3 TAG

    On ID3 tag kezelésének bekapcsolása

    Off ID3 tag kezelésének kikapcsolása

    CONTRAST 0-10 a kijelző kontrasztjának állítása 10-es skálán


    Lejátszás:
    Az eszköz MP3 és WMA formátumú zenéket játszik. A minőség MP3 esetében 32 - 320 kbit/s lehet, míg WMA-nál ezen érték 64 - 192 kbit/s. Tudomásom szerint kezeli a változó bitrátát is. Zenéket fel/le tölteni a saját szoftverével lehet USB porton keresztül. A program bemutatása kicsit később.
    Kezeli az ID3 tageket, méghozzá a 1.0/1.1/2.3 verziókat, bár a magyar ékezetekkel volt némi gondja, mivel helyettük igen érdekes koreai karakterek jelentek meg, de ettől eltekintve rendben van.
    A hozzá adott fülhallgató meglepően jól szólt. Persze ne várjon senki csodát, de sokkal gyengébbel is találkoztam már. Természetesen egy jó minőségű füles vagy egy komoly fejhallgató megdobja a zenei élményt rendesen.
    A hangerő egy 30 fokozatú skálán állítható, ami nekem teljesen megfelelő volt. Irodai munkához 8-15, utcára 20-25, buszra 25-30 közötti értékek váltak be. El tudom képzelni, hogy valakinek többre van szüksége, de egy jobb minőségű fülhallgató, vagy a külső zajokat szűrő fejhallgató használata esetén szerintem bőven megfelelő.
    Beállíthatjuk az ismétlést is. A szokásos lehetőségeken kívül A-B szakasz folyamatos lejátszására is mód nyílik. Tehát egy számon belül megadhatunk egy kezdő és egy végpontot és a kettő közötti részt fogja ismételgetni nekünk.
    Hasznos dolog lehet, hogy lejátszás közben törölhető az aktuális fájl, viszont ha nagyon rövid a szám (pl. felvettünk egy 1-2 másodperces szakaszt véletlenül) akkor ez nehézkes, vagy nem is sikerül.
    Lejátszás közben a track-léptető gombok segítségével lehetőségünk van a számokon belüli "odébbtekerésre", ami nem túlzottan gyors, de legalább precíz navigálást eredményez.

    Felvétel:
    Az MT-200 diktafon funkcióval is rendelkezik, amelyet meglehetősen jól ki is használtuk a tesztidőszak alatt. A három különböző felvételi minőség közül a 8kbps maximum gyenge minőségű diktálásra alkalmas, a 16kbs-el közelről egészen jó felvételt lehet készíteni, távolabbról már nem annyira jó. 32kbps használata esetén az egyetemi előadást 4-5 méter távolságból, írásvetítő használata esetén is elég jól rögzítette. Mivel egy darab kis beépített mikrofonnal rendelkezik, természetesen elég érzékeny a közeli zajokra, tehát a padtárssal való sustorgás, az autók zaja is kiválóan hallatszik rajta.
    Természetesen nem koncertek felvételére tervezték, de mi bátran kipróbáltuk egy kórus próbáján is. Az eredmény az lett, amit vártunk: a beszédet tökéletesen felvette, az énekkel is rendben volt, ha nem volt hangos. Ha már hangosabban szólalt meg a kórus, vagy magas hangok voltak, akkor bizony berecsegett rendesen. De természetesen nem erre való igazán.
    Külső memóriakártyára sajnos nem tud rögzíteni, így mi a 128MB belső memóriára 32kbps minőségben majdnem 8 és fél órát tudtunk felvenni. Külső mikrofont nem lehet csatlakoztatni hozzá, de megfelelő beállítás mellett elegendő ez is. A fájlokat a hozzá kapott szoftverrel USB porton keresztül lehet PC-re tölteni, amit a letöltéskor automatikusan WAV formátumba konvertál a saját VOC formátumából. Ez egy oldalról jó, mert könnyen kezelhető formátumot kaptunk, másik oldalról viszont rossz, mert nem oldható meg az, hogy mondjuk a 128MB felvett VOC fájlt átrakjak pl. egy 128MB-os pendrive-ra vagy a SmartMedia kártyára. Bár a 8 és fél óra sok mindenre elegendő. Akinek több kell, mint nekem is, az választhatja a 256MB-os változatot.



    Pendrive funkció:
    Hát, látszik rajta, hogy nem elsősorban erre találták ki, de azért megoldható ez is. Sajnos külön meghajtóként nem jelentkezik a Windowsban, de a saját szoftverével tudunk rá fájlokat másolni, hozni-vinni.

