FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Notebook)
·  MSI M635 - My Style Inside
·  Acer Aspire 1522LMi bemutató - Noteszgép a javából
·  ASUS MYPAL A620BT
·  EVO N200
·  IBM A30
·  Portocom MultiPower
·  Armada 110
·  Compaq N150
·  ASUS T9400
·  ASUS 8400
·  ASUS A1000
· Termékbemutatók > Notebook
· Compaq N600c
Dátum : 2001-11-15 08:53:03
Szerző : gigahertz


Végre egy gyors videokártyával szerelt laptop! A Compaq ezen gépét ATI Radeon DDR memóriás integrált egységgel látták el.

A Compaq EVO N600c kedvező árú és jól felszerelt laptopjáról lesz szó. A Tigra Computer jóvoltából teszt eredményeket is láthatunk. Ilyen a készülék becsukva:

Processzor

Intel Pentium III 866-1200MHz

Memória bankok száma

2

Winchester kapacitás

15-30Gbyte

Rendszer memória

128M-1Gbyte

Moduláris felépítés

Igen

Képernyő méret

14.1" TFT

Akkumulátoros üzem

kb. 4 óra (Lítium-ion)

Minimális súly

2.1kg

Video

ATI Radeon (16 MB DDR memóriával)

A most bemutatott EVO N600c hordozható számítógép 1066MHz-es processzorral szerelték. Ez 133MHz-es CPU FSB-t jelent! De a memória csak 100MHz-en működik, 3:3:3-as időzítéssel. 30G HDD-vel, 8x-os DVD-vel rendelkezik.

A szokásosnál nagyobb kapacitású 3900mAh akkumulátorral forgalmazzák (3600mAh terjedt el). Nézzük meg minden irányból, így kiderül mi hol található illetve mivel szerelték fel. De mielőtt a "túránkat" elkezdenénk nézzük meg, hogy fest kinyitva:

A LCD-n gyárilag védőfólia van, ezért látjuk göröngyösnek a képernyőt. Nagyon jól áll a fekete design a N600c-nek, így pl. a gombokon a feliratok is jobban látszanak. Egyébként egy laptop billentyűzetét általában elég nehéz megszokni, de itt ez viszonylag könnyedén megy a remek elrendezésnek köszönhetően. Maradjunk még a gomboknál, egy érdekesség:

A GHB gombhármas között egy fekete gombot látunk. Nos ez nem gomb, annál több. Viszonylag érdes burkolata van, így az ujjunk nem csúszik meg rajta. Ez egyfajta joystick és egér keveréke. Ha az ujjunkat rátesszük és jobbra/balra le/fel kicsit megnyomjuk, akkor irányíthatjuk az egeret. Zseniális megoldás, hiszen ha jobban toljuk, akkor gyorsabban halad az egér, ha csak kicsit akkor lassabban. De ez a gomb szemmel láthatóan nem mozdul el és mégis érzi az erőt!

Elől két audio csatlakozót, két gombot és négy LEDet találunk. A gombok a hangerő állítását szolgálják a LEDek a bekapcsolt állapotot, töltést, HDD tevékenységet és a floppy üzemelését jelzik. A LEDek alatt egy infra egység található, így ezt a fajta vezeték nélküli kapcsolattartást is ki lehet aknázni.

Nézzük oldalról:

Két PCMCIA kártya számára van hely. Gyárilag ide műanyag "kitöltő lapokat" helyeztek, az egyik a képen ki van húzva. A rácsos részen ventilátorral fújják ki meleget, ha a CPU eléri a 70 fokos hőmérsékletet. Ez gyakran előfordul, hiszen az 1066MHz-es PIII-as a gigantikus számítási teljesítményével már jelentős hőt termel. Két USB csatlakozót és LAN (10/100 UTP) csatlakozási helyet is láthatunk.

A hátulja is sok érdekességet tartogat:

Balról jobbra haladva: PS/2-es csatlakozási lehetőség külső egér vagy billentyűzet számára. Ezt követi a párhuzamos port, majd egy bővítő csatlakozó (külső meghajtók stb. számára) utána a VGA kimenet és a standard soros port és sárga a TV kimenet (composite).

Hát nem megszokott dolog, hogy igen erős ATI Radeon DDR memóriás videó rendszert helyeznek el egy laptopba. Annak ellenére, hogy spórolni kellett az energiával, így viszonylag alacsony órajellel működik a videó rész nagyon erős maradt. Az EVO N600c-nél már egyáltalán nem igaz, hogy komoly 3D-s játékra alkalmatlan, mert lassú a videokártya. Persze nem a játék a fő cél… hisz ez laptop, de ha valaki komoly 3D-s programot szeretne futtatni, akkor egy közepes teljesítményű asztali számítógép grafikus teljesítményét véli felfedezni ebben a készülékben. A 3DMark 2000-es programmal megmértem a grafikus teljesítményt a kapott pontszám:

Ez a 3254-es pont egy laptopnál viszonylag magas értéknek számít, általában csak ennek a harmadára, vagy még kevesebbre képes egy "butább" kártyával egy hordozható számítógép. (3DMark 2000, 1024x768/16bites színmélység.) Összehasonlításul ennek a pontszámnak a duplája, háromszorosa már nagyon kellemes grafikai teljesítményt biztosít egy asztali számítógépnek.

