FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (MP3 lejátszó)
·  LS-10C MP3 lejátszó - hordozható olcsóság
·  MSI MEGA Player 516BT 256MB MP3 lejátszó tesztje
·  Tesztüzem: MP3onChannel - MP3 az autóban
·  Xclef MT-200
· Termékbemutatók > MP3 lejátszó
· iBead100 - a kis mindenes
Dátum : 2003-09-25 15:07:14
Szerző : KEEP


Az iBead100 egy igazi gyöngyszem. MP3 lejátszó, digitális diktafon, FM rádió és pendrive, mindezt USB portról tölhető akkumulátorral. Éppencsak kávét nem főz! Egy komoly problémám volt vele: nem akartam visszaadni!

Az MP3-lejátszókat és digitális diktafonokat bemutató sorozatunk jelen cikkében a koreai gyártó által készített iBead100 modellt vesszük górcső alá.


Elsőként nézzük, hogy mit találhatunk még készülék dobozában:
  • Nyaklánccal egybeépített fülhallgató
  • USB hosszabbító kábel
  • Telepítő lemez
  • Felhasználói útmutató


  • A készülék eléggé kis helyet foglal (25*85*16 mm) és a beépített akkumulátor ellenére meglehetősen könnyű is, mindösszesen 37 grammos, így könnyen elfér zsebben vagy akár nyakba akasztva is.
    Memóriájának mérete modelltől függően 128 vagy 256 MB, ami sajnos nem bővíthető.
    Áramforrásként egy 400mAh-ás beépített Li-polimer akkumulátor működik, ennek részleteiről kicsit lejjebb többet írok.
    PC-hez USB 1.1 felületen keresztül kapcsolódik, így lehet fileokat fel/le tölteni és kezelni a készüléket is.
    Negatívumként hozható fel, hogy sajnos műanyag házat kapott a gyártás során, bár ha nem dobálja az ember, akkor nem lesz vele semmi baj.

    Lássuk a gombokat!
    A vezérlést különleges módon oldották meg a tervezők, hiszen mindösszesen négy gombot találhatunk rajta, amiből az egyiket le is foglalhatjuk a HOLD funkció számára. A mellette levő a felvételek kezelésére szolgál, míg a másik oldalon levő play/on/off mellett van az igazi érdekesség, az úgynevezett "jog" gomb. Ezt meg tudjuk nyomni, illetve jobbra-balra mozgatni. Ezzel tudunk a menübe belépni, abban navigálni, változtatni a hangerőt, a beállításokat, keresni a számokban, stb. Sok függ attól is, hogy milyen hosszan nyomjuk meg.
    A menürendszer logikus felépítésű, többrétegű és a beállítások gazdag tárházát nyújtja a felhasználóknak. Minden ponthoz ikon tartozik, de felirat is megjelenik hozzá. Belépve a következő menüpontok közül választhatunk:
  • Music play
  • FM-Radio
  • Voice play
  • File delete
  • Setup
  • Voice recording


  • Nézzük sorban, menüpontok szerint, hogy mit is tud a készülék:

    Music play:
    Itt lehet MP3 vagy WMA fájlokat lejátszani. A készülék kezeli az ID3 tageket is. Zenéket és fájlokat fel/le tölteni USB porton keresztül lehet, ahol teljesen hagyományos pendrive-ként viselkedik. A lejátszáshoz beállíthatunk ismétléseket többféle formában (erről később), akár A-B szakasz ismétlését is.
    A hangerő egy 30-as skálán változtatható, ami egy jó fülhallgató esetében bőven elegendő, ha nem akarunk maradandó halláskárosodást. A jog gomb segítségével tudunk a számokon belül is navigálni, ami egy hosszabb zene esetén nagyon jól jöhet. Kikapcsolás után képes onnan folytatni a muzsikálást, ahol éppen a számon belül abbahagytuk.

