FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Leadtek A250 vízhűtés
·  CPU foglalat átalakító
·  FIX.TV
·  Socket 370
·  P4 Northwood tuning
·  A CPU teljesítménye
·  Enermax ventilátorok (próba)
·  FIX.TV-s bemutató
·  Enermax ventilátorok
·  FIX.TV+Overclock
·  Hűtőblokk csőből
·  Gázhűtéshez hőcserélő
·  XP elmélkedés
·  P4 2260MHz-en
·  Háromcsillagos reggel
·  Jeges rekord
·  AMD XP hűtés
·  AMD XP
·  Cool hangok
·  Tesztek
· Hírek > Overclock
· PowerBox
Dátum : 2001-09-21 19:46:11
Szerző : gigahertz


Végre elkezdett csörgedezni a víz a PowerBox ereiben, hidegvérű jószágról van szó...

Ma (2001-09-21) végre sikerült úgy összecsöveznem a PowerBoxot, hogy be tudtam indítani a gépet. Egy ASUS A7V133-as és egy 1.1GHz-es Thunderbird van benne egyenlőre.

Olyan meghökkentő dolgokat tapasztaltam, hogy álmomban sem gondoltam volna:

Először úgy indítottam be a hűtőrendszert, hogy nem volt alaplap a gépben és a hideg vizes csőrendszer is hiányzott. Egy hőmérő szondáját beledugtam a hűtött blokkba, -34 fokot jelzett. Ez már döfi! Utána rákötöttem a csöveket, hogy folyadékot hűtsön a hideg modul. 1:3-hoz hígítottam a fagyállót ioncserélt vízzel a benzinkútnál vásárolt etilén-glikolt. Ekkor -10 fokig használható a folyadék. Újra bekapcsoltam a rendszert és kb. 2 perc múlva megfogtam az egyik csövet. Hát csont kemény volt. Be sem lehetett nyomni. Rápillantottam a hőmérőre... túlhűlt a rendszer (-26 fok), megfagyott benne a folyadék :-( Mondjuk lehettem volna óvatosabb is.

Szerencsére nem nyomott szét semmit a jég, így kb. 5 perc múlva ismét beindítattam a PowerBoxot. Ám ezúttal rászereltem az AMD CPU-ra a hűtő blokkot, hogy valami fűtse a hűtővizet. A hőszigetelés még enyhén szólva hiányzik. Egyedül a csöveket burkoltam be, de a szivattyú és a CPU hűtőblokkján nincs hőszigetelő anyag (egyenlőre). Mivel a peltier elem tápegységénél használt egyenirányító nem tudja a gyári specifikációt, így a 15.5 Volt helyett csak 12.5 Voltot kapnak a peltier elemek. Így kb. a lehetséges maximális hűtőteljesítmény 65-70%-át használom ki. Így majd ez ki kell cserélni.

Az a 20 Amper, amit felvesz a két modul nem vicc, 2.5mm átmérőjű kábelekkel vezettem az áramot, mindkét modulnak külön-külön. De még így is forró a vezeték a rajta átfolyó áramtól, úgy 60 fokos lehet. (Ez is cserére szorul, remélem egy 5-ös átmérőjű vezetékkel már nem tud kikezdeni a 2x10 vagy majd a 2x13 Amper.)

Nos egyenlőre közepesnek mondható az eredmény. Az 1.1GHz-es processzor a még hadilábon álló PowerBox hűtőfolyadékát a mínusz -26 fokról plusz 8 fokra felfűtötte! De azért 8 fokos hűtővíz nem rossz. Ha nem csinál semmit a CPU, akkor 5 fokos a hűtővíz. Mondjuk a 8 fokos folyadék hatására is szinte csont kemény a műanyag cső…

A peltier elemek meleg oldalának a hűtőköre 38 fokig ment fel, kellemes meleget áraszt most a gép felső része. (Jól jön majd télen.)

A CPU hőmérséklet kezdetben 26-28 fok körül mozgott. Ám az SMD hőmérsékletérzékelő és a CPU hátulja között kb. 3 mm van. Tettem oda egy formás pöttyöt hővezető pasztából és hipp-hopp máris a normális azaz 13 fokot mutatott.

Egyenlőre ennyi fért bele egy napba, holnap készítek képeket is és dokumentálom az eseményeket.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106