FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· VGA/TV konverter
Dátum : 2002-02-03 15:13:10
Szerző : gigahertz


Ha nincs TV kimenete a videokártyánknak, akkor egy apró elektronikával növelhetjük a komfortérzetünket...

Ordasi Tuning

A múltkor bemutattam jó barátom, Vécsi Sándor által készített "posta" kártyát. Ez egy PCI-os kártya, a számítógép indítása során "POST kódok" jutnak ki a buszra, amit ez a kártya megjelenít. Ha valami probléma van a bootolást megelőző folyamat során, akkor többnyire ez a kártya kijelzi, így következtetni tudunk a hibára. (Az elv hasonló az MSI vagy az ASUS által kidolgozott megoldáshoz (D-Barcket/I-panel).)

Most egy újabb "csodát" kaptam kipróbálásra, egy VGA/TV konvertert. Ez egy kis panel, amit a videokártya VGA kimenetéhez lehet csatlakoztatni és a jeleket úgy konvertálja, hogy az egy TV-n is megjeleníthető. Természetesen ennek csak akkor van jelentősége, ha a videokártyának nincs vagy rossz a TV kimenete és pl. a filmeket stb. TV-n szeretnénk megnézni (nem a monitoron, hanem a TV-n).

A dolog jelenleg V1.0-ás állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a próba során a panelt és a VGA csatlakozót kaptam, a többit én operáltam rá (vezetékek, csatlakozók). Megjegyzem, hogy árnyékolt vezetékekre lett volna szükség, de csak ez volt kéznél…

5 Voltról működik, így egy négypólusú tápcsatlakozóval a PC táphoz csatlakoztatható. Gondolom a VGA csatlakozót mindenki felismeri a fennti képen. Egyben az is látszik, hogy ezt a videokártyához csatlakoztatjuk, akkor a monitor VGA kábelének már nem marad hely. Így esetleg egy VGA elosztóra is szükség lehet, bár igazából ez nem fontos, erről még lesz szó.

A cél az, hogy a videokártya által produkált jelből (RGB és a két szinkron jel) egy összetett, úgynevezett kompozit jelet készítünk. Ugyanis a TV vagy videó ezt "szereti", pontosabban ilyen bemenete van. A jel azért összetett, mert a legtöbb monitor külön vezetéken kapja a három alapszínt (vörös, zöld, kék) és 2db vezeték szolgál a vertikális és a horizontális szinkronizációra. Ezen kívül még földelő és pár digitális adat vezeték is a VGA kábel részét képzi.

Kivezetés sorszáma

Funkció

1

Vörös szín (75 Ohm, 0.7Vpp)

2

Zöld szín (75 Ohm, 0.7Vpp)

3

Kék szín (75 Ohm, 0.7Vpp)

4

Monitor ID bit 2

5

Föld

6

Vörös szín földelő vezetéke

7

Zöld szín földelő vezetéke

8

Kék szín földelő vezetéke

9

-

10

Szinkron jel földelő vezetéke

11

Monitor ID bit 0

12

Monitor ID bit 1

13

Horizontális szinkron jel

14

Vertikális szinkron jel

15

Monitor ID bit 3

A kis panelnak a három alapszínre és a horizontális szinkron jelre van szüksége. Utóbbi jel frekvenciája nyílván megegyezik a képernyő képfrissítési frekvenciájával. Nagyon keveset fogyaszt a kis áramkör egy 4.5 Voltos telepről is órákig működik.

Egy viszonylag drága AD724-es (Analog Devices) IC a lelke a konverternek. Többek között egy kvarc kristály is helyet kapott a panelon, ez 4.4326MHz-es, bár ez olcsó alkatrész, de pont ilyen frekvenciájút nagyon nehéz beszerezni.

Egyáltalán nem egyszerű dolog a VGA/TV konverziót megoldani. A probléma az, hogy a monitor rengeteg felbontást és frissítési frekvenciát támogat, de a TV készülék csak egyet. Ráadásul ez még véletlenül sincs benne a PC felhasználók "kedvelt" felbontásai között.

Hazánkban a PAL (Phase Alternating Line) norma használatos. Mit is jelent ez?

Sor szinkronizációs frekvencia

15625Hz

Képfrissítési frekvencia

50Hz

Sorok száma

625

Oszlopok száma

833*

* a 4:3-as képarányból számoltam ki

NTSC esetén (National Television Standards Committee) 60Hz-es a képfrissítési frekvencia.

Ha ezeket a paramétereket nem tartjuk be, akkor a TV képernyőn megjelenő kép összetörik stb. A VGA/TV konverter nem csodaszer, akármilyen felbontásból és frissítési frekvenciából nem tud a normális a TV számára elfogadható kompozit jelet készíteni. Csak akkor működik rendesen, ha megfelelő felbontással és frissítési frekvenciával kapja a jeleket, mert a konverter "csupán" ezeket összegyúrni tudja, frekvenciát illetve felbontást nem tud váltani (ez nagyon bonyolult lenne, minimum egy digitális jelfeldolgozó processzor (DSP) és némi memóriára is szükség lenne).

A TV ráadásul interlace módban dolgozik, vagyis először a páros sorszámú sorokat jeleníti meg, utána a páratlanokat. Ez azt jelenti, hogy először egy olyan kép jelenik meg előttünk, ami csak a páros sorokat tartalmazza, majd egy olyan ami a páratlanokat. A monitor normális esetben nem így dolgozik, az a sorokat egymás utáni sorrendben jeleníti meg. A TV-nél azért volt szükség erre a trükkre, mert fizikailag csak 25 képet rögzítenek másodpercenként és ez a 25Hz-es frekvencia nagyon vibrálna.