    FM-Radio:
    Hasznos funkciója ez a készüléknek, amely 87.5 - 108 MHz között képes dolgozni. Összesen 15 állomást képes eltárolni, amelyeket a hexadecimális számoknak megfelelően jelöl (1-9 illetve utána A-F). Lehetőség van minden csatornánál kézi vagy automata keresésre, de egy gomb megnyomásával automatikusan rögzíti az összes fogható csatornát, amiket sorban kioszt 1-től felfelé. Ez például nagyon hasznos volt a Szeged-Budapest vonaton, mikor a nagyobb városok környékén más-más rádióadók voltak foghatóak különböző frekvencián és ezeket egy gombnyomásra, alig pár másodperc alatt megtalálta.
    A készülék képes rögzíteni az aktuálisan futó rádióadást is anélkül, hogy ki kéne lépnünk a menüből.
    Van benne elnémítás (mute) funkció is.

    Voice play:
    Itt a diktafon funkcióval rögzített fájlok hallgathatóak vissza.

    File delete:
    A memóriában levő fájlokat törölhetjük egy grafikus menü segítségével. Választhatunk, hogy zenefájlokkal vagy rögzített fájlokkal szeretnénk dolgozni, majd ezeken mehetünk végig.

    Setup
    Nos, ezen belül még több menüpontot fellelhetünk, úgy mint:
  • Equalizer setup: A készülék 10 előre beállított hangszínt képes tárolni (normal, pop, jazz, rock, classical, Xbass, techno, dance, live, reggae) amik közül válogathatunk, akár a zeneszám hallgatása közben is. Elég ha a jog gombbal lépkedünk rajtuk, már hallható is a különbség.
  • Repeat setup: Itt az ismétlés típusát állíthatjuk be. A választható lehetőségek a következők: Normal, Rpt1, Rpt all, Random rpt all, Shuffle, Shuffle rpt all
  • Contrast setup: Itt értelemszerűen a képernyő kontrasztját tudjuk állítani egy grafikus csúszka segítségével
  • Power save setup: Azt állíthatjuk be, hogy ha bizonyos ideig nem nyúlunk az eszközhöz és nem megy semmi felvétel vagy lejátszás, akkor takarékossági okokból kapcsoljon ki
  • Backlight control: Hány másodpercig világítson a kijelző, miután megnyomtunk egy gombot
  • User Eq setup: Ha nem tetszik egyik alapértelmezett hangszínbeállítás sem, akkor itt egyénileg kísérletezhetjük ki a számunkra leginkább megfelelőt. Ehhez egy 5 sávos, egyenként 32 szinten állítható grafikus equalizer áll rendelkezésünkre.
  • Sleep timer setup: Elalváskapcsoló, azaz ha zenehallgatás közben elaludnánk, akkor a beállított idő elteltével automatikusan kikapcsol.
  • Recording Quality: A felvételhez állíthatjuk be a mintavételezési frekvenciát több lépésben 8K-48K-ig.
  • Scroll speed: Hatos skálán választhatunk a számcímek és az ID tagek scrollozásának sebességet.
  • Folder setup: Itt tudjuk kezelni a memóriában levő mappákat, a lejátszási listában levő fájlokat, stb.


  • Voice Recording:
    Itt tudunk a beépített mikronon keresztül hangot rögzíteni. A készülék ADPCM formátumban dolgozik, kimenetként WAV fájlt kapunk, amelynek a mérete arányos a minőségével, de nem lesz nagyobb, miután lemásoltuk róla. Leggyengébb minőséget beállítva a 128 MB-os változat 9 órát képes felvenni. Mivel a teszt során nekünk éppen ennyire volt szükségünk, nem tudtuk feljebb venni a bit rate-t, de mikor visszahallgattuk, igencsak meglepődtünk, ugyanis a kb 4 méterről, egyetemi előadáson felvett anyagot a saját fülhallgatóján keresztül szinte tisztán hallottuk. Így legalább olyan jó minőséget produkált, mint az Xclef MT-200-as 32 kbps-el. Úgyhogy ez a funkciója igencsak kimagaslóan bevált.


