FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· BJC-2100 kontra HP P1000
Dátum : 2001-08-19 15:22:39
Szerző : gigahertz


Teszteltem, hogy mennyire eredményes a HP PhotoREt III-as nyomtatási technológia más megoldásokkal szemben. Két nyomtatót választottam ki a teszthez, egy HP P1000-es tintasugaras nyomtatót és egy szintén tintasugaras Canon BJC-2100-est.

A Canon nyomtatóhoz, ha igazán jó minőségű képeket szeretnénk, akkor a BC-21-es színes fejet ki kell cserélni BC-22-re. A teszt során BC-21-es fejt használtam, így elvileg a két nyomtató dpi szám azonos, de a két nyomtató nincs ugyanabban a kategóriában, hiszen a HP-ért kb. 100%-al többet kell fizetni. De ha csak a dpi számot nézzük, akkor mindkettő 600dpi-s felbontásra képes. Bár meg kell jegyezni, hogy ha a HP nyomtatón a PhotoREt III ki van kapcsolva, akkor 2400x1200-as felbontásra is lehetőség nyílik, de ezt most nem tettem meg.

Két "teszt cicával" lesz dolgunk:

A bal oldali képet a HP P1000-es nyomtatóval nyomtattam ki fénymásoló papírra, míg a másikat a Canon BJC-2100-es nyomtatóval, szintén egyszerű papírra. A nyomtatás után mindkettőt 1200dpi-vel szkenneltem. Az itt látható képek már kis felbontásúk, hiszen itt korlátozva vannak a méretek és az oldal letöltési sebességét is figyelembe kel venni. De a nagy felbontású szkennelés után nagyítottam a képet, íme a HP nyomtatóval készült kép:

És a Canon ezt produkálta:

Szerintem nem vitás, hogy a PhotoREt III nagyot lendít a kép minőségén. Bár meg kell jegyezi, hogy így kb. 5x-ös nagyítás után is meglehetősen jó képet produkál mindkét nyomtató. Nézzük ennek a fő okát.

Erős nagyítás után így néznek ki a festék pöttyök a papíron. A baloldali kép a Canontól származik, míg a másikat a HP produkálta. Minimálisan ugyan de szemmel látszik, hogy a HP kisebb festékpöttyökkel dolgozik. Sőt a HP arra is képes, hogy ugyanarra a pontra 27 pöttyöt tegyen a jobb színkikeverés érdekében.

Az is látszik, hogy foltokat jobban elmossa a HP nyomtató és így kevésbé támad az az érzése az embernek, hogy darabos vagy szemcsés a kép.

Ha már a kép minőségét összehasonlítottam, akkor érdemes azt is megnézni, hogy egy A4-es lapot (ilyen minőségben) mennyi idő alatt nyomtat ki a két nyomtató:

A BJC-2100-es 5 perc 45 másodperc alatt nyomtat ki egy A4-es színes oldalt, míg a P1000-es 5 perc 30 másodperc alatt, így nincs lényeges sebességbeli különbség a két nyomtató között!

Végül nézzük meg színes nyomtatás esetén a lapköltségeket (feltételezve, hogy mint a négy szín egyformán fogy):

 

Eredeti partonnal

Utántöltve

BCJ-2100

247.5Ft/lap

21.2Ft/lap

HP P1000

115Ft/lap

13.2Ft/lap

Ezek az összegek a papírt nem tartalmazzák! Meglehetősen nagy az árkülönbség a két nyomtatóval készült lapok között, annak ellenére, hogy mindkét nyomtatóba nagyjából ugyanannyiba került venni egy nyomtatófejet, de a HP kb. 2x több lapot tud kinyomtatni egy töltéssel! (Természetesen ezek az összegek változhatnak, annak függvényében, hogy kinek mennyiért sikerül a patronokat beszerezni.)

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
HP PhotoSmart 1000
Canon BJC 2100 tesztje


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95