FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· A Pendrive világa
Dátum : 2003-03-31 18:08:14
Szerző : Daywalker


Mostanában gyakori téma az USB Pen Drive, amely rohamosan fejlődik az utóbbi időben.


Szerző: Daywalker
Dátum: 2003.03.30


A manapság kapható gépek legősibb technológiával rendelkező egysége a 3,5"-os floppymeghajtó, amelynek sem sebessége, sem pedig tárolókapacitása nem kielégítő, ráadásul a megbízhatósága sem valami nagy.
Létezik olyan PC gyártó, aki "nem"-et mondott a kisfloppy-ra, és gépeihez inkább Pen Drive-ot ad,a 3,5"-os meghajtót pedig kihagyja konfigurációiból. Sok floppyhívő azt mondta, hogy a Pen Drive nem fogja leváltani a hajlékonylemezes meghajtókat, mert nem lehet róla bootolni redszerösszeomláskor. Nos, ez nem igaz. A Pen Drive fel van készítve a bootolásra, csak az alaplapok biosa nem támogatja ezt, de valószínűleg az új alaplapok biosából ezt sem fogják kifelejteni a közeljövőben.
Sajnos be kell vallanunk, hogy a "kisfloppy" ideje lassan lejár, helyét korszerűbb és összemérhetetlenül megbízhatóbb technológia veszi át. Nincs többé hibás szektor, nem foglal el helyet a házban, és nem kell neki külön tápfeszültség sem, mert az USB port táplálja feszültséggel. Ráadásul Plug n Play eszköz, tehát bármely számítógépben használhatjuk, operációs rendszertől függetlenül, amelynek van USB portja.
Nézzük mi is az a Pen Drive!
A Pen Drive neve onnan ered, hogy külsőre olyan, mint egy toll (én leginkább egy kihúzófilc-hez hasonlítanám), azonban a belsejében egy Flash EEPROM lapul, amelynek mérete 32MB -2GB-ig terjed.


A Pen Drive és a toll

Pen Drive-ból két verzió létezik(1.1 és 2.0), amelyek külsőre megegyeznek.
A különbség az 1.1 és 2.0 között, hogy az 1.1-es Pen Drive az 1.1-es USB csatolófelületet használja, melynek maximális sebessége 12Mbit/s (1,5MByte/s). A gyártó maximális írási sebességet csak úgy adja meg, hogy nagyobb mint 450kbyte, az olvasási sebesség pedig nagyobb mint 750kbyte másodpercenként, tehát az egység sebessége nagy valószínűséggel nem éri el az 1,5MB/s-ot.
A 2.0-ás verzió maximális tárolókapacitása ugyan jóval kisebb, de a sebessége többszöröse az 1.1-nek. A 2.0-ás szabvány (amely lefelé kompatíbilis az 1.1-el) szerint a maximális sebesség 480Mbit(60MByte/sec), persze ezt nem éri el a 2.0-ás Pen Drive. A gyártó szerint a legnagyobb írási sebesség 2,5MByte/sec, míg az olvasási sebesség 7MByte/sec.

Íme az USB Pen Drive

A Pen Drive-hoz kapható (vagy alapból jár hozzá) dokkoló, amely arra szolgál, hogy ne kelljen állandóan a gép mögött kotorászni az USB port után, feltéve ha valakinek nincs előlapi USB-je, bár akkor is jobb a dokkoló, mert azt oda tesszük ahova akarjuk, és nem lóg ki a gépház elején, amely egyes esetekbe zavaró lehet, például ha a gépház az asztalon van, a billentyűzet közvetlen közelében. Csatlakoztatása egyszerű. A mellékelt kábelt a dokkolóhoz, majd az USB porthoz csatlakoztatjuk, és belehelyezzük a Pen Drive-ot.