    Lássuk egyéb tulajdonságait:

    Kijelző:
    3 soros, 128x34-es grafikus LCD, két kék LED-es háttérvilágítással. A gyártó által adott user manual a következő leírást adja róla:

    A kontraszt kiválóan állítható, a háttérvilágítás segítségével akár sötétben is világíthatunk, mondjuk megkeresni az USB-portot vagy a kulcsunkat.

    Pendrive funkció:
    A készülék teljesen hagyományos pendrive-ként is funkcionál. Ekkor az egyik végéről le kell pattintanunk az USB csatolót rejtő fedelet, amit ötletesen átdughatunk a másik végébe, amíg használjuk. Adnak hozzá USB hosszabbító kábelt is, ami hasznos dolog lehet, ha valakinek nincs előlapi vagy külső csatlakozója és csak a gép háta mögé mászva tudná a dolgot megoldani.
    A gép 12 könyvtárat és 255 alkönyvtárat tud kezelni, amelyek között menüből tudunk váltogatni.

    Akkumulátor:
    Mint azt már említettem, a tápellátásról egy 400mAh-ás beépített Li-polimer akkumulátor gondoskodik, aminek kiváló tulajdonsága, hogy ha USB portra kapcsoljuk, akkor automatikusan elkezd töltődni és mintegy 3 óra alatt éri el a teljes telítettséget. Hátránya, hogy ilyenkor nem lehet vele semmi egyebet csinálni, csak a pendrive funkciót kihasználni. Létezik hozzá autós és hagyományos, 220 V-os töltő is. Mi az utóbbiból kaptunk egy példányt, ami nagyon jól bevált, bár egy kicsit "megbolondítottuk" vele. Történt ugyanis, hogy ha a hálózati töltőre kapcsoljuk az eszközt, akkor minden funkciója teljesen úgy működik, mintha fel lenne töltve, kivéve annyit, hogy nem tudjuk kikapcsolni, mert magától visszakapcsol. Amit még tudni kell, hogy ha kikapcsolt állapotban a HOLD gombot benyomjuk, akkor nem tudjuk elindítani, ugyanis a bejelentkező képernyőig még eljut, de ott már kiírja, hogy lezártuk a készüléket és magától kikapcsol. El lehet képzelni, hogy mi történik, ha a két dolgot ötvözzük...
    Visszatérve az akkumulátorhoz, a forgalmazó szerint hozzávetőlegesen 500-600 töltést bír, ami mintegy két évet jelent, de utána is csak bruttó 4300 forintba kerül az új alkatrész, így ez eléggé költségkímélő megoldás.

    Szoftver:
    A mellékelt CD-lemezen a készülékhez való szoftver található, amin keresztül menedzselhetjük iBead készülékünket. Ugyanis a tervezők gondoltak a jövőre is, ezért frissíthető firmware került a lejátszóba, amellyel új funkciók csalogathatóak elő belőle.
    A memóriát is a mellékelt szoftverrel lehet a formázni, valamint lehetőség van a bejelentkező animáció megváltoztatására is.

    Kiegészítők:
    A készülékhez opcionálisan megvásárolhatóak a következő eszközök:
  • hálózati adapter - 4 900 Ft
  • autós táp (szivargyújtó adapter) - 1 900Ft
  • hordozó tok (szíjra helyezhető) - 3 100
  • hordozó tok karpánttal - 3 800



  • Képek
    Ímé két "panorámakép" a készülékről: Kép 1 Kép 2

    Személyes vélemény:
    Nekem rendkívül tetszett a készülék, kicsi, könnyű, sok funkciós, kiváló hangminőséggel mind rögzítés, mind lejátszás területén. Nem utolsó dolog, hogy külön szoftver használata nélkül lehet pendrive-ként használni. Akinek ezen funkciókra mind szüksége van, annak melegen tudom ajánlani.

    Árak:
    A cikk írásakor a 128MB-os változat 51.700 forintba kerül, míg a 256MB-osért 64.500 forintot kérnek.

    A készüléket az Infopatika Bt. bocsátotta rendelkezésünkre. Megvásárolható üzleteikben vagy megrendelhető a www.infopatika.hu weboldalról is.


    Kapcsolódó hírek/cikkek:
    Xclef MT-200


    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95