FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  CPU foglalat átalakító
·  FIX.TV
·  Socket 370
·  P4 Northwood tuning
·  A CPU teljesítménye
·  Enermax ventilátorok (próba)
·  FIX.TV-s bemutató
·  Enermax ventilátorok
·  FIX.TV+Overclock
·  Hűtőblokk csőből
·  Gázhűtéshez hőcserélő
·  XP elmélkedés
·  P4 2260MHz-en
·  Háromcsillagos reggel
·  Jeges rekord
·  AMD XP hűtés
·  AMD XP
·  Cool hangok
·  Tesztek
·  Fix.tv
· Hírek > Overclock
· Leadtek A250 vízhűtés
Dátum : 2002-10-07 19:02:29
Szerző : gigahertz


Itt egy egyszerű vidokártya hűtést láthatunk, melynek alapja az eredeti hűtőborda. Valamint a mű CPU erejével is megismerkedhetünk...

A videokártyák közül talán a Leadtek A250 Geforce 4 Ti4600 -on van a legnagyobb hűtőborda.

A GPU felöli oldalon két ventilátor is van. A kártya hátoldalán is egy borázott nagyobbacska alumínium lap hűti a memóriákat.

Egy ilyen videokártyára vízhűtőt készíteni igazi kihívás. Az egyik lehetséges megoldás az, hogy mindkét oldalra készítünk egy nagyobbacska járatokkal ellátott vízhűtő blokkot.

A hűtőblokk készülhet rézből és alumíniumból. Videokártya hűtés esetén kb. 1cm vastagságú anyagból érdemes kiindulni, és hozzávetőlegesen 8x9cm nagyságúra vágni. Ha ez rézből lenne, akkor utána a videokártya kb. másfél kilót nyomna, ami egy kicsit sok az AGP foglalatnak.

Alumínium használatával jóval könnyebb lehet a vízhűtésű videokártya.

A gyári hűtő alja nem sík! A GPU magasabban van, mint a memóriák és pár helyen bemarásokat is láthatunk a gyári hűtőn, mert itt-ott magasabb alkatrészek is vannak a kártyán, melyek különben nekiütköznének a hűtőnek.

Most egy gyári hűtőbordát átalakítottam, a végeredmény így fest:

Arról van szó, hogy kvázi egy kupak került az eredeti hűtőbordára. Természetesen a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis pár bordát el kellett távolítani annak érdekében, hogy ezt az üreges alumínium fedőt rá lehessen tenni a gyári alapokra.

A kér alumínium darabot ragasztással rögzítettem, Titanium 5-ös fedőnevű ragasztóval. Tapasztalataim szerint ez csak akkor lesz megfelelő szilárdságú, ha után kb. 70 fokon hozzávetőlegesen fél napig "szárítjuk". Véleményem szerint a szobahőmérsékleten köt meg a kétkomponensű ragasztó, akkor sokkal gyengébb lesz.

Ezen kívül mostanában kísérleteket végeztem egy mű CPU-val, ami tulajdonképpen egy fém "tákolmány", ami kb. annyi hőt termel, mint egy processzor.

Már korábbi cikkemben említettem, hogy kb. 89Wattal fűtik az ellenállások a felső réztömböt, amin egy CPU maghoz hasonló sík felület is található. A képen is látszik, hogy ebben a réztömbben van egy lyuk, egy csomó hővezető paszta kiséterében bedugtam ide egy digitális hőmérő érzékelőjét.

Még mindig csak P4 kompatibilis rögzítő fülekkel rendelkezik, ez azt jelenti, hogy pl. AMD processzorokhoz készült hűtőket még nem tudok vele vizsgálni.

Titan P4-es léghűtőkkel 60-64 fok körüli hőmérsékletet mutatott a hőmérő.

Vízhűtő blokkal 37 fokon stabilizálódott a hőmérséklet. De ekkor nagyon nagy, 3db ventilátorral ellátott radiátor hűtötte vissza a folyadékot, ami így a méréseim szerint 25 fokos volt.

Három nappal ezelőtti kísérleteim alapján egy 3G-re felhúzott P4-es, ami így kb. 100Wattal fűt 42 fokon tartható, míg ha ennél kisebb radiátor hűti a folyadékot, amin nem 3db 12cm-es ventilátor van, hanem 2db 8cm-es, akkor 45-46 fokos volt a processzor teljes terhelés mellett.

 

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95