FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· Villámvédelem I.
Dátum : 2001-06-02 18:05:39
Szerző : pet


Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne az ismeretségi körében "villámkárosult". Ez a tény sarkallott arra, hogy megírjam cikksorozatunkat a villámokról és a hozzájuk kapcsolódó védelmi lehetőségekről. Mekkora a valószínűsége egy halálos villámcsapásnak….?

Magyarország a közepesen zivatarveszélyes területekhez tartozik, és ezért minden nyáron sok kellemetlenséget okoz ez az időjárási jelenség. Szerencsére a villámok ritkán okoznak halálos balesetet, de kísérő jelenségeik annál több fejfájást okoznak minden területen és nem kis pénzükbe kerülnek a biztosító társaságoknak.
A villámokat gyakran hozzák fel példaként valamilyen esemény bekövetkezésének valószínűségét összehasonlítva a halálos villámcsapások valószínűségével. Például kisebb a valószínűsége a halálos cápabaleseteknek, mint a halálos villámcsapásnak, vagy sokkal kisebb az esélye egy kígyómarásnak mint a villámcsapásnak.

Mekkora egy villámban rejlő energia, hogyan keletkeznek a villámok? Ismerjük meg a villámokat egy kicsit közelebbről.

Általánosan:

A villámok zivatarokban, hóviharokban és vulkánokban keletkezhetnek és fizikailag óriási méretű elektrosztatikus kisülésnek tekinthetők. A villámoknak négy fajtája létezik: felhőn belüli, felhő-levegő, felhő-felhő és a számunkra legérzékenyebb felhő-föld villámok. Másodpercenként 2000 viharban néhány száz villám éri a földfelszínt. Átlagosan több haláleset következik be villámok által, mint más időjárási jelenségek következtében.

Felhő-levegő villám

Mekkora egy halálos villámcsapás valószínűsége?

Statisztikai adatok alapján, mely a népességre vetített villámbaleseteket veszi alapul ez az érték: 1: 28000. Természetesen ez az érték sok egyéb tényezőtől is függ. Ilyen például a földrajzi elhelyezkedés vagy a pozíció (például a Szaharában elég kicsi lehet az esély, de egy viharos hegytetőn igen nagy). 10 villámcsapásból 9!-et különböző, főképp pszichológiai, sérülésekkel túlélnek az emberek

Fentről lefelé vagy lentről felfelé villámlik?

A helyes válasz igen, azaz mindkét eset előfordulhat. Az egyik irányból kiinduló töltésáramlás a másik oldalon indikálhat egy visszirányú folyamatot.

Milyen hő keletkezik egy villámláskor?

A keletkező hő meghaladja a 27000 Celsius fokot (a Nap felületi hőmérséklete kb 6000 Celsius fok)

Mekkora a villám terjedési sebessége?

Közel 150.000 km másodpercenként.

Mekkora a villám átmérője?

3-5 cm.

Megállítható-, megelőzhető-e a villám?

Nem ez egy teljesen kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan jelenség.

Mi a mennydörgés?

A villámláshoz kapcsolódó hangjelenség, mely a felforrósodott levegő rezgéshulláma a villámcsatornában. A villám fényjelenség észlelése és a mennydörgés között eltelt időből következtetni lehet a villám becsapási helyének távolságára. Az ökölszabály: kb. 3 másodperc a villámlás és a mennydörgés között felel meg 1 km távolságnak, 6 másodperc 2 km távolságnak…

Mekkora áram folyik a villámláskor?

20000 A áram. 20-100 mA között átfolyó áram az embernél már halálos zavarokat okozhat. Egy villám energiája 3 hónapon keresztül működtethetne egy 100 W izzót.

Elsődleges villámjelenségek

Az elsődleges villámjelenségek a közvetlen villámcsapások által kiváltott jelenségek. Ezek vagy szabadvezetékek (villamos energia hálózat, telefonhálózat stb. ) a villámlevezető (villámhárító), fák, házak, kiemelkedő tereptárgyak közvetlen villámcsapása által következnek be.

Az elsődleges villámjelenségek a villámcsapás hőhatása és az ennek következtében előforduló tűzesetek, a villám erőhatásai.

Az elsődleges villámjelenségek elleni védekezés legfőbb célja a villám lehető leggyorsabb fölbe vezetése, a villám energiájának csökkentése. Ennek legfőbb eszköze a megfelelően elhelyezett villámhárító. Az erre vonatkozó szabványelőírásokat az MSZ 274 tartalmazza.

Másodlagos villámjelenségek

A másodlagos villámjelenségek a nem közvetlen villámcsapás által okozott károk megnevezése. A villamos energia, telefon, kábeltv hálózatokba közvetlenül csapó villámok a hálózatokon továbbterjedhetnek. A villamos energia, telefon, kábeltv hálózatokba közelében becsapó villámok túlfeszültséget indukálhatnak, melyek a hálózatokon továbbterjedhetnek. A túlfeszültség olyan mértéket ölthet, hogy a hálózatra kapcsolt elektromos és főképp az elektronikus berendezések tönkremennek. Sajnos hőn szeretett számítógépünk pontosan ez a kategória, ahol a veszély növeli ha minél több hálózatra egyidejűleg csatlakozunk. (pl. tápellátás, Internet-telefonhálózat, TV vevő-kábeltv)

Így a védelmi téma közepébe vágva abszolút villámvédelmet abban az esetben érhetünk el, ha gépünket lekapcsolva kihúzzuk minden hálózatból!

A következő részben szó lesz a villámok elleni biztonságos magatartásról és a villámvédelem eszközeiről.

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Megjelent a villámokról szóló cikksorozat első cikke
Megjelent a villámokról szóló cikksorozat első cikke


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95