FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· SOCKET370-es alaplap átalakítása FCPGA fogadására
Dátum : 2000-07-05 20:50:49
Szerző : kicsikecske


A Buy with SeNsE! lengyel számítógépes oldalon találhatunk egy leírást, hogy hogyan alakítsuk át a PPGA processzorok fogadására alkalmas alaplapunkat, hogy az FCPGA processzorok is használhatóak legyenek vele. A szöveget lefordítottam, így már magyar nyelven is olvasható.

Figyelem! A szerző felhívja az olvasók figyelmét, hogy a leírást csak azoknak készítette, akik tudnak forrasztani, és van valamilyen alapszintű tapasztalatuk vagy képzettségük az elektronikában. A szerző semmilyen felelősséget nem vállal az esetleges károkért, amik a leírás betartásának következtében történhetnek.

Én magam nem hajtottam végre a műveletet, nem is ilyen alaplapom van, tehát tanácsokért nem érdemes hozzám fordulni. Csak lefordítottam a szöveget.
Igyekeztem szó szerint lefordítani legjobb tudásom szerint. Természetesen az esetleges fordítési hibákért felelősséget nem vállalok, bár azt hiszem elég kicsi az esélye, hogy végzetes fordítási hibát ejtsek.

Következzen tehát a leírás magyar nyelvű fordítása:


Szeretnéd megtartani a pénzed?

Én igen! Ezért vettem meg tavaly a legolcsóbb Abit alaplapot (ZM6 alapú, Iintel ZX chipsetes, Socket370 foglalattal. Ez csak Celeron PPGA (Mendocino megú) processzorokhoz való.). Mielőtt megvettem volna, megvizsgáltam a teljesítményét. Megegyezett egy másik Abit alaplap, a BH6 rev. 1.01 teljesítményével. Számoltam kicsit, és úgy döntöttem, hogy jobban járok, ha egy kis pénzt megmentek magamnak. Először is, mert ez már így is olcsóbb volt a BH6-nál, másodszor pedig azért, mert nem kellett SLOT1-SOCKET370 átalakítót vennem.

Tudtam, hogy a SLOT1-es alaplapok sokkal jobbak, univerzálisabbak a PPGA-nál, mert SLOT1 és SOCKET370-es processzorok is használhatóak vele, de azt is tudtam, hogy az Intel hamarosan teljesen át akar térni a SOCKET370-re. Most, hogy el kellett volna jönnie az időnek, az új Pentiom III-ak ugyan arra a magra épülnek. A Celeron II-k Socket370-re épülnek. Az Intel úgy döntött, okoz egy kis fejfájást azoknak, akik így döntöttek, mint én.

Mikor meg akartam venni az új Celeron II 500MHz A processzort, két választásom volt: vagy veszek az egy alaplapot, vagy egy átalakítót, vagy pedig más utat találok. Ebben a cikkben bemutatom, hogy lehet átalakítani egy PPGA foglalatú alaplapot univerzálissá. A leírás Abit ZM6-os alaplapokhoz készült, ugyan olyan jól működik más alaplapoknál is. Ha az alaplap nincs felkészülve a FCPGA processzorokra, akkor semmilyen BIOS frissítés nem segít! Ez a baj az elektromos csatlakozókkal. Ha néhány gyártó azt írja az új BIOS frissítéséhez, hogy az a verzió támogatja az új Pentium III és Celeron II processzorokat (mint az Abit ZM6 BIOS-ánál is), az nem jelenti azt, hogy nem kell elvégezni ezt a módosítást. Ez csak azt jelenti, hogy a BIOS képes lesz helyesen felismerni ezeket az processzortípusokat.

Legelőször el kell mondanom, hogy az ihletet Tom`s Hardware Guide - FC-PGA Pentium III on Celeron PGA370/Slot1 Converter Cards címú rovata adta. Mindenképpen ajánlom ennek elolvasását. Tom Pabst sokat dolgozott, hogy véleményt írjon az eltérésekről a PPGA és az FCPGA közt. Ezért írok csak egy rövid összegzést az eredményeiről. Tulajdonképpen a PPGA és az FCPGA csak pár tűvel tér el egymástól. Itt egy táblázat róluk:

Tűk: az S35 (RTTCTRL) és az E27 (SLEWCTRL) nem érdekelnek minket, mert a processzor nem törődik ezek magas, vagy alacsony jeleivel.

Itt egy kép, ami megmutatja, hol találjuk a három tűt, ami számunkra fontos. Ha nem sikerül beazonosítani a tűket, akkor közelebb kell nézni a levágott sarokhoz, ahova a következő képeknél a tűt tettem.

Először távolítsuk el a processzort a foglalatból. Az AH4 (RESET#) és az X4 (RESET2#) tűknek érintkezniük kell. Ezt a képen látható módon, egy rövid darab kábellel oldjuk meg. A beavatkozás a következő képeken látható:

Az első egy közeli kép:

A második pedig egy távolabbi, áttekintő kép:

Tehét kész vagyunk a RESET jel beállításával. Már csak az AM2-es tű maradt. A PPGA alaplapoknál ez a földhöz csatlakozik. Ebben a felállásban az FCPGA processzorok nem indulnak. A megoldás egyszerű: csak ki kell kötni. Tom Pabst azt javasolta, hogy távolítsuk el a tűt a processzorról. Nekem ez elfogadhatatlan votl, hiszen így elveszteném a processzor garanciáját, azt meg nem akartam, hiszem bármi történhet a processzorral a jövőben. Úgy gondoltam, ha nem távolítjuk el a tűt a processzorról, hát távolítsuk el a foglalatból. Vessünk egy pillantást a SOCKET370 foglalatra:

Ez egy tipikus, normálisan lezárt foglalt. Nyissuk fel teljesen a kallantyút:

Csavarhúzóval távolítsuk el a foglalat tetejét. Vigyázat! Ez törékeny műanyagból készült! na használjunk a szükségesnél nagyobb erőt!

Ez után könnyen le lehet venni a tetőt:

Egy tűvel távolítsuk el az AM2 tűt a foglalatból:

Ez a legkényesebb és legidőigényesebb művelet az összes közül. Nekem körülbelül fél órámba telt, mire eltávolítottam a tűt! A tű nagyon kicsi, és nagyon vigyázni kell, hogy nehogy megsértsünk más tűket, mert az az alaplap végét jelentené! Ahhoz, hogy eltávolítsam a tűt, a gombostűt jobbról balra mozgattam, amíg a foglalatból ki nem tört az AM2-es tű. Először forrasztóvassal próbáltam, de az nem volt alkalmas erre.

Miután eltávolítottuk a tűt (nem kell teljesen, ez csak azért kellett, hogy a processzor ne érintkezzen a tűvel), tegyük vissza e fedelet a foglalatra:

Ennyi az egész. Az alaplap most már készen áll az FCPGA processzorok fogadására. Ez nem jelenti, hogy a PPGA processzorok is biztosan működnek vele. Az én régi 366Mhz-esem rendesen ment túlpörgetve 500Mhz-re. Kipróbáltam a PENTIUM III 550E (Coppermine) és CELERON II 533A (Coppermine) processzorokat is, és jól működtek alapjáraton és túlpörgetve is. Az egyetlen hátránya a beavatkozásnak a garancia elvesztése volt. Ahhoz, hogy működjön az alaplap FCPGA processzorral, tudnia kell 1,5V-ot (1,65V-ot Pentium III-nak) adnia a processzornak., túlpörgetéshez pedig szükség van feszültségszabályozásra is. Ha ez hiányzik, akkor a processzor teljes 2V-ot fog kapni, ami veszélyes lehet ránézve.Az Intel dukomentumok szerint a Coppermine processzorok működnek egész 2,1V-ig, de ekkora feszültséggel túl sok hőt termel, és ha nincs igazán jó hűtésrendszerünk, akkor a processzor egyszerűen elég! Az Abit ZM6 esetében az alaplap jól felismerte a szükséges feszültéset, és azt adta. Ezt pedig egészen 1,6V-ig lehetett állítani. Miért nem több? Egy kis hiba a ZM6 BIOS-ában: 1,7V, vagy nagyobb feszültségeléréséhez először 1,6V-ra kell állítani, és újraindítás után lehet beállítani 1,7V-ra. A probléma az, hogy ha kikapcsoljuk a gépet, és utána vissza, akkor megint 1,5V-ot nyújt az alaplap a processzornak (a Chipset Meter menüpont megállapítása szerint). Az Abit ZM6 15%-os eltérést engedélyez a feszültség beállításánál. Nagyobb feszültés eléréséhez először be kell állítani a legnagyobb feszültséget (Celeron II-nél 1,7V) a Soft menüpontban, és aztán egy reflasht végezni a BIOS-on, de /cc kapcsolóval (fontos!). Például:

awdflash zm6_qu.bin /cc

Ez után az alap feszültség 1,7V lesz, amit újabb 15%-al növelhetünk (1,9V-ra). Más Abit alaplapokon szintén működik ez a módszer, de nem mindegyiken!

Ezt az eljárást használhatjuk SLOT1-SOCKET370 átalakítókon is.

-Eredeti angol szöveg



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106