FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Notebook)
·  MSI M635 - My Style Inside
·  Acer Aspire 1522LMi bemutató - Noteszgép a javából
·  ASUS MYPAL A620BT
·  EVO N200
·  IBM A30
·  Portocom MultiPower
·  Armada 110
·  Compaq N150
·  Compaq N600c
·  ASUS T9400
·  ASUS A1000
· Termékbemutatók > Notebook
· ASUS 8400
Dátum : 2001-11-03 21:30:57
Szerző : gigahertz


Ez a notebook PIII 900MHz-es CPU-val az esetek többségében kellő teljesítményt nyújt a legtöbb alkalmazás számára...

A Tigra Computer jóvoltából közelebbről is megismerkedhetünk az ASUS 8400C hordozható számítógépével. Köszönjük!

ASUS 8400C

A gyártó specifikációja:

Processzor

Pentium® III (256KB cache) és Celeron® (128KB cache) az összes létező frekvenciájú CPU szerelhetik. 100MHz FSB

Chipset

Intel® 440BX/ ZX-M-100 AGP illetve Intel® PIIX4M

Memória

64/128MB PC-100 SDRAM (Egy szabad memória hely, mamimum 256M-s modul számára)

Display

14.1" TFT LCD, XGA max. 1280x768 (16 bites színmélység), 1024x768 (32 bites színmélység)

BIOS

Phoenix 256KB Flash EPROM

Videó

S3 Savage/ MX 2X AGP 3D VGA chip (DirectX textúra kompresszió)

Szoftveres DVD MPEG-2 lejátszás

8MB Videó SGRAM

128-bit 2D támogatás, 270MHz RAMDAC

PCMCIA

PCMCIA 2.1 kompatibilis

Hely két Type II kártya vagy egy Type III kártya számára

HDD

5, 10, 15, 20, 25 Gbyte kapacitással (2.5" 9.5mm IDE HDD Ultra DMA33 támogatással)

Floppy meghajtó

3.5" 1.44MB floppy (Mode 3 támogatással)

Infra

IrDA 1.1 kompatibilis (sebesség: FIR-4Mbps illetve SIR-115.2Kbps)

Hálózat

Modem: 56K V.90

Lan: 10/100BaseT PCI LAN Combo modul

CD és DVD

5.25" 12.7mm széles ATAPI max. 32X CDROM meghajtó, ami egyben ATAPI max. 8X-os DVDROM is

Portok

1db Soros port (9 pólusú,16550 UART kompatibilis)

1db párhuzamos port (25 pólusú, EPP/ECP)

1db PS/2 port egy egér vagy egy billentyűzet számára

1db TV kimenet

Infra port

Audió (Vonali ki- és bement valamint mikrofon bemenet)

1db 15 pólusú VGA kimenet külső monitor számára (DDC)

Modem és Lan ugyanazon a porton!

2db USB port

1db dokkoló port, 68 pólusú ASUS "PortBar"

Billentyűzet

86/87/88gombosm, MS-Windows funkció gombokkal

3mm benyomhatóság

LCD fényerő szabályzás

LCD/VGA kimenet átváltás

Audio

Sound Blaster Pro, full duplex audio, 3D-s támogatás, beépített hangszórók, hangerő szabályzás

Akkumulátor

8 cellás Li-ion (3200 mAh)

AC adapter

19Voltos (DC) max. 2.4A

Touch pad

2 gombos touch pad

Méretek

310 x 256 x 35mm

Súly

2.9 kg (HDD, FDD, 24X/32X CD-ROM/ 6X DVD-ROM és Li-Ion akumulátorral)

A táblázatból látszik, hogy minden jóval felszerelték az ASUS 8400-as laptopját. (Az ára is ennek megfelelő, alig marad nettó félmillió alatt.) A bemutatott képeket egy Pentium III 900MHz-es processzorral, 25GByte HDD-vel, 32x/8x CD/DVD meghajtóval szerelt gépet láthatunk. A többi paraméter a fenti táblázatnak megfelelő.

Kezdjük az energiaellátással. Átlagos használt esetén a gyártó szerint 2.5-3 órai használatra nyílik lehetőség. A tesz alapján ez kb. 60%-os gépterhelés esetén igaz. De tartósan ritkán van ennél többre szükség, így teszt során kb. 4 órát bírtak a feltöltött akkumulátor. Ha a gép bekapcsolt állapota mellett töltjük, akkor 4 óra, míg kikapcsolt esetben 2.5 órán át kell legfeljebb tölteni az akkumulátort. A töltöttséget, illetve lemerültséget LED fénye jelzi (piros, villog, zöld stb.).

Kézhezvételkor egyből feltűnhet a kellemes tapintása:

A hátuljának kb. felét puha bőrrel borították, így csúszásmentesítettek (ha kézben visszük). A négy sarjában lágy műanyag tappancsokat találunk. Egy fa burkolatú asztalra letéve a laptopot szinte el sem lehet mozdítani oldalra illetve előre/hátra. Tehát rendkívül stabil, nem arra való, hogy tologassuk.

