FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
·  Bill Gates, mint Napóleon
· Cikkek > Szoftver
· Készítsünk honlapot
Dátum : 2001-10-04 20:18:55
Szerző : gigahertz


Egy kezdő is könnyedén honlapot varázsolhat magának a Dreamweaver programmal, most a legalapvetőbb dolgokkal foglalkozunk...

Ezt a cikket azoknak ajánlom, akik szeretnének egy egyszerű honlapot készíteni. Ez alapjában véve nagyon egyszerű feladat, néhány alapvető dolgot kell csak megtanulni. Ennyi tudás már bőven elegendő ahhoz, hogy ha egy szolgáltatónál kapunk néhány Mbyte tárterületet, akkor saját web oldaluk legyen. A netet böngészve könnyedén találhatunk olyan szolgáltatót, ahol az e-mail címen kívül honlapunknak is helyet kapunk.

Egy HTML forráskódot tartalmazó fájlt kell létrehoznunk, de kezdjük a legalapvetőbb dologgal, a fájl nevével. Ezt majd index.html-nek vagy index.htm-nek nevezzük el. Szolgáltatótól függ, hogy melyik a jó megoldás (általában az első). Ez az index.html fogja tartalmazni a fő oldalunk tartalmát. Ez azt jelenti, hogy nem csak jó hosszú lapunk lehet, hanem könyv módjára több, ezeket már tetszőlegesen elnevezhetjük, a kiterjesztés pl. htm legyen. Csak az első oldalt szokásos index.html-nek elnevezni, az ékezetes betűket valamint a kis és nagy betűket kerüljük, mert ebből csak gond lehet.

Egy HTML forrást tartalmazó fájl első ránézésre borzasztó lehet. Talán most nem is érdemes ennek a szerkezetébe belemenni, mert a lényeges részeket programmal generálhatjuk. Ez tulajdonképpen egy szövegszerkesztő. Sok olyan programot készítettek mely HTML oldalak szerkesztésére alkalmas. Nézzünk ezek közül, egy viszonylag egyszerűt a Dreamweavert:

Ez a 3-as verzió, de már 4-es is van. Kezdetnek a 3-as verzió alapjait sajátítsuk el, a programot a Macromedia oldalárol tölthetjük le. A program indításakor lehetőségünk lesz a regisztrációra (fizetni kell a programért), de 30 napig e nélkül is használhatjuk. Ha sikerült elindítani a programot, akkor zárjunk be minden egyéb ablakot ami megjelenik, csak ezt hagyjuk meg:

Ez így ránézésre roppant egyszerűnek néz ki.

Ha magyar nyelű lesz a lapunk, akkor az ékezetes betűk tisztességes megjelenítéséhez be kell állítani a Dreamweavert. A szövegszerkesztő Edit részére kattintva és a Preferences részét kiválasztva a következő dolgokat érdemes beállítani:

A kódolás lehetőleg "Central European (ISO-8859-2)" legyen, így a hosszú "ű" nem kalaposan fog megjelenni. A betűméretet is érdemes kiválasztani. Lehetőleg ne válasszunk túlságosan extra betűtípust (Font), mert esetleg nehezen olvasható. Ha ezeket beállítottuk, akkor az OK megnyomása után bezárjuk a programot, majd az egész Dreamweavert indítsuk újra, így már a megfelelő kódolást fogja használni.

Először is a honlapunknak adjunk nevet. Nyílván valami olyan nevet érdemes kitalálni, ami az oldalunk tartalmára jellemző. Ezt a következő módon érhetjük el. Kattintsunk jobb gombbal a szövegszerkesztő fehér felületére, ekkor ezt látjuk:

Erre sokszor szükségünk lesz, de csak pár pont az igazán fontos. A "Page Properties" résznél adhatjuk meg a honlapunk címet:

Az "Ide kell beírni a honlap címét" helyére találjunk ki valami címet és írjuk be. A honlapunkat nagyon feldobhatja, ha nem fehér hátteret használunk, hanem valamilyen lágy háttérszínt használunk. Ezt a "Background" résznél állíthatjuk be. Alapvető szabály, hogy olyan háttérszínt válasszunk, amin jól látszanak a betűk. Ezért célszerű lehet a betűk színét is megváltoztatni, ezt a fenti képen a "Text" résznél tehetjük meg. De aki bátor, az egy képet is választhat háttérként, de talán először ezt ne tegyük. Az "OK" gombra kattintva jöhet a lényeges rész a szöveg megírása.

Itt már kevesebbet kell bűvészkedni, egyszerűen írjuk le amit szeretnénk. Bizonyára szeretnénk képeket is feltenni. Tételezzük fel, hogy a képünk már megvan, ez lehetőleg .gif. .jpg formátumú legyen, kerüljük a BMP-ket! A bmp kiterjesztésű kép sokkal nagyobb terjedelmű, mint egy gif vagy jpg. A kis méretű (byte) képek jelentősége abban áll, hogy az oldalunkat bárki gyorsan megnézheti és nem kell sokáig várni, mire minden letöltődik.