A dokkoló



Pen Drive dokkolóban


Adatainkat egy ilyen eszközön sokkal nagyobb biztonságban tárolhatjuk (a legújabb Pen Drive-okon levő adatot jelszóval levédhetjük), mint mágneslemezen, ráadásul a tárolási körülmények sem olyan lényegesek, mint a hajlékonylemezek esetében. A gyártó szerint az adatok 10évig tárolódnak rajta hibamentesen. A környezet behatásaira sem annyira érzékeny, ugyanis -40°C és +70°C között működőképes, tárolási hőmérséklet -50°C és +80°C között lehetséges. A levegő páratartalmára sem érzékeny különösebben. 5% és 95%-os páratartalom között működőképes, míg tárolásnál ennél tágabbak a határok; 1%-98%.
Hordozhatósága minden igényt kielégít. A csatlakozófelület védve van, és akár a nyakunkba is akaszthatjuk, vagy felfűzhetjük a kulcscsomónkra. Súlya nem haladja meg a 20g-ot (18g).

A Pen Drive egy elég univerzális eszköz, mert nem csak adattárolásra használható, hanem különböző egységeket építenek Pen Drive-ból. Ilyen például a Pen Drive Plus MP3 lejátszó, vagy a Pen Drive Plus SD/MMC kártyaolvasó.

Pen Drive Plus MP3: Ez nem más, mint a Pen Drive MP3-as lejátszó, melynek tárolókapacitása 64MB, 128MB vagy 256MB lehet és az 1.1-es USB-t használja, tehát a sebessége eszerint alakul. 2,5mm-es jackdugóval csatlakozik rá a fülhallgató. Beépített Li-ion akkumulátora 6 órát bírja, ami szerintem egy kicsit kevés, főleg ha azt tekintjük, hogy nincs benne mozgó alkatrész.


A Pen Drive Plus MP3



Pen Drive Plus MP3 használatra készen


Pen Drive Plus SD/MMC: Ez nem más, mint egy PenDrive és egy kártyaolvasó egybeépítve. 128MB és 256MB memóriával kapható. Sajnos erről az eszközről nem sok információt találni. Flash Memóriakártyát helyezhetünk bele, majd így a géphez csatlakoztatva az adatokat olvashatjuk le arról.


A Pen Drive Plus SD/MMC


Nos, Pen Drive-ot több gyártó is gyárt. Érdemes az árakat végignézni, bár a nagyobb kapacitásúak ára elég magas az átlag magyar felhasználónak.
Jelen pillanatban a Magyarországon kapható Pen Drive-ok, és azok árai (bruttó árak):
PEN DRIVE 64MB USB1.1 7000FT
PEN DRIVE 128MB USB1.1 9000FT
PEN DRIVE 256MB USB1.1 16000FT
PEN DRIVE 512MB USB1.1 36000FT

PEN DRIVE 128MB USB2.0 14000FT
PEN DRIVE 256MB USB2.0 26000FT
PEN DRIVE 512MB USB2.0 50000FT

Az árak tájékoztató jellegűek!!!

Zárszó:
Mint látható, az USB Pen Drive gyors, megbízható, univerzális eszköz. Véleményem szerint a nagyobb kapacitású (1-2GB) Pen Drive-nak csak USB2.0 csatolófelülettel van értelme. Sajnos az árak kicsit magasak a nagyobb kapacitásúak esetében, és emiatt inkább többen az irható és újraírható CD-k mellett döntenek, amelyek ma már igencsak elterjedtek. Mellesleg nem szabad elfelejteni, hogy a Pen Drive mennyivel megbízhatóbb egy CD-nél. Azonban van még egy nagy előnye a Pen Drive-nak. Ha rendelkezünk notebook-al, akkor lényegesebb adatainkat könnyen elmenthetjük, és biztonságban tudhatjuk, ha éppen úton vagyunk.
A Pen Drive valóban leváltja a kisfloppy-t? Nos az én véleményem az, hogy minden adottsága megvan hozzá, azonban ez a felhasználóktól függ, hogy mennyire konzervatívak, és hogy el tuják-e fogadni az új technológiát, amely lényegesen korszerűbb a floppy-nál.
Reméljük a közeljövőben mi is tesztelhetünk egy ilyen egységet. Ha ez sikerül, akkor tapasztalatainkat feltétlenül megosztjuk veletek!

Forrás : Szamitogep.hu


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95