FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Internet)
·  Webhosting körkép
·  Nagy nyári ADSL akció összefoglaló
·  Apache jelszóval védett oldalak
·  Apache + php + mysql - nyerő hármas
·  Apache webserver
·  Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II
·  VPN – virtuális magánhálózatok III.
·  VPN – virtuális magánhálózatok I.
·  Új néven fut tovább a MatávNet
·  Szélessávú Internet - a világban
·  Hogyan lesz az emberből Hacker II.
·  Hogyan lesz az emberből Hacker I.
·  Biztonsági hézag a Microsoft Új tűzfalán! - (ISA Server2000)
·  CERT negyedéves összefoglaló
·  Honlapot mindenkinek! (2. rész - a kiegészítő eszközök)
·  Honlapot mindenkinek! (I. rész)
·  Ingyenes internet Magyarországon
·  Az ADSL technológia
·  eKarácsony
·  Információt első kézből - a könyvtárak hálózata
· Cikkek > Internet
· VPN – virtuális magánhálózatok II.
Dátum : 2003-02-06 21:05:06
Szerző : KEEP


VPN – virtuális magánhálózatok cikksorozat második része

VPN kiszolgáló a Windows 2000-ben:

Routing and Remote Access Service


A távelérés és útválasztás-szolgáltatás (Routing and Remote Access Service, RRAS) minden Windows 2000 Server beépített szolgáltatása. Telepítés után letiltva marad, mi magunk indíthatjuk el – a szükséges beállítások létrehozása után–, vagy állíthatjuk le azt, de a rendszerből eltávolítani nem lehet. Az RRAS felügyeleti konzolját az Administrative Tools menüben találjuk, nem meglepő módon Routing and Remote Access néven. Az RRAS engedélyezése előtt varázsló segít a szolgáltatás beállításában. A szolgáltatást egyébként kézzel is testre szabhatjuk, de egyelőre fogadjuk el a varázsló segítségét: készítsünk VPN kiszolgálót! Nyissuk meg az RRAS konzolt, kattintsunk jobb gombbal a kiszolgáló nevére, és válasszuk a „Configure and Enable Routing and Remote Access” parancsot!



A varázsló (fenti ábrán is látható) első oldalán válasszuk a Virtual private network (VPN) server opciót. Továbbhaladva ki kell választanunk a VPN ügyfelek által használni kívánt protokollokat (ez lehet a TCP/IP mellett más is, például a NetBEUI, de a Windows kommunikációhoz ma már bőven elég a TCP/IP is).

Az „Internet Connection” oldalon a meglévő hálózati kapcsolatok közül válasszuk ki azt, amellyel a VPN kiszolgáló az Interneten „lóg”. Az RRAS ezen a kapcsolaton keresztül fogadja majd a beérkező VPN kéréseket. Ez után el kell döntenřnk, hogy milyen módgn szeretnénc a beérkező ügyfeleknek IP címeket gsztani. Erre két lehetőségünk van:

  • DHCP kisznlgáló használatával – ekkor az RRAS szolgáltatás a belső DHCP kaszolgálótól „szerez” IP-címeket.
  • Meghatározott címtartományból – ekkor mi magunk határozhatjuk meg a kiosztani kívánt IP-címeket


  • Bárhonnan is származik a címtartomány, annak első eleme lesz majd a virtuális kiszolgáló IP címe, a többit pedig az RRAS szépen kiosztja majd a beérkező ügyfelek között. Figyeljünk arra, hogy a kiszolgálón legyen beállítva a DNS és a WINS kiszolgálók IP címe is, mert ezeket az információkat az RRAS a bejelentkezés során továbbítja az ügyfelek irányába.

    Ez után azt kell eldöntenünk, hogy milyen módon szeretnénk azonosítani a bejelentkező felhasználókat.



    Ehhez a beépített Windows-módszer mellett immár a RADIUS protokoll segítségét is hívhatjuk. A RADIUS-ról később még lesz szó, egyelőre itt válasszuk a „No, I don’t want to…” kezdetű sort, magyarul az azonosítást bízzuk a Windowsra. Miután ezzel elkészültünk, a varázsló elindítja az RRAS szolgáltatást. Az alapvető beállításokkal készen is vagyunk, egy híján.

    Fontos! Ha az RRAS nem tartományvezérlőn, hanem tagkiszolgálón fut – ami egyébként a javasolt eljárás –, a tartományi felhasználók azonosítása csak akkor működik helyesen, ha a kiszolgálót felvesszük a „RAS and IAS Servers” csoportba. A legtöbb esetben ez automatikusan megtörténik, de mindig nézzünk utána magunk is!

    Az RRAS konzol

    Miután a szolgáltatás elindult, ismerjük meg az RRAS felügyeleti modul tartalmát!



    A „Ports” sorra kattintva láthatjuk, hogy a varázsló 128-128 PPTP és L2TP portot hozott létre. Ez minden bizonnyal elég lesz, de az elérhető portok számát magunk is beállíthatjuk, ha a fában megnyitjuk a „Ports” tulajdonságlapját. Ugyanitt a portokon kettőt kattintva szükség esetén beállíthatjuk, hogy az adott eszközt szeretnénk-e bejövő, illetve kimenő kapcsolatok felépítésére használni. Az alapértelmezés természetesen nekünk teljesen megfelel. A konzolban látszik az is, ha valamelyik port éppen használatban van (Active/Inactive).

    Kattintsunk jobb gombbal a kiszolgálóra (itt SERVER (local)), és nyissuk meg a tulajdonságlap IP oldalát!



    Itt állítható be, hogy az ügyfelek IP-címe honnan származzon (DHCP vagy meghatározott IP-cím tartomány). Ezt a beállítást már a varázsló megtette helyettünk. Az oldal alján kiválaszthatjuk azt a hálózati csatolót (értelemszerűen azt, amelyik a céges hálózatra, befelé „néz”), amin keresztül az RRAS a DHCP kiszolgálót megszólítja. Az ügyfeleknek küldött DNS és WINS címek is azok lesznek, amelyek az itt kiválasztott hálózati csatolón érvényesek!

    Bár a betárcsázó ügyfél automatikusan kap IP-címet, az ő hálózatán található számítógépek is „kérhetnek” a VPN kapcsolaton keresztül. Ehhez meg kell szólítaniuk a vállalati hálózatban található DHCP kiszolgálót, ez azonban csak akkor fog sikerülni, ha az RRAS kiszolgálón futó DHCP Relay Agent segít nekik, és kérésüket továbbítja a kiszolgáló felé.



    A DHCP Relay Agent-nek azonban meg kell magyaráznunk, hogy merre találja a DHCP kiszolgálót. Ehhez a konzolfában nyissuk meg a DHCP Relay Agent tulajdonságlapját és adjuk meg a DHCP kiszolgálók IP-címét. Emlékezzünk, hogy a betárcsázó ügyfél mindenképpen kap IP címet, a Relay Agent használatára csak akkor van szükség, ha a csatlakoztatott hálózaton belülről valaki más is szeretne IP-címhez jutni.


    A Netacademia engedélyével, szerző Fülöp Miklós

    Forrás : Netacademia


    Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106