FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Notebook)
·  MSI M635 - My Style Inside
·  Acer Aspire 1522LMi bemutató - Noteszgép a javából
·  ASUS MYPAL A620BT
·  IBM A30
·  Portocom MultiPower
·  Armada 110
·  Compaq N150
·  Compaq N600c
·  ASUS T9400
·  ASUS 8400
·  ASUS A1000
· Termékbemutatók > Notebook
· EVO N200
Dátum : 2002-01-22 08:26:35
Szerző : gigahertz


Az N200-as nagyon könnyűre sikeredett, a készülék viszonylag kicsi, 10.4" TFT LCD-vel szerelik...

Ordasi Tuning

A Compaq N200-as laptopja igazán különlegesre sikerült. Rendkívül kicsi és könnyű. Nyílván ez sokszor nagyon hasznos, ám ezt úgy érték el, hogy a kis méret ne okozzon különösebb problémát.

Mindössze 25mm vastagra sikeredett, ami már tényleg bravúrnak számít. 250mm széles és 200mm mély. A fennti képen a készülék mellé helyeztem a Compaq csomagját, amiben egy CD is van, így talán jobban lehet érezni a méreteket.

A vékonyság és a pehelykönnyűség kompromisszummal jár (alig több mint 1kg). Ami jelen esetben annyit jelent, nem fért el a készülékben pl. a floppy meghajtó vagy pl. a CD ROM. Egy külső dokkoló egység segítségével mindezt könnyen korrigálhatjuk.

Ám ez nem a készülék tartozéka ezt külön meg kell vásárolni. A bemutatásra kerülő konfiguráció a dokkoló egységgel talán egy kissé borsosra sikerült a készülék ára (522eFt+ÁFA).

Ha előadásokon, bemutatókon szeretnénk használni egy laptopot, akkor az a fő cél, hogy könnyű és kicsi legyen, valamint kivetítőhöz is lehessen csatlakoztatni. Ezt az első képen bemutatott N200-as tökéletesen kielégíti.

A kis méretnek 265mm átlójú (10.4 colos) TFT LCD lett az eredménye. Első pillantásra nem tűnik valami hatalmasnak, de könnyen meg lehet szokni, egyáltalán nem tűnik aprónak.

Nézzük a felszereltséget:

Megjegyzés

Processzor

Intel Celeron 700MHz

Memória

2 bank, Hyundai memóriák, 1x64M és 1x128M (192Mbyte) 100MHz (3-2-2CL)

Winchester

20Gbyte

FSB

100MHz

Chipset

Intel 82440MX

Videó vezérlő

ATI RAGE MOBILITY

Videó memória

4M

Optikai meghajtó

CD/DVD

A dokkolóban

Audio

Integrált, Sound Blaster kompatibilis+2db beépített hangszóró + beépített mikrofon

Audio I/O

Fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet

Modem

Lucent 56k

LAN

10/100M Mobil combo adapter

Infra

Igen

PS/2

2db

A dokkolóban

VGA kimenet

Igen

A dokkolón is!

USB

2db

+2db a dokkolóban

Lock port

Igen

 (helyhez rögzítéshez)

Soros port

Igen

A dokkolóban

Párhuzamos port

Igen

A dokkolóban

Touch pad

Igen +2 gomb

Különös, hogy a N200-as készüléken és a dokkolón is van VGA kimenet. Ennek egyszerű oka van, amikor a dokkoló a készülékhez csatlakozik, utána fizikailag nem férünk hozzá a VGA kimenethez. Dokkoló nélkül így néz ki a készülék hátulja:

Középen a dokkoló port látható, mellette a VGA kimenet, utána a hálózati kapcsolathoz szükséges telefon vezetéket és/vagy az UTP-s LANt csatlakoztathatjuk. Hátul, a jobb oldalon kapott helyet két USB port. És nézzük, mi történik, ha a dokkolót is csatlakoztatjuk:

Így már vaskosabb lesz a készülék (összesen kb. 6cm vastag), de így kényelmesen elfér a két PS/2-es port, lesz párhuzamos és soros portunk is. Noha a dokkoló takarja a VGA kimenetet, a fennti kép láttán ez már nem jelent problémát.