    Kijelző:
    Nagyon jó, nagyméretű kijelzője van az MT-200-asnak, amit rendkívül praktikus módon ki is használ. A használati útmutató a következőképpen mutatja be a felépítését:



    Látszik, hogy a szokásos információkon kívül helyett kapott egy csomó hasznos dolog is rajta. Amit viszont nagyon hiányoltam belőle, hogy nincs rajta óra funkció. Tudom, ne legyek telhetetlen, de mégis... Ha már a nyakamba akasztottam, legalább egy kis órát rábiggyeszthettek volna. Csaknem fogyaszt olyan sokat...
    A háttérvilágítást jól megoldották, nem használja az elemet túl sokáig, de éppen elég ideig, hogy lássa az ember a dolgokat. A kontraszt szépen állítható tetszőleges értékre.


    Elemek:
    Nos, elsőként két GP elemmel próbálgattam a gépet. Akkor még nagyon az eleje volt a tesztnek, nyomogattam össze-vissza, hallgattam, felvettem, minden ami jó. Le is merült kb. 3-4 óra alatt. A második próbálkozás Sony elemekkel történt. Ez már sokkal jobban bírta. Szinte csak felvételre használtuk az egyetemen, ekkor darabonként 8-9 órát húzott ki. A végén ismét olcsó Philips elemekkel készítettünk folyamatos tesztet. Ekkor egyhuzamban három és fél órát vitt el egy darabbal úgy, hogy szinte semmit nem nyúltunk hozzá. Így a két darab GP (160 Ft/db), két darab Sony (280 Ft/db) és a három Philips (68 Ft/db) elemre összesen valamivel több, mint ezer forintot költöttem el a teszt hat napja alatt, bár megjegyzem, hogy ezen időszakban nagyon nyúztam.
    Természetesen a tölthető akkumulátorok egy idő után biztosan behozzák a rájuk költött nagyobb összeget nem beszélve arról, hogy tovább is bírják, mint a hagyományos elemek. Csak ne felejtsük folyamatosan töltögetni a tartalék darabot.

    Szoftver:
    A mellékelt CD-n az angol és koreai nyelven íródott PDF használati útmutató mellett MusicMatch szoftvert, USB drivert, valamiféle angol-tanító MP3 fájlokat és a készüléket kezelő Digital Audio Manager szoftvert találjuk.
    Nem egy bonyolult program, tulajdonképpen három részre oszlik az ablak. A bal oldalon látható a gépünk tartalma amolyan "intézős" módon, a jobb oldalon pedig a lejátszó memóriájának tartalma látható, amit a fülek segítségével szétbonthatunk belső és külső memóriára. Ha egy másolási folyamatot elindítunk (a két rész közötti két nyíl valamelyikével), akkor az ablak alján egy állapotjelző jelenik meg, ami mutatja, hogy melyik folyamat fut éppen. Például ha egyszerre akarunk több fájlt másolni, akkor mutatja, hogy melyiknél tartunk. Sajnos konkrét állapotjelző indikátor nincs, ami mutatná, hogy mondjuk egy nagyobb file másolása hol tart.
    Ezzel a szoftverrel tudjuk formázni is a belső vagy a külső memóriát. Ez a művelet a 128MB belső memória esetén kb. 20 másodpercig tartott.


    Sajnos mikor a kép készült, már nem volt nálam a készülék, ezért a jobb oldal offline állapotban van. Ha csatlakoztatjuk a géphez és bekapcsoljuk, akkor természetesen azonnal megjelennek a most hiányzó elemek.

    Egyéb észrevételek:
  • Ha a SmartMedia kártyát másik eszközben használtuk, akkor használat előtt formáznunk kell, amihez mindenképpen PC-re van szükségünk.
  • Nekem néhány MP3 file esetében a PC-re másolást nem engedte a szoftver szerzői jogokra hivatkozva. Lehet, hogy ez megoldható valahogy.
  • A készülék el van látva biztonsági időkorláttal is, tehát ha egy darabig nem nyúlunk hozzá, akkor automatikusan kikapcsol, ezzel is csökkenti a fogyasztást.
  • Jó pont, hogy a jóval nevesebb Freecom is megvásárolta ennek a gépnek a licencét, így Freecom Beatman néven is találkozhatunk teljesen ugyanezen lejátszóval, csak némileg magasabb áron.


  • Személyes vélemény:
    Nekem nagyon tetszett a készülék. Főleg diktafon funkciója miatt szerettem meg, de a lejátszó része is tökéletesen üzemelt, jó minőségben szóltak a zenék.
    Annak, aki a lejátszás mellett felvételre is akarja használni (pl. egyetemi előadások, tárgyalások, megbeszélések) és nem akar túl sok pénzt kiadni érte, annak nagyon megfelel a gép.

    Végül az árakról:
    A cikk írásakor a 64MB-os változat 32 200 Ft, a 128-as 39 500 Ft, míg a 256-os 52 800 forint volt kiskereskedelmi bruttó áron.

    A készüléket az Infopatika Bt. bocsátotta rendelkezésünkre. Megvásárolható üzleteikben vagy megrendelhető a www.infopatika.hu weboldalról is.


    Kapcsolódó hírek/cikkek:
    iBead100 - a kis mindenes


    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95