A páros/páratlan sorok megjelenítésével kvázi megkétszerezik a frissítési frekvenciát, ami így már 50Hz-nek "néz ki" és alig vibrál a TV képe.

A fő probléma az, hogy alig találunk olyan monitort, ami olyan eltérítő elektronikával dolgozik, ami 15625Hz-es szikronizációs frekvenciával is tud dolgozni. Ez túl alacsony, a világ nem ebbe az irányba ment el, mindenki minél nagyobb "kHz-es" monitort szeretne (86kHz, 96KHz, 110kHz, 140kHz stb.). A monitorok elektronikája egyszerűen letiltja a megjelenítést, ha a sorszinkron kb. 30kHz alá csökken!

Szerencsére vannak olyan programok, melyekkel a megjelenítendő kép sor és oszlop számát megváltoztathatjuk a szabványon kívülire és a frissítési frekvenciát is finoman hangolhatjuk. Így ha pl. a "TV szabványt" beállítjuk, akkor szinte tuti, hogy nem lesz kép a monitorunkon, ám ha ezt a kis konvertert a VGA kimenetre csatlakoztatjuk, akkor a TV-n megjeleníthetjük a képet.

Vannak olyan TV-k melyek nem rendelkeznek videó bemenettel (RCA aljzat) , de a videók többsége igen. Így a teszt során én is egy videomagnó videó bemenetéhez csatlakoztattam a VGA/TV konverter RCA kimenetét. És a videomagnó által kiadott RF jelent jelenítettem meg a TV készülékkel (Scart csatlakozó előnyben).

Mindenféle programot letölthetünk az Internetről, aminek a segítségével a TV készülék illetve a konverter számára elfogadható lehet a videokártya által produkált jelt. Arra ne nagyon számítsunk, hogy a TV-n és a monitoron egyidejűleg megjelenik a kép, még akkor sem ha VGA elosztóval is rendelkezünk, mert amint azt már az előbb is említettem a monitor nem preferálja az alacsony szinkron jelent. De nekem ezek a programok nem nagyon jöttek be, mert vagy régiek és fel sem ismerik a videokártyát, vagy nem WinMe alatt nem futottak…

Ezért az általam nagyra becsült, szinte mindent tudó PowerStrip programot használtam, ebből is a 3.0-ás verziót.

Röpke kalandozás után megtalálhatjuk a fennti képen látható beállítási lehetőségeket. Arra mindenféleképpen ügyeljünk, hogy a manuális beállítás során az interlaced mód be legyen kapcsolva, mert ha ezt nem tesszük akkor a 15625Hz-es szinkron jel helyett a dupláját kapja az elektronika, ami lehetetlenné teszi a TV-n a kép megjelenítését.

Viszonylag sokáig kellett totóznom, mire megtaláltam a helyes beállítást. Azért kellett sok idő hozzá, mert amikor csak akkor tudtam változtatni valamit, ha láttam a képet a monitoron. A módosítás után gyorsan csatlakoztatni kellett a konvertert és megnézni, van-e kép a TV-n. Kezdetben összetört a kép, csíkozott stb. Szerencsére a Windows 15 másodperc múlva visszaállítja az eredeti felbontást/frissítési frekvenciát, ha sikertelennek véli a beállítást. Ekkor újra csatlakoztatni kell a monitort, módosítgatni, majd ismételten kipróbálni, hogy van-e kép a TV-n.

De ezt csak egyszer kell "eljátszani", ha megvan az optimális beállítás, akkor kvázi egy új felbontási értéket és frissítési frekvenciát hozzáadhatunk beállítási lehetőségekhez így bármikor egy mozdulattal válthatunk.

Tehát az a fontos, hogy a későbbiekben a képernyő beállításai között megjelenik a TV szabványnak megfelelő beállítási lehetőség is. Igaz, ha ezt kiválasztom, akkor azonnal eltűnik a kép a monitorról és az készenléti állapotba kerül, de ha ekkor a VGA/TV konvertert csatlakoztatom, akkor a TV képernyőjén megjelenik a kép.

Elvileg a gép bekapcsolt állapotában nem szabad a csatlakozásokat megbontani, pl. VGA csatlakozót kihúzni stb. Ennek az a fő oka, hogy a csatlakoztatás előtt általában komoly potenciál különbség (feszültség) van a csatlakozó két fele között. Ez ugyan nem ráz meg "nagyon" senkit, de apró szikra simán keletkezhet. Ez ellen csak a gondos földeléssel lehetne védekezni, de ezt szinte senki nem teszi...

Végül a kép minőségéről essen pár szó:

Ha összehasonlítom egy TV kimenetes videokártya és a konverter által produkált TV képet, akkor nem igazán lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a jobb illetve rosszabb. Azt mondhatom, hogy ez a kis kiegészítő majdnem teljes értékű TV kimenetet produkál. Azért írtam, hogy majdnem teljes értékű, mert a beállítással sok "macera" van. A szoftveres támogatottság is enyhén szólva kívánni valót hagy maga után. De végül az említett PowerStrip programmal beizzítható a konverter. Egészen biztosan találni az Interneten felhasználóbb barát programot is, ami egy kattintással megoldja, hogy a VGA kimenet jeleni a konverternek és a TV-nek megfeleljenek. De az már jó kérdés miként lehetne a TV kimenetet és a VGA kimenetet egyszerre használni. Az biztos, hogy egy elosztóra, vagy egy videojel erősítő is szükséges, de ezen kívül a szinkronizációs problémákat is meg kellene oldani...

Aki bővebb információt szeretne a konverterről, annak itt egy e-mail cím: vs@nexus.hu


Kapcsolódó hírek/cikkek:
POSTA kártya folytatása
Hídépítő játék


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95