FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
·  Ramiris Dealer Day
· Cikkek > Hardver
· Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
Dátum : 2004-01-02 11:08:32
Szerző : Daywalker


Eltelt egy év, amelyről nem mondhatjuk, hogy nem volt változásokban- és hardverekben gazdag. Most kiválasztottuk az általunk legjobbnak ítélt hardvereket.

A kiválasztás nem aszerint történt, hogy melyik a legjobb/leggyorsabb. Figyelembe vettük, a termékek ár/teljesítmény arányát, és persze azt is, hogy a fórumon melyik hardverről nyílt a legtöbb topic.


Best Of 2003: CPU
A választás nehéz volt, ugyanis idén jött ki az Athlon64, de még nem érett be, ezért nem választhattuk a legjobbnak, főleg, hogy még nem érkezett meg hőn szeretett operácós rendszerünk 64bit-es változata. Ezek után gondoltunk az Intel Pentium 4 C steppinges processzoraira, ugyanis ezek nagyon erősre sikeredtek, azonban eléggé drágák, sajnos. Ezek után nem eshetett másra a választásunk, mint az AMD 2500+ Bartonjára. Hogy miért? Nos, a legtöbb példány remekül túlhajtható (akár 3200+ fölé), és nagyon jó ár/teljesítményű van. Azt már nem is érdemes megemlíteni, hogy a fórumon rengeteg Bartonos topic nyílt.




Best Of 2003: chipset
Igazából alaplapot nem akartunk választani, mert ezek szórása a piacon elég nagy. Arról nem is szólva, hogy a témában nagyon sok a pro és kontra, ezért a választást meghagyjuk nektek.
A "nyertes" kiválasztása ismét egy kis fejtörést okozott, mert itt volt nekünk az Intel 865PE, amely remek tulajdonságokkal rendelkezik, és egy BIOS beállítással könnyedén 875-ös chipet varázsolhattunk belőle. Azonban az Intel a témában nagyon ellenségessen lépett fel (garanciavesztés, egyéb "fenyegetések") ezért nem választhattuk a legjobbnak. Helyette inkább az nVidia nForce2 Ultra 400 SPP északi hídra esett a választásunk, amely könnyedén győzedelmeskedik a VIA KT600 felett és nagyon jó teljesítményt nyújt.



Úgy gondoltuk, ha választottunk északi hidat, akkor válasszunk délit is. Nem is választhattunk volna mást, mint az nVidia nForce2 MPC-T chipet. Az MPC-T SoundStorm technológiája megmutatta, hogy lehet jó minőségű integrált hangvezérlőt gyártani.





Best Of 2003: memória
Ez egy könnyebb téma. Egyetlen kikötés az volt, hogy mindenképpen olyan memórát kell választanunk, amely kapható hazánkban is, ugyanis hiába választjuk meg az OCZ-t, vagy GeIL-t a legjobbnak, ha senki sem tudja megvásárolni itthon (vagyis beszerezhető, csak nagyon nehezen).
A válaszátás a méregdrága Corsair TwinX DDR memóriamodulokra esett három okból is:
Egyrészt ezekből a ramokból lehet low latency változatot kapni, amelyek rettentő gyorsak.
Másrészt tuningbajnokok beszerezhetnek akár 500MHz-es változatot is, amely nagyon jól jöhet magasabb, nem szabvány FSB használata esetén.
Harmadrészt: egyedülálló funkciója, hogy ledek jelzik rajta a memória kihasználtságát, amely nem csak hasznos (már akinek:), hanem modderek is előszeretettel alkalmazzák.



Best Of 2003: GPU
Az nVidia körül kirobbant csalási botrány miatt nem választhattuk meg az FX szériát az elmúlt év legjobbjának, helyette az ár/teljesítményben remekül szereplő Radeon 9600XT GPU-t választottuk, amely ugyan drágább mint a PRO, de egyes esetekben sokkal gyorsabb is.



A 9800 (Pro/XT) is nagyon jó kártya, de véleményünk szerint egyelőre (legalábbis a Half Life2 és Doom 3 megjelenéséig biztosan -de lehet, hogy még a 9800XT/PRO is kevés lesz nekik:) nem feltétlenül szükséges ekkora teljesítmény.

Best Of 2003: Az év legnagyobb bukása:
Egy biztos! Ilyen díjat nem sűrűn osztanak! Gondoltunk itt sokmindenre. Köztük volt a Serial ATA, amelynek egyelőre nem sok hasznát vesszük, de legalább megszabadulunk a vastag IDE kábelektől.

Itt van a Dual Channel memória, amely jó, de sok haszna nincs AMD platformon, mert az általa nyert maximum 5% teljesítménytöbblet még a mérési hibahatáron belül van. Ezt ellensúlyozza, hogy Intel platformnál (800MHz-es FSB-nél) sokkal többet hoz a konyhára mint 5%, ezért ezt az ötletet gyorsan elfelejtettük.

A 2003-as év "Citrom" díját az nVidia FX 5200-as GPU-ja kapta, mert a teljesítménye sajnos kritikán aluli, és meg sem érdemli az FX nevet, viszont marketingfogásnak nem utolsó.

Ezzel a kis cikkel szerettem volna zárni a tavalyi évet. Reméljük ennek a ciknek a következő részét 2005-ben már 64bit-es gépcsodánk előtt ülve olvashatjuk végig. Minden kedves olvasónknak boldog, hardverekben gazdag, processzor elfüstöléstől-, táphibától- és vírusoktól mentes új évet kívánunk.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95