FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Leadtek A250 vízhűtés
·  CPU foglalat átalakító
·  FIX.TV
·  Socket 370
·  P4 Northwood tuning
·  A CPU teljesítménye
·  Enermax ventilátorok (próba)
·  FIX.TV-s bemutató
·  Enermax ventilátorok
·  FIX.TV+Overclock
·  Hűtőblokk csőből
·  Gázhűtéshez hőcserélő
·  XP elmélkedés
·  P4 2260MHz-en
·  Háromcsillagos reggel
·  Jeges rekord
·  AMD XP hűtés
·  AMD XP
·  Tesztek
·  Fix.tv
· Hírek > Overclock
· Cool hangok
Dátum : 2001-11-27 19:31:28
Szerző : gigahertz


Vettem a bátorságot és felvettem pár Cool hűtő hangját (121, 122 és 122+), így mindenki élvezheti!

Cool122 és a rácsos a Cool122+

A CPU hűtése terén a Cool hűtők remekül állják a sarat, az egy másik kérdés, hogy melyik mekkora hangzavart okoz. Eddig, csak arról olvashattunk, hogy az adott hűtő vajon hány fokon tartja a CPU-t, a hangjáról pedig olyan megjegyzéseket hallottunk, hangos, halk, elviselhető stb. Az utóbbi nagyon relatív, de így a neten kereszük, vajon miként lehetne dokumentálni?

Arra az elhatározásra jutottam, hogy mikrofonnal felveszek egy kis részeltet a hangjából, hogy mindenki élvezhesse egy kicsit a hűtő hangját. Tudom ez is nagyon relatív dolog, mert a mikrofon távolságától, típusától, felvétel erősségétől a lejátszási hangerőtől nagyon függ. Ráadásul, ha a mikrofon nagy huzatba kerül, akkor iszonyú dübörgést hallanánk.

A képen felül a Cool121, alatta a Cool122 és végül a Cool122+. Utóbbinak a ventilátorát ráccsal is ellátták. A 122-es hűtők alja rézből készült. Egy 3-4mm vastag rézlapot egyszerűen az alumínium hűtő aljára ragasztottak. Mivel nagy nedvességgel nem kell számolni a CPU környékén, így nagyon lassul a réz kontra alumínium rombolási folyamat. (Két fém kontaktusa + víz lenne az igazán nagy baj!)

Visszatérve a hűtők hangjára feltettem egy kb. negyed megabájt hosszú MP3-as részletet: sound.mp3 letöltése. Mindhárom hűtő hangjából 10 másodpercet rögzítettem. Először a Cool122+-os hangját hallhatjuk, majd a Cool121-et, végül a Cool122-est.

Nézzük a hűtőképességet, a teszt során egy ABIT K7A alaplapban egy AMD Thunderbird 1100-as processzor hűtésével kellett megbírkóznia a három hűtőnek. Codegen nagytorony (300 Wattos táp) érdekes eredményt hozott... Feltett oldallapokkal majdnem azonos hőmérsékleteket mértem, terhelés nélkül 55-57, terhelve 64-65 fok. Mivel a említett ház tápegység ventilátora iszonyú lassan forog, nem igazán húzza ki a házból a felmelegedett levegőt! Természetesen ennek nem is ez a célja, de sok felhasználó hanyagolja a ház szellőztető ventilátorokat. Végül egyszerűen leszereltem az oldallapokat, íme az eredmény (AMD 1100MHz, semmi tuning):

Hűtő

terhelés nélkül

100%-os terheléssel

Cool121

45 fok

55 fok

Cool122

43 fok

52 fok

Cool122+

42 fok

51 fok

A terheléses eredmények 45 percnyi CPU stability után értendők. (Pl. a www.tuningnet.hu letöltési adatbázisában is benne van.)

A három hűtő gyári specifikációjából néhány adat:

Jellemző

Cool 121

Cool 122

Cool 122+

Ventilátor fordulatszám

5700 RPM

4500 RPM

6800 RPM

Ventilátor csapágyazás

golyós

2x golyós

2x golyós

Ventilátor lapátozás

dulpa

egysoros

egysoros

Ventilátor átmérője

7cm

6cm

6cm

Légszállítás

34 CFM

24 CFM

39 CFM

 

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95