FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Internet)
·  Webhosting körkép
·  Nagy nyári ADSL akció összefoglaló
·  Apache jelszóval védett oldalak
·  Apache + php + mysql - nyerő hármas
·  Apache webserver
·  Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II
·  VPN – virtuális magánhálózatok III.
·  VPN – virtuális magánhálózatok II.
·  VPN – virtuális magánhálózatok I.
·  Új néven fut tovább a MatávNet
·  Szélessávú Internet - a világban
·  Hogyan lesz az emberből Hