FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Notebook)
·  MSI M635 - My Style Inside
·  Acer Aspire 1522LMi bemutató - Noteszgép a javából
·  ASUS MYPAL A620BT
·  EVO N200
·  IBM A30
·  Portocom MultiPower
·  Armada 110
·  Compaq N150
·  Compaq N600c
·  ASUS 8400
·  ASUS A1000
· Termékbemutatók > Notebook
· ASUS T9400
Dátum : 2001-11-13 08:51:23
Szerző : gigahertz


A T9400-es laptopban egy kivehető MP3-as lejátszót is elhelyeztek, a DVD-nek már nem maradt hely, így külső egységet kapunk

Az ASUS egyik legerősebb (jelenleg) laptopját ismerhetjük meg a Tigra Computer jóvoltából, a T9400-ast, íme:

A LCD-n egy védő fólia van, ezért láthatjuk a sarkokban a sárgás ragasztószalag csíkokat. Táblázatosan a felszereltsége:

Processzor

Pentium III 800/850/900 és 1GHz

Memória

128M SD PC100, 1db bővítő foglalattal, maximum 256M-s modul számára

BIOS

Award 2Mb Flash EPROM, PMU, PnP

Chipset

Intel 815EM

LCD

14.1" aktív mátrixos TFT

XGA 1024 x 768, 256/64k/16.7M színnel

UGA, 1280 x 1024, 256/64k színnel

XUGA 1600 x 1400, 256 színnel

Videó

2D/3D, maximum 24 bites színmélység (4Mbyte memória)

PCMCIA

PCMCIA 2.1, 1db Type III vagy 2db Type I/II számára

HDD

ATA33/66/100, 10/20/30Gbyte

Modem/LAN

V.90 56k modem (CRT21, JATE, FCC)

10/100 Ethernet (UTP)

Interfészek

1db IEEE 1394 (FireWire)

1db PS/2 port (billentyűzet/egér számára)

1db párhuzamos port

1db SIR/FIR infra port

3db audio Jack csatlakozó (mikrofon, hangszóró és vonali bemenet)

1db VGA kimenet (külső monitor számára)

1db LAN és 1db telefon vonal csatlakozási lehetőség

4db USB port (+1db az MP3-as lejátszó számára)

1db dokkoló port (AiBox)

MP3 modul (opcionális)

64M Flash

Lítium-ion (600mAh) akkumulátor

USB csatlakozás

LCD, 5db funkció gomb

Beépített mikrofon

Audio

AC97, sztereo, beépített hangszórók és mikrofon

Akkumulátor

Lítium-ion 3600mAh, 2-2.5 órás üzemidő

Adapter

19V / 2.65A 3600mAh-s akkumulátort 4 óra alatt tölti fel üzem közben, a laptop kikapcsolt állapotában 2 óra alatt.

Méretek

310x255x28.5mm

Súly

2.2kg

Burkolat

Magnézium-alumínium erősítés

AiBox

Külső CD/DCD/CD-RW/HDD interfész 170x160x18mm

Opcionális Floppy meghajtó

1.44Mbyte

A bemutatott példányt 850MHz-es PIII-as processzorral szerelték, 256Mbyte memóriával, MP3-as lejátszó modullal, jár hozzá a külső DVD meghajtó (floppy meghajtó csak opcionális!) a többi a fenti táblázatnak megfelelően alakul.

Érdekesség:

Egyrészt IEEE 1394-es (FireWire) csatlakozási lehetőséggel rendelkezik. Ez nagy sebességű kommunikációt tesz lehetővé, pl. DV kamerával. Érdemes megnézni egy összehasonlítást, hogy milyen átviteli sebességre képest ez a port:

10Mbit/s-os adatátvitel is már általában jónak számít, a 100Mbites pedig már szinte minden igényt kielégít. A FireWire ezeket messzemenően túlszárnyalja. Járjuk körbe és nézzük meg mit hol találunk az ASUS T9400-as hordozható számítógépén, kezdjük az elejével:

Legszembetűnőbb az MP3-as (64Mbyte Flash memória) lejátszó modul. Általában lehetőség nyílik egy laptopnál, hogy audio CD-t hallgathassunk a gép kikapcsolt állapotában, de az már igazán ritka eset, hogy MP3-as modullal is ellátják. Ha behelyezzük a készülékbe, akkor automatikusan USB-n keresztül kapcsolódik a laptophoz és MP3-as fájlokat tölthetünk a memóriájába illetve másolhatunk. Utóbbi azért is fontos, mivel hang felvevőnek is használhatjuk a kis MP3-as modult, így a rögzített beszélgetést a HDD-re is lementhetjük.