Így néz ki a N200-as Li-ion akkumulátora:

Tapasztalataim szerint kb. 2 órai mobil üzemet tesz lehetővé. Mobil üzem esetén, ahol csak lehet spórolnak az energiával. A 700MHz-es CPU ekkor csak 300MHz-en jár, a CD meghajtó sem pörgeti fel nagyon a lemezeket, a winchester is amint lehet készenléti állapotba kerül. Egyébként 11.1 Voltos az Akkumulátor és 1.6Ah-s. Az akkumulátort retesszel és csavarral is rögzíteni kell!

Ha nem lenne a gép alatt a dokkoló, akkor az N200-as ezen oldalán csak a hálózati adapter, 1db PCMCIA hely és egy lock port lenne. De így mindez két USB-vel is kibővül. A kékes színű kar megzúzásával bontható a dokkoló a laptoptól. Egyénként egy kicsit lejt a dokkoló, így a billentyűk is lejtenek, mindez a kényelmesebb használat érdekében (döntött billentyűzet).

A dokkoló másik oldala rejti a CD/DVD meghajtót:

A laptop ezen oldalán csak egy infra ablakot látunk. A dokkolót sem zsúfolták túl, 1db CD/DVD növeli a gép tudását. Esetleg egy floppy meghajtó nem ártott volna…

A készülék tartozékai:

1.

Tápkábel + adapter

2.

Li-ion akkumulátor

3.

Telefon vezeték + átalakító

4.

UTP kábel

5.

Használati útmutató + CD

6.

Windows 2000 operációs rendszer

A készüléket Windows 2000-es operációs rendszerrel szállítják. Ez a winchesteren "előtelepített" állapotban is megtalálható. Az első indításkor választanunk kell, hogy az angol, vagy a magyar verziót szeretnénk-e telepíteni, ez a későbbiekben már nem módosítható. Az első bekapcsolás előtt mindenféleképpen csatlakoztatnunk kell a hálózati adaptert, mert a akkuban nincs annyi energia, hogy az operációs rendszer telepíthető legyen.

Nagyon gyors az operációs rendszer telepítése, pár perc alatt megvan (mivel kvázi elő van telepítve és csak minimális módosításkora lehet szükség). Szerencsére a drivereket sem kell külön-külön telepíteni.

A 700MHz-es CPU (100MHz-es FSB!!!) elegendő teljesítményt nyújt:

Itt látható, hogy mobil üzemben csak 300MHz-en hajtják a processzort, de még így sem tapasztaltam, hogy pl. a videó lejátszás akadozna!

A 440-es chipset anno nagyon jóra sikerült, még mindig nagyon sok laptopot ezzel szerelnek:

Bár ezek az értékek jóval egy normál asztali PC memória sebessége alatt maradnak, de úgy tűnik ez is elegendő, mert nem igazán lehetett észrevenni, hogy a programok vészesen lassan használnák a memóriát és ezért sokat kellene várakozni.

A winchester igen sebes (a mobil számítógépek területén):

Sokszor egy asztali PC sem nyújt sokkal jobb eredményt. Egy laptopnál ez a sebesség bőven elegendő. (A középkategóriába tartozó asztali számítógépekben alkalmazott winchesterek 15000 pont körül teljesítenek ezzel a mérőprogrammal.)

A CD meghajtó is jócskán vissza van fogva. Ha hálózati adapterről működik a készülék, akkor a 30x-os sebességet is eléri, de mobil üzemben masszívan 8x-os sebességgel olvas:

A winchester nagyon csendes, egyáltalán nem hallani működés közben. Mobil üzemben a CD meghajtó is csendben dolgozik. A CPU-ra elég volt egy hűtőborda is, külön ventilátorra nem volt szükség. Ennek az lett az eredménye, a készülékből semmilyen zörej, motor zúgás stb. nem hallatszik ki.

Noha egy viszonylag gyors ATI videó vezérlőt kapott arról ne álmodjunk, hogy ez komoly grafikai teljesítményt nyújt. A 4M videó memória egyáltalán nem sok, de amire egy laptopot használni szoktak arra elég (pl. tipikusan nem játékprogramok futtatására használják).

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95