Érdemes még megnézni az akku rögzítését. Nem csak úgy bele kell nyomi és lesz, ami lesz alapon bepattan az akkumulátor. A kivételhez két reteszt kell egymás után elmozdítani és csak utána lehet kivenni az akkut, visszahelyezéskor ezek automatikusan reteszelődnek.

Ilyen az eleje:

A széleken láthatjuk a beépített hangszórókat. Így szemből nézve a jobb oldali mögött helyezkedik el a winchester (a floppy meghajtó felett, ez a következő képen látszani fog.) Itt találjuk a bekapcsoló gombot, ami elég csak egy picit elmozdítani a beüzemeléshez. Mellette két LED látható. Az egyik töltés közben a másik bekapcsolt állapotban világít. Felettük még másik 5 LED van. Ezekkel a bekapcsolt/készenléti állapotot, winchester tevékenységet, telep lemerültséget, illetve a "lockolt" (lezárt állapot) tudhatjuk meg.

Bár nagyon kevés a hely a floppy meghajtó felett mégis elfért a winchester. Tipikusan nagyon csendes egy laptop, így a HDD műveleteket simán hallani, azt is, amikor készenléti állapotba kerül a meghajtó. (Ennél a típusnál nagyon szét kell szedni a készüléket, ha cserélni szeretnénk a HDD-t. pl. A1000-es winchestere gyorsan kivwhető.) A beépített Toshiba CD/DVD meghajtó olvasási minősége vetekszik a hagyományos asztali számítógépek maghajtójával.

Látszik, hogy a 32x-es sebességet csak akkor produkálja, amikor az adatokat a lemez külső részéről olvassa. A belső részek olvasási sebessége minimum 12x-es (jó minőségű CD esetén). Ennél a meghajtónál nem alkalmaztak sebesség visszavételt, ami azt jelenti, hogy nincs kvázi ellaposítva a hely függvényében az adatátviteli képesség, ezáltal az átlagos sebesség növekszik. Egyébként átlagosan 6272 forog percenként a meghajtó motorja, ez teljesen normális érték. 62ms-os elérési idejével messze a legjobb olvasók közé tartozik!

Nézzük a hátulját, van itt csatlakozó bőven:

Nagyon jó dolog, hogy hátul találjuk az audio be- és kimeneteket és nem az oldalán. Így ha ezeket használjuk, akkor kevésbé zavaró, hogy oldalról néhány kábel "kilóg".

A soros és a párhuzamos port után látjuk (balról jobbra haladva) a 68 pólusú dokkoló portot. Ez ASUS specialitás, opcionálisan rendelhető hozzá a "PortBar".

És most egy érdekes rész következik. A felső táblázatban láthattuk, hogy LAN és Modem lehetőséggel is rendelkezik az ASUS 8400-as. No igen ám, de hol a Modem csatlakozó? A képen csak egy UTP lehetőséget látunk. Ugyan speciális dugóval szerelve, de ide simán becsatlakoztathatjuk a telefon vezetékét! Ugyanaz a csatlakozó látja el mindkét funkciót. Egyszerre csak az egyik használható.

A VGA csatlakozó mellett találjuk a TV kimenetet és a PS/2-es portot. Ide vagy billentyűzetet, vagy külső egeret csatlakoztathatunk. Itt is egyszerre csak az egyiket. Ha mindkét külső egységet használni szeretnénk, akkor legalább az egyik USB csatlakozós legyen. (Az USB-s egér a célszerűbb...)

És a másik oldala:

A nagy teljesítményű CPU néha extra hűtést igényel. Ezért egy rácsot helyeztek el oldalt. Ha a CPU hőmérséklete meghaladja a 60 fokot, akkor egy kis szellőztető ventilátor akcióba lép. Minden bekapcsolásnál egy ellenőrzést hajt végre, egy pillanatra bekapcsol a ventilátor (hallani), csak akkor üzemel tovább a gép, ha minden rendben van (forognak a lapátok). Itt helyezték el az adapter csatlakozóját, az infra portot és a két Type I vagy II PCMCIA kártya számára a helyet. A baloldalon a rács mellett egy lyukat láthatunk. Ennek segítségével "leláncolhatjuk" a laptopot. Ehhez egy speciális zárral ellátott kötél tartozik (nem jár a készülékhez). Így ha lázárjuk valamihez, akkor sérülésmentesen nem vihető el.

Kanyarodjunk vissz a CPU hőmérséklethez:

A CPU 100% teljesítményen hajtva pillantok alatt eléri a hőmérséklet a 70 fokot, már 60 foknál bekapcsol a ventilátor, de ennek ellenére csak hosszú idő után volt képes 67 fokra leküzdeni a CPU hőmérsékletét. Ez teljesen normális, a hűtést aligha lehetne jobban megoldani.

Belül így alakították ki a CPU hűtését:

Tulajomképpen egy "nagy" hűtőbordával +ventilátorral segítenek a CPU hűtésén.