600mA órás Lítium-ion akkumulátorral kapjuk, USB csatlakozás esetén ennek a töltése automatikusan megoldódik. 4 dombot találunk az előlapján és egyet a tetején. Utóbbi megnyomásával felvételeket készíthetünk, míg a másik négy a lejátszás, zeneszám kikeresést illetve hangszín stb. beállítást szolgálja. Az LCD a zeneszám sorszámát és a lejátszás állapotát (perc:másodperc) mutatja. Sztereó fejhallgatóval csatlakozhatunk az oldalához. Mellékelnek egy mini/normál USB átalakítót, így nem csak a T9400-es tud bele tölteni illetve letölteni, hanem bármely másik számítógép, mely USB porttal is rendelkezik (természeteeen a megfelelő szoftver telepítése után).

Kb. 30 másodperc alatt törölhetjük illetve 64M-s Flash memóriát, és kb. 10 másodperc alatt vihetünk be 1Mbyte-ot. Így nagyjából 1 perc alatt kb. 1 órára elegendő anyagot tölthetünk le.

Egyénként, ha kihúzzuk az MP3-as modult, akkor a gép előlapján egy fülecske reteszeli a nyílást, csak akkor tudjuk visszahelyezni, ha alul egy pöcköt odább húzunk. Üzem közben is berakhatjuk, illetve kivehetjük, de a műveletről (szoftver segítségével) "tájékoztatni" kell a készüléket.

A készülék elején még három nagyobb és négy kisebb LEDet találunk. Ezek a gép bekapcsolt állapotát, akkumulátor töltését, e-amil érkezését, HDD műveletet és "lezártsági fokot" jeleznek. A széleken a két beépített hangszórót találunk, kis mérete ellenére, nagy hangerőt is biztosíthatnak.

Nézzük oldalt:

A bal szélen a töltő adapter csatlakozhat a géphez, mellette találjuk az előbb említett IEE 1394-es FireWire portot, majd egy rácsot. A rács mögött lapul a CPU, hűtőborda illetve ventilátor, kellemes meleg jön innen. A CPU túlmelegedését oldják meg a kis ventilátorral, ez néha bekapcsolt. Akkumulátoros üzem esetén ritkábban, hiszen ha kímélni szeretnénk az akkumulátort, akkor pl. 850MHz helyett csak 700Mhz-en jár a CPU. Utána az Infra port, majd egy USB port következik, a másik hátul van. Végül a három audio csatlakozó. Ezen az oldalon nem is férne el más, így nézzük a túloldalt:

Normál esetben itt kellene keresni a CD/DVD meghajtót és a floppy meghajtót, ám ezt itt nem látjuk. A floppy meghajtó helyére került az akkumulátor és a CD/DVD helyére a két PCMCIA kártya csatlakozási lehetőség és a winchester. A PCMCIA helyeken üres műanyag kereteket találunk.

CD/DVD nélkül meglehetősen nehézkes lenne a használat, így mellékelnek egy külső egységet:

Ebbe a dokkoló egységbe helyezhetjük a CD/DVD meghajtót, vagy a CD írót esetleg egy második számú winchestert. Hátul egy biztosító gomb megnyomásával a drive "kilökődik", úgy, ahogy azt a floppy lemeznél is megszokhattuk és cserélhetjük a meghajtót. Gyárilag egy 8x-os Toshiba DVD meghajtó jár a készülékhez.

Kissé meglepő a használat, hiszen pl. Windows operációs rendszertől azt várnánk, hogy ha úgy indítjuk a gépet, amikor a meghajtó nincs a készülékez csatlakoztatva, akkor utána hiába csatlakozunk a meghajtót nem ismeri fel (lásd hagyományos asztali PC). Ám itt másként alakul, bármikor csatlakozhatunk a meghajtó azonnal üzemkész lesz. De ha úgy választjuk le a laptopról, hogy pl. benne maradt a CD, akkor azt körülményes kiszedni (van egy lyuk, amibe egy vékony rúddal benyúlhatunk, vagy újra csatlakozunk a T9400-hoz.)

A tesztelt drive sebessége így alakul a hely függvényében:

Csendes és gyors meghajtóról van szó. Egyébként, ha már a csendről esett szó, meglepő módon akár 10000 rpm-es winchesterrel is szerelhetjük a készüléket, ami már "némi" hanggal is jár. Gyárilag is igen gyors a HDD!

Most nézzük a hátsó csatlakozókat:

Bal oldalon találjuk a Kensington lock csatlakozást. Ezzel kvázi odaláncolhatjuk valahová a készüléket, de ez nem jár laptophoz, csak a lehetőség. Utána a 10/100-as LAN csatlakozási lehetőség majd a modem port következik. Utóbbi közvetlen digitális telefon hálózathoz nem csatlakozhat (ha ez történne, akkor tönkremegy a modem egység!). Egyébként a Japán normát (JATE) is támogatja.