Nyissunk a meghajtónkon egy tetszőleges könyvtárt és másoljuk bele az összes olyan képet, amit az oldalunk tartalmazni fog. Mielőtt a képeket elhelyeznénk az oldalunkon készítsük el a már említett index.html fájl elő mentését. Ez egyszerű dolog, a File menü Save As részét indítsuk el és írjuk be fájlnévként, hogy index.html. És most egy fontos rész jön: abba a könyvtárba mentsük le az index.html fájlt, ahová az előbb a képeket elhelyeztük.

Ez azért fontos, mert a HTML forráskódunkban ekkor egy olyan hivatkozás jelenik meg, hogy ugyanabban a könyvtárban lévő képet kell majd megjeleníteni és pl. nem a C:/dokumentumok/oldalam/ könyvárból, mert ugye a későbbiekben nem a saját "c" meghatón lesznek az adatok, hanem a szolgáltató szerverén és mérget vehetünk rá, hogy ott nem abban a könyvtárban fogják tárolni, ahol ez a saját meghajtónkon volt. Aminek az lenne az eredménye, hogy a képek majd nem jelennek meg. (Természetesen más könyvtárba is tárolhatjuk a képeket, hiszen a legtöbb szolgáltató módot ad rá, hogy saját könyvtárat nyissunk, de ezt kezdetben ne használjuk, majd csak akkor, ha már az első oldalunk sikerrel megjelenik.)

Nos, ha már elkészítettük az index.html fájlunk első mentését és a szöveget is többé kevésbe megírtuk, akkor szúrjuk be a képeket a dokumentumba. Állítsuk a crusort oda ahová a képet el szeretnénk helyezni (abba a sorba) és kattintsunk rá az Insert menüre:

Válasszuk az Image pontot és a Windowsnál megszokott módon keressük meg azt a helyet a meghajtón, ahol a képeket tároljuk, és válasszuk ki az első képet. Ha mindent jól csináltunk, akkor az OK után a dokumentumunkban megjelenik a kívánt kép. Az se jó ha túl kicsi a kép és az se ha túl nagy. Nem célszerű olyan nagy képet beszúrni, ami lelóg a képernyőről. Lehetőleg 500-600 pixelnél ne legyen szélesebb. Ugyan ez a szövegszerkesztő is képes átméretezni a képet, de ezt inkább ne használjuk, mert csak látszólag méretezi át a képet, a valóságban továbbra is egy nagy képet fog letölteni (sok idő) az oldalunk leendő látogatója, csak kicsiben látja. Erre a célra használjunk egy képszerkesztő programot.

Minden olyan helyre, ahová képet szeretnénk a dokumentumunkba szúrjuk be az előbb leírt módon. A képeket igazíthatjuk jobbra/balra és középre. Az igazításhoz jobb gombbal kattintsunk a képre, majd a Align pont kiválasztásával jelöljük ki az igazítás módját.

Az is előfordulhat, hogy egy táblázatra is szükségünk lesz. Ez a képek beszúrásához nagyon hasonlít. Az Insert menü (előző képen) Table részénél adjuk meg, hogy hány sorból és oszlopból fog állni a táblázatunk és az OK-ra kattintva töltsük kis a táblázat rubrikáit. (A táblázatot ugyanúgy igazíthatjuk jobbra/balra és középre, mint a képeket.)

Még egy dolog lehet fontos, a hivatkozás. Ha meg szeretnénk jelölni pl. hogy az adott információt honnan szereztük, vagy pl. a barátunk honlapjára egy linket szeretnénk tenni, akkor nincs más dolgunk, mint az egér bal gombját folyamatosan nyomva tartva kijelölni a szövegben azt a részt, ahol a hivatkozás (link) lesz. Utána jobb gombbal kattintsunk a kijelölt részre és válasszuk ki a megjelenő menüben, hogy "make link". Az URL részt töltsük ki. Ha egy másik oldalra hivatkozunk, akkor http://-vel kell hogy kezdődjön és utána írjuk be az oldal pontos címét, pl.: http://www.doboz.hu/tom. Ha a link színezését nem állítottuk át, akkor OK után kék színnel és aláhúzva látjuk az előbb kijelölt szövegrészt.

És ha már egy "csomó szenvedtünk" és az oldalon meg szeretnénk adni az e-mail címünket, akkor írjuk az oldalunkra, hogy pl. mail vagy küldj nekem levelet stb. Jelöljük ki ugyan úgy, mint az előbb a link létrehozásánál írtam, és az URL részbe ne azt írjuk, hogy http://… hanem mailto:cimunk@szolgaltato.hu, itt természetesen a mi e-mail címünk szerepeljen.

Végül a File menü save részével mentsük el a munkánkat. Az így létrehozott index.html fájl nem tartalmazza a képeket, csak a hivatkozásokat. Tehát, amikor a szolgáltató oldalára feltöltjük, akkor nem elég az index.html-t feltölteni, az összes olyan képet is töltsük fel, amit az oldalunkon elhelyeztünk, ez rendszerint egyesével lehetséges.

Összegzésül: Ha leírjuk a szövet, be tudjuk szúrni a képeket, táblázatot tudunk készíteni és linkeket, akkor az alapokat elsajátítottuk. Tény és való, hogy az a legprofibb megoldás, ha a HTML forráskódot közvetlenül készítjük el, de ennek a megértése "valamivel" bonyolultabb, mit egy szövegszerkesztő használata. Aki egy profi editorra kíváncsi nézze meg a Code-Genie magyar fejlesztésű programot.

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95