A PIII 900-es CPU gigantikus teljesítményt biztosít Az SUS 8400-as számára:

Pl. Az ASUS A1000-es 800MHz-es Celeron processzorral 2142/1079 MIPS/MFLOP-ra képes. Nagyon kevés alkalmazást lehet találni, ami kihasználja ezt a nagy számítási kapacitást. (A legtöbb 3D-s játék úgy sem jöhetnek szóba, hiszen azok sokkal erősebb videokártyát igényelnek és egy laptop nem erre való /3Dmark2000-es 1066 pontot ért el/.)

Intel 440 BX-es chipsettel szerelik. Ugyan ez már réginek számít az asztali számítógépek körében, de a mobil PC-k nem követik olyan gyorsan a piac "szeszélyeit" csak jól bevált, mindennel kompatibilis alkatrészekből építkeznek. Jellemző az Intel 440-es chipsetre, hogy annyira jól sikerült, hogy alig nyújt rosszabb teljesítményt (a saját kategóriájában), mint a "menőnek" számító 815 chipset.

Bár a BIOSban a memóriák időzítését nem lehet állítani, szerencsére jó modullal 3-2-2-es beállítás lesz a default érték, ami sokkal jobb, mint a lassú 3-3-3-as beállítás és alig rosszabb, mint a leggyorsabb 2-2-2-es. Itt csupán annyi a lényeg, hogy a gyors CPU-hoz sebes memóriakezelést választottak.

Egyébként 2x-es AGP támogatással is rendelkezik az alaplap, ez határozott sebességnövekedést okoz az alkalmazott S3-as videokártya esetén is.

A BIOS-t is érdemes megnézni, jó beállítás itt is lényeges. Egyrészt felénk a PAL norma terjedt el és nem az NTSC, így ezt érdemes átállítani, ha a TV, vagy kivetítő PAL normájú:

A másik hasznos beállítás a sebességet és az energiatakarékosságot szolgálja:

A "Suspend Mode" résznél a "Save To RAM" beállítás nagyon kedvező, így ha nem használjuk a készüléket és nem kapcsoljuk ki, akkor az aktuális beállítások stb. bekerülnek a memóriába és a gép többi része majdhogynem kikapcsol. Feléledéskor egy pillanat alatt visszatöltődik minden (2-3 másodperc) és nem kell esetleg 1 percig várni használattal.

Az akkumulátor kímélése céljából érdemes engedélyezni a HDD, képernyő és videó kikapcsolási lehetőségét. Így ha sokáig nem használjuk gépet (feltehetően bekapcsolva felejtettük), akkor az akkumulátor tovább bírja. Bár ehhez a telepítő CD-n külön program is van. Ekkor akkumulátoros üzem esetén lehetőség nyílik a CPU frekvenciájának automatikus visszavételére!

A 8400C típusnál az alábbi képernyő felbontásokra nyílik lehetőség:

Felbontás

Színmélység

640x480

32 bit

800x600

32 bit

1024x768

32 bit

1280x1024

32 bit

1600x1200

16 bit (erről már a gyártó nem ír, de lehetséges beállítás)

Egy funkciógomb (Fn) és F8-as gomb megnyomásával válthatunk a VGA és az LCD között, de az együttes használat is megengedett! Noha ha üzem közben lehajtjuk a képernyőt, akkor az LCD kikapcsol, de ezt az Fn+F7 gomb megnyomásával is elérhetjük. A TV kimenetre pedig az Fn+F9-es gombbal válthatunk.

Az képernyő fényereje 19 lépcsőben változtatható, bár a fényerő szintjének alig van kihatása az akkumulátoros használat időtartamára, inkább a láthatósági szempontokat érdemes figyelembe venni. Szemből nézve kb. 30 fokos szögből (merőlegestől mérve) már némi fényerő csökkenés tapasztalható a merőleges megfigyeléshez képest. Pl. az ikonok alatt elhelyezkedő szövegek 1024x768-as felbontásban kb. 70 fokos szögből olvasható. Ez igen jó értéknek számít!

Végül több típusa van az ASUS 8400 modellnek. Nevezetesen 8400B, 8400C és 8400K.

Nézzük táblázatosan a lényeges különbségeket:

ASUS 8400B

ASUS 8400C

ASUS 8400K

Jellemző

Intel PIII és Celeron

Intel PIII és Celeron

Csak Intel Pentium III

Processzor

Intel 440 BX

Intel 440 BX

Intel 440 ZX

Chipset

64/128M egy üres hely max. 256M-s modulnak

64/128M egy üres hely max. 256M-s modulnak

128M egy üres hely max. 256M-s modulnak

Memória

1280x1024

1280x1024

1280x1024

Képernyő felbontás

van

van

nincs

Dokkoló port

CD/DVD vagy CD író

CD/DVD vagy CD író

Csak CD/DVD

CD/DVD

Alig van némi különbség, inkább a CPU frekvencia választékában különböznek.

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95