FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· Az ATX PC tápegységek bemutatása
Dátum : 2001-06-05 08:35:04
Szerző : pet


Az ATX specifikáció egy komplex rendszer leírását tartalmazza az alaplapok kialakításától kezdve a tápegységeken keresztül a házak tervezéséig. A cikk a rendszerből a tápegységet helyezi a fókuszba, természetesen nem elszakadva a rendszer egészétől.

Az Intel 1995-ben mutatta be az ATX leírását. Ez a legjelentősebb változás volt a PC-k felépítésében 1 évtized után. Bár hosszabb ideig tartott a széles elterjedése, lassan kiszorítja az eddigi megoldásokat. Az első szembetűnő változás a korábbi tápegységekhez képest az alaplapi tápegység csatlakozó új kialakítása. Az ATX két fontos pontja a 3.3 V kimeneti feszültség, mely a 3.3 V PCI bővítő kártyák és az új processzor technológiák használatát biztosítja, valamint a soft-power csatlakozó, mely az új operációs rendszerek segítségével lehetővé teszi a rendszer szoftveres lekapcsolását. A bővülő vezetékszámot egy 20 pólusú tápegység csatlakozóra vezetik, az interfész tartalmazza a +-5 V, +-12 V, +3.3V és a soft-power jeleket. A csatlakozó használata csatlakozási biztonságot, szerelési idő megtakarítást és előállítási költségcsökkenést eredményez.

ATX tápegység

Az ATX szabvány jellemzői

A 230 V csatlakozás:

A villamosenergia hálózati csatlakozó szabványos földelt műszertáp csatlakozó (mint eddig). Nincs kivezetett 230 V csatlakozás a monitorok táplálására.

Tápfeszültség csatlakozó:

20 pólusú műanyag csatlakozó, jelei:

1. 3.3 V 3.3 V táp
2. 3.3 V 3.3 V táp
3. GND föld
4. + 5V 5 V táp
5. GND föld
6. + 5V 5 V táp
7. GND föld
8. PWR_OK kimenet
9. 5VSB kimenet
10. + 12 V 12 V táp
11. 3.3 V táp, sense bemenet
12. - 12 V - 12V táp
13. GND föld
14. PS_ON bemenet
15. GND föld
16. GND föld
17. GND föld
18. - 5 V - 5 V táp
19 + 5 V 5 V táp
20. + 5 V 5 V táp

A vezérlőjelek magyarázata


8. PWR_OK(kimenet): a tápegység által előállított jel, mely jelzi, hogy a +5V és a +3.3V kimenetek elérték bekapcsolás után a szükséges értéküket


9. 5VSB(kimenet): nyugalmi (standby) állapot tápfeszültsége olyan áramkörök számára, amelyek nyugalmi állapotban is vesznek fel áramot. A szabvány 10 mA minimális kimenetet ír elő (pl. ez szükséges a soft-power működtetéséhez), későbbi fejlesztésekhez szükséges lesz a 720 mA kimeneti áram biztosíthatósága. (pl. a hálózaton keresztüli indítás, wake on LAN).


11. 3.3 V , 3.3V táp kimenet és sense vezeték a tápfeszültség szabályozásához


14. PS_ON(bemenet): 0 aktív jel, mely bekapcsolja az összes kimeneti feszültséget a tápegységen. Ha a jel magas, vagy nyitott állapotban van, a tápegység nem ad ki feszültséget. Ezt a jelet felhúzó ellenállással kell +5 V-ra kötni az alaplapon.

ATX tápcsatlakozó

A feszültségkimenetek tűréshatára:

A feszültségkimenetek tűréshatára, mely meghatározza, milyen mértékben térhetnek el a névleges értéktől a feszültségértékek:

+5VDC +-5%
-5VDC +-10%
+12VDC +-5%
-12VDC +-10%
+3.3VDC +-4%
+5VSB +-5%

Ezek fontos adatok, hiszen az alaplapgyártók ezt veszik alapul, ha ezen tartományon kívüli értéket mérünk a tápegységen, vagy az alaplapi kijelzés ettől eltérő értéket mutat, mindenképpen tartanunk kell az eszközeink károsodásától, de legalább hibás működésüktől. Ez pl. a +5V-nál 4.75-5.25V tartományt jelent, a -5V-nál -4.5-5.5V tartományt.

Kiegészítő tápcsatlakozó:

Ez a csatlakozó opcionális, ami azt jelenti, hogy nem szükséges feltétele az ATX kompatibilitásnak, ezért az alacsonyabb árkategóriás (itthon a legtöbb) tápegységen nem is találkozunk vele. Ha mégis, akkor a következő jelvezetékeket találjuk a csatlakozón:

1. FanM (kimenet) táp ventilátor monitor kimenet. Az alaplap ellenőrizheti a táp ventilátor forgási sebességét.


2. FanC (bemenet) ezen a jelen keresztül szabályozhatja a processzor a tápventillátor sebességét, akár le is kapcsolhatja azt.


3. +3.3V Sense.(bemenet) A 3.3V mérővezetéke a 3.3V közvetlen szabályozásához. Mivel ezen a vezetéken áram nem folyik, a vezeték ellenállása nem játszik szerepet a mérésben, így közvetlenül a processzornál is mérhető a feszültség. Ezzel a módszerrel közvetlenül a processzornál szabályozható pontosan a feszültségérték


4. 1394R: IEEE 1394 tápcsatlakozás föld


5. 1394V: IEEE 1394 tápcsatlakozás szabályozatlan táp kimenet. Ez a két csatlakozó a FireWire perifériák táplálását szolgálja az alaplapi táptól teljesen elválasztva.
6. foglalt

Légáramlás a tápegységben

Az ATX szabvány tápegységek tervezésénél biztosítani kell a legjobb légáramlást mind a tápegység, mind a rendszer kulcs elemei hűtésére. A levegő áramlási iránya a hez belsejébe mutat. Ez alapján a beáramló levegő és a tápból kiáramló levegő számára a tokozásnak minimális ellenállást kell biztosítani. Kisebb légellenállásúra tervezett rendszerek kisebb zajt is termelnek, hiszen alacsonyabb teljesítményű ventillátorokkal is hűthetők. (az energiafogyasztásuk is csökken)

ATX táp méret adatai


A leírás az Intel "ATX Specification Version 2.03" információi alapján készült.

Forrás : pet


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95