A soros portot hiányolhatjuk, bár manapság ez egyre kisebb jelentőségű, lassan a párhuzamos port is a múlté lesz, hiszen a ma gyártott szeknnerek, nyomtatók stb. többségét a gyorsabb kommunikáció reményében USB csatlakozási lehetőséggel is ellátják.

Korszerű Intel 815-ös chipsettel szerelik a készüléket. A gyártó 250Mbit/s-os sebességet írt a memória és a CPU között, a teszt szerint ez valamivel alacsonyabb. Íme a SiSoft Sandra mérési eredménye:

A mérést többször is lefutattam 200/224Mbit/s-os értékeket mértem, ez alacsonyabb érték, mint amit a 815-től elvárhatunk. Ugyan akkumulátoros üzem esetén a CPU frekvenciája kisebb lehet, de mivel az FSB nem változik, így ezt a sebességet ekkor is tudja.

A memóriákat is a leglassabb időzítéssel használja, a 3:3:3-as beállítással, persze hozzá kell tenni, hogy a "turbo" 2:2:2-es kb. 10-15%-al gyorsabb beállítást laptopoknál csak igen ritkán használják. Elvileg 512M memória lehet a készülékben, de csak akkor ha gyári 128M-s modult kivesszük és kicseréljük, mivel csak 2db foglalat van összesen és az 512M-s modulokat nem kezeli csak maximum a 256-ost.

Érdemes még megemlíteni, hogy viszonylag gyors winchesterrel szerelik. 9139 pontot ért el a SiSoft Sandra benchmarkja szerint, laptopoknál ez általában csak 1500-2000 pont szokott lenni. A 9139-es pontszám pedig kb. a fele, amint egy igen gyorsa asztali számítógép meghajtójától elvárhatunk. Tehát ez a sebesség bőségesen elég a T9400-nek.

A 3D-s grafikus teljesítmény jó indulattal is csak közepesnek mondható. A 3Dmark2000-es sebességég mérő program szerint 752 pontot ér el, összehasonlításul 1500 pontot simán produkál egy S3-as chip, míg egy jobb ATI Radeon 3500 pontot is túlszárnyalja (laptop kategória). Így a nagy grafikus teljesítményt igénylő alkalmazásokhoz erősebb grafikus meghajtót érdemes választani, ami jelen esetben egyben más készüléket is jelenthet.

A BIOSban beállíthatjuk, hogy ha külső monitor csatlakozik a készülékhez, akkor a kép egyből megjelenhet azon is, vagy csak akkor, ha ezt engedélyezzük. Egyébként, ha lehajtjuk a LCD-t és külső monitort használunk akkor azon is "elmegy" a kép. De vannak olyan laptopok is, ahol csak az beépített TFT sötétedik el, a külső monitoron változatlanul megmarad a kép.

Nyílván a hosszabb mobil üzem érdekében több ponton is spórolnak az energiával. Pl. az LCD jóval sötétebb akkumulátoros üzem esetén, mintha adapter is csatlakozik a készülékhez.

Így alakulnak az óra melletti ikonok. Ezek közül a zászló alakú tartozik a CPU teljesítmény visszavételéhez. Ha rákattintunk, akkor letilthatjuk a frekvencia visszavételét, amit 850MHz-es CPU esetén azt jelenti, hogy akkumulátoros üzem esetén nem 700MHz-es, hanem 850MHz-es fog működni. (Az elő villásdugó alakú ikon azt jelenti, hogy hálózatról üzemel a készülék, míg ha itt egy elemet látunk, akkor akkumulátorról. Ha ide húzzuk az egeret, akkor megtudhatjuk, hogy hány százalék energia maradt még, tehát az időt csak saccolhatjuk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában 4-5 órát is üzemeltethetjük, persze nem 100%-os CPU terheltség stb. esetén.)

Egy képen a készülék tartozékai, ehhez társul még a már bemutatott külső CD/DVD meghajtó:

A képből kiderül, hogy többek között külső egér és fejhallgatós mikrofon is tartalmaz a csomag.

Nagyon pozitív dolog, hogy táskát is adnak a T9400-hoz, nem is akármilyet:

Kézben és vállon egyaránt hordozható. Bőrből készült, belül több zsebel. A szélső zsebek lyukacsos anyagból készültek, így látszik, hogy mi van benne, nem kell mindent átkutatnunk, hogy megtaláljuk. A kábeleket belül tépőzárral lehet rögzíteni. Sehol nem villog rajta az ASUS felirat, így mások nem is sejtik, mi lapul a kis táskába.

Végül a driverekről és a szoftver ellátottságról essen szó. Operációs rendszerről külön gondoskodni kell. Két CD-t kapunk a készülékhez, egy ASUS power DVD programot és egy másikat, amin az eszközök használatához szükséges programokat találjuk (pl. MP3-as lejátszó szoftvere stb.)

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106