FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
·  VAW68-as hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
Dátum : 2005-01-04 21:06:09
Szerző : Daywalker


Vagy hívjuk inkább DUPLO-nak? Az elnevezés lényegtelen. Igazából, mint tudjuk, ez már korántsem új termék, azonban nem bírom

Sokat megélt tesztalanyom, egy Asus V8420DVi (GeForce Ti 4200) videókártya, melyen már egy ideje "csapágyas" a ventilátor, ezért megérett a cserére.



Hallgatva az idők szavára, beszereztem egyet a címben említett termékből. Vásárlás előtt még fogalam se volt, hogy mire vállalkoztam. Vágjunk bele!

A csomagolásról megvan a véleményem: sose tetszett ez a csomagolási mód. Egy jó oldala van, mégpedig az, hogy láthatjuk, hogy mit veszünk. A rossz, hogy könnyen megsérülhet az áru. Szerencsére az én példányom sértetlen volt, bár ez biztos annak is köszönhető, hogy az utolsó darab volt a boltban, és a vitrinből szedték ki (márpedig vitrinbe nem illik sérültet rakni:)



Az laposguta ütött meg, amikor mepróbálkoztam a cucc kicsomagolásával. Szeretem a dolgokat szépen kibontani, és ez most alaposan megbosszulta magát. A hátsó műanyag perforált, amiből arra következtet az ember, hogy csak megfogja és feltépi, de nem. végül segítségül hívtam egy konyhakést, majd egy ollót, végül a tapétavágó kés mentett meg az agyvérzéstől. Szerencsére mellőzhetjük a lángvágót, fűnyírót, szekercét és egyéb eszközöket. Ajánlom inkább a felvágom-kiveszem-eldobom módszert.



Kibontás után szembetaláltam magam a kézikönyvhez hasonló szerelési útmutatóval, mely két nyelven (angol és koreai) részletesen, lépésről-lépésre bemutatja, hogy mit és hova tegyünk, hogy a végén örülhessünk. A csomag tartalma továbbá: hűtőbordák, csavarok, alátétek, csavarhúzó, szilikonpaszta, öntapadós fólia. A csavarhúzó érdekes húzás, mert úgy gondolom, hogy a számítógéppel rendelkező emberek 99%-ának van csavarhúzója, a maradék 1% meg úgyse vesz ilyet. Mindenesetre figyelemreméltó.

Ami nagyon nem tetszett, hogy bár a csomagban három tubus szilikonpaszta van, a tubusok felében a levegő az egyeduralkodó, melynek kinyomása után eléggé erőlködni kell, hogy a valódi tartalmat kinyerhessük. Főleg nagykezű-nagyujjú emberek lesznek gondban, mert a tubusok meglehetősen kicsik. Ha másképp nem megy, akkor javaslom a fogó használatát, melynek segítéségével könnyedén kipaszírozhatjuk a pasztát. Azt nem értem, hogyha képesek voltak csavarhúzót is mellékelni, akkor miért nem voltak képesek egy normális méretű tubust adni kellő mennyiségű anyaggal. Bár az adott mennyiség így is elég volt, bár próbáltam spórolósra venni, és amúgyse jó a túl sok paszta.



Nem szeretnék szőrösszívű lenni, ezért igazságtalan lenne nem megemlíteni, hogy az összeszereléshez szükséges csavarokon, alátéteken felül vannak pótcsavaok és pótalátétek is. Derék!

Találunk a csomagban hűtőbordákat a memóriákhoz is. Sajnos nem gondoltak azokra, akiknek nem BGA tokozású ram chipjei vannak, hanem TSOP, mint nekem. A képeken majd láthatjuk, hogy kicsit furán néz ki a dolog.

Legózzunk!

Az összeszerelés nem egyszerű dolog, bár hál' Istennek a jó minőségű, jól áttekinthető és remek ábrákkal megáldott kézikönyvnek, nem hiszem, hogy bárkinek gondja támadna. Mindenesetre egy kis angoltudás nem árthat meg.



Szükségünk lesz jó kézügyességre. Összeszerelés előtt adnék néhány tanácsot, melyet még a Nők L@pja is megirigyelhetne:) -> 1: Együnk valamit, mielőtt belevágunk, mert a végére garantáltan megéhezünk (én sajnos ebéd előtt kezdtem neki:). 2: Ne igyunk kávét, mert a kézremegés meghosszabbítja az összeszerelési időt. 3: Mossunk kezet:)

Szereljük le VGA kártyánkról a régi hűtést, majd a régi szilikonpasztát távolítsuk el egy papírzsebkendővel. Lehetőleg ne kenjük szanaszét. Ezután portalanítsuk a kártya teljes felületét (ecsettel, sűrített levegővel stb.)



Bontsuk ki az egyik tubus pasztát és vékony(!!!) rétegben kenjük fel a magra. Ehhez segítségül hívhatunk egy papírlapot vagy egy kés tompa felét. A felesleget töröljük le. Valahogy így nézen ki:



Helyezzük fel a ramokra a bordákat, majd ha ez megvan, válasszuk ki a megfelelő hűtőblokkot.



GeForce 4 Ti szériára a kézikönyv szerint a nagyobb változat kell, bár a kisebb is ráfért volna. Mindegy, ők biztosan jobban tudják. Helyezzük fel a kézikönyvnek megfelelően, majd fordítsuk meg a kártyát, és itt is kövessük az útmutatót, hogy felhelyezhessük a hátsó blokkot, melyből szintén két darab van. Logikusan a nagyobb felső blokkhoz a nagyobb alsó tartozik, és fordítva.



Az alsó blokk "hasára" egy öntapadós fóliát kell ragasztani, elkerülve ezzel az esetleges zárlatot (bár az én esetemben ez nem áll fenn). Ha minden a helyén, húzzuk meg a csavarokat.



Ha ezzel is megvagyunk, akkor ismét fordítsuk meg a kártyát, és a képen látható módon kenjük be a blokkot pasztával (mondani se kell, hogy vékonyan).



Ezt követi a felső hűtőborda, melyet szintén meg kell kenni pasztával a megfelelő helyeken. Ha megvan, vegyük kézbe a hővezető csöveket és kövessük a leírást, mert nem mindegy, hogy melyik csövet hova helyezzük. Ha kész, tegyük rá a bordát, és csavarokkal rögzítsük, de ne szorítsuk meg teljesen!





Ismét fordítunk egyet a kártyán, és az alsó blokkot valamint az arra illeszkedő bordát is bekenjük hővezető pasztával. Amint ez megvan, kövessük a leírást, és helyezzük fel az alsó bordát, és csavarozzuk be ezt is. Figyeljünk arra, hogy a csomagban találhatő 4db 10mm-es csavar, melyet ne használjuk fel, helyette használjunk a 8mm-eseket! Ez fontos! Amint a helyére kerültek a bordák, mindent ellenőrizünk a kézikönyv szerint. Ha minden rendben, húzzuk meg a csavarokat.



Az utolsó lépés, a két borda oldalára felhelyezhető Zalman feliratú fémlap. Ez már pofonegyszerű. Készen is vagyunk.

Képek:






Leírva nem tűnik olyan borzalmasnak, viszont a gyakorlat mást mutat. A legtöbb időt a paszta felhordása emészti fel.

Sajnos a kártya nem rendelkezik SmartDoctor funkcióval, ezért nem tudtam lemérni a hőmérsékletet, viszont kézrátétellel azt tudom mondani, hogy nem forró, de nem is langyos.

A Zalman ZM80D-HP ára 7895FT áfával.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95