FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Leadtek A250 vízhűtés
·  CPU foglalat átalakító
·  FIX.TV
·  Socket 370
·  P4 Northwood tuning
·  A CPU teljesítménye
·  Enermax ventilátorok (próba)
·  FIX.TV-s bemutató
·  Enermax ventilátorok
·  FIX.TV+Overclock
·  Hűtőblokk csőből
·  Gázhűtéshez hőcserélő
·  XP elmélkedés
·  P4 2260MHz-en
·  Háromcsillagos reggel
·  Jeges rekord
·  AMD XP hűtés
·  AMD XP
·  Cool hangok
·  Tesztek
· Hírek > Overclock
· PowerBox tapasztalatok
Dátum : 2001-09-23 18:25:56
Szerző : gigahertz


Nem gondoltam volna, hogy a "kazán" AMD CPU hátulja bepárásodik...

Teszteltem a PowerBox hűtőrendszerét. Érdekes tapasztalatokat gyűjtöttem.

Most már egészen biztos, hogy ahova sikerült hőszigetelést fabrikálni, ott nem párásodik a blokk illetve a cső. De mint azt a múltkor is megállapítottam egészen biztos, hogy rossz az alaplapi CPU hőmérő, mert miután kb. 3 órán át működött a gép, leállítottam a szerkezetet és kiszereltem a processzort. Az eredmény meglepő volt a processzor hátulja gyöngyözött a párától. Ha hinni lehetne az alaplap CPU hőmérőjének, akkor 22 fokon mindez nem következhetne be, ugyanis ennyit mutat, amikor a hűtővíz kb. 4 fokos volt. Az elképzelhető, hogy a 40-60 fokos tartományban viszonylag pontos, de itt egészen biztos, hogy nem.

Ez a kondenzvíz nem okozott különösebb problémát. A kiküszöbölésére két megoldást látok:

1. Hőfokszabályzóval nem engedem mondjuk 10 fok alá hűlni a hűtőfolyadékot.

2. Extrém frekvencián járatom a CPU-t (ehhez egy másik alaplap kell), így az sokkal több hőt termel, ami felmelegíti a hűtővizet.

Egyik sem túl egyszerű. Az első esetben nagy áramok megszakítását, illetve visszakapcsolását kell megoldani (22 Amper), a másik eset pedig költséges lehet.

Mondhatná valaki, hogy elegendő a 220 Voltos részt kapcsolgatni, így a peltier elemek nem hűtenék túl a folyadékot. De ez nem lenne célszerű, mert a transzformátor így is hatalmasat ránt a hálózaton, csoda, hogy nem resetel miatta a gép.

Úgy néz ki, hogy a CPU-ról a lesarkazásgátlót el kell távolítani! Ez igen különös megállapítás. A következőre lettem figyelmes: Annak ellenére, hogy mind a hűtőblokk, mind a lesarkazásgátló rézből van a közöttük kialakuló minimális kondenzvíz néhány helyen valami zöld "revét" hozott létre a lesarkazásgátlón. Olyat, ami a régi templomok réz tornyán is keletkezik. Tehát itt kapásból beindult egy vegyi folyamat, ez gondolom rombolja az egyik anyagot. Most, hogy ezt kiküszöböljem teljesen bekentem szilikonnak a CPU hűtőblokk alját, így elvileg nem juthat a két fém közé levegő és ha nincs levegő, akkor párásodni sem tud. A CPU hátulja sokkal aggasztóbb...

Az alaplap "betegsége" tovább tetézte a dolgot. Az alapfeszültségtől semmilyen módon nem lehet eltántorítani. Csupán az a mázli, hogy az 1.75 Voltos CPU-nak 1.8 Voltot ad. Így az AY-os sorozatú 1.1GHz-es Thunderbird (200MHz FSB) szorzó csökkentés (10x) után 140MHz-es FSB-vel is hajlandó működni, ekkor ugye 1400MHz adódik. Az azért nem olyan rossz, ahhoz képest, hogy jelen esetben a feszültség emelés nem működik.

Ha már itt tatunk, akkor leírom, milyen "mókás dolgokat" csinál az alaplap, ha a default feszültségtől eltérek (ASUS A7V133). Hagytam a rendszert alapfrekvencián, csak a feszültséget állítottam:

Ha csökkentem a feszültséget, akkor 1.7 és 1.65 Volton még hajlandó a gép elindulni, de az 1.6 Volt már kevés. A feszültség csökkentéssel tehát nincs gond, de erre senki sem vágyik. Ha az alap 1.75 Voltot szeretném beállítani, akkor az még OK. Ám 1.8 Volttól felfele már el sem indul a gép, a monitoron kép sem lesz. Ráadásul ilyenkor több dolog szokott előfordulni. Van amikor se hang se kép, van amikor kép nincs csak szaggatottan fütyül a speaker, hogy nem "érzi" a rendszer a videokártyát (vagy ezzel probléma van). És van, amikor annyira megmakacsolja magát az alaplap, hogy ha kiveszem a memóriát és a videokártyát, akkor sem kezd "sípolni", hogy valami nincs rendben. Tehát totál nem csinál semmit a gép, csak a ventik pörögnek fel.

Ha ilyen állapotba kerül a gép, akkor rendszerint 1-2 órai babrálás után újra elindul az alaplap, de sosem lehet egyértelűen kijelenteni, hogy mi segített. De azt is tudom, hogy ezt nem a hűtés okozza, mert korábban, amikor még vízhűtő közelében sem járt ez a gép, léghűtéssel is ezt csinálta.

De térjünk vissza a hűtőrendszerhez. Mondjuk annyi baj történt, hogy az egyik ventilátor a meleg leadó radiátoron leállt, teljesen bedöglött, így azt kicseréltem.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95