A TV kimenete egyszerűen szuper képet produkál, semmi felesleges keret a széleken, szép színek stb.

A másik oldalt a CD/DVD meghajtót találjuk és a modemes csatlakozáshoz szükséges telefon aljzatot. A drive egy biztosító pöcök elmozdítása után kivehető a készülékből. Ha akkor szeretnénk eltávolítani, amikor a gép üzemel, akkor egy a hardver biztonságos leválasztását elősegítő programot előtte el kell indítani.

A CD meghajtót tesztelve a grafikonon látható, hogy viszonylag egyenletesen olvas (jó mechanika, minimális a hullámosság). Az átviteli sebesség a CD külső pereme fele haladva növekszik. 75ms-es elérési idejével ugyancsak az élmezőnybe tartozik!

Már említetem, hogy nagyon erős CPU-val szerelik az N600c típust, nézzük:

Elvileg 1GHz-es lenne a CPU, de a 133MHz-es FSB-nek és a 8x-os szorzónak köszönhetően fizikailag 1066MHz-en jár. A fenti SiSoft Sandra nevű tesztprogram lehetőséget kínál más frekvenciájú CPU-kal való összehasonlításra. A nagy számítási teljesítmény ára a nagyobb fogyasztás. Az akkumulátor kímélése végett, ha nincs hálózati töltés, akkor a processzor "csak" 731MHz-en működik. Természetesen lehetőség nyílik arra, hogy minden esetben a maximális 1066MHz-en használjuk a CPU-t, csupán szoftverből le kell tiltani a frekvencia, pontosabban a CPU szorzó visszavételét (FSB marad 133MHz-en).

Ha már a szoftverről is szó esett, nézzük meg milyen operációs rendszer kínálnak a N600c-hez. A készülék első bekapcsolása nagyon érdekes, mert megkérdezi, hogy telepítheti az operációs rendszert? Nem kér CD-s sem, egyből nekilát a telepítésnek és pillanatok alatt az összes szükséges eszközhöz is beüzemeli a szükséges meghajtó programokat felteszi! Természetesen gyári Windows 2000-es CD-t is kapunk, kézikönyvvel. A termékazonosítót a készülék aljára ragasztották!

Egy csomó kábelt és könyvet kapunk a N600c-hez:

Hatalmas köteg CD, könyvek, hálózati adapter és kábel, vezeték a LANos és a telefonos csatlakozáshoz.

Ha már az előbb szóba jött a CPU sebessége, nézzük meg a másik meghatározó dolgot a memória sebességét, ebből nagyon jól látszik a chipset erőssége vagy gyengesége is:

Ez az érték kiemelkedően jónak számít egy hordozhat számítógéphez képest. Így videokártya, CPU és memória teszt után elmondhatjuk, hogy nagyon "harapós" gépről, gyakorlatilag egy jó asztali számítógép teljesítményét nyújtja, sőt... általában még az igen drága laptopok esetén is igaz, hogy alig érik el az asztali számítógépek teljesítményét, vagy ha el is érik azt, akkor az a sebesség anyagilag nagyon sokba kerül. Ám az Compaq EVO sorozata pont arról híres, hogy jóval kedvezőbb áron az átlagosnál nagyobb sebességet biztosít!

Végezetül pár szó a kijelző közvetlen közelében található gombokról:

A középen található négy gomb megkönnyíti az Internet kiaknázását. Egy gombnyomásra elérhetjük az elektronikus leveleinket, böngészőnket, honlapunkat, vagy egy keresőt. Mindkét oldalt találunk egy kvázi ki/be kapcsoló gombot, nagy különbség nincs közöttük, mindkettővel be- illetve kikapcsolhatjuk a készüléket.

Több funkció gomb egy váltó (Fn) billentyű segítségével megkönnyítheti a használatot. Külső monitor vagy kivetítő esetén választhatunk, hogy hol VGA kimeneten és a TFT-n egyszerre vagy csak az egyiken jelenjen meg a jel illetve a kép (TV kimenetnél is igaz). Gombnyomással lezárhatjuk a készüléket, utána csak jelszóval férhetünk a programokhoz, illetve megnézhetjük, az akkumulátorok töltöttségét.

És végül, ha ezt a készüléket választjuk ne felejtsük el elolvasni a mellékelt biztonsági útmutatót (erre a készülékre ragasztott matrica is figyelmeztet). Már csak azért is érdemes, mert kiderül, hogy először az akkumulátor formázásával kell indítanunk, ezt BIOSból tökéletesen megoldhatjuk (F10-el kell belépni!)

Ez a művelet ugyancsak időigényes, egy fél nap is rámehet, de megéri.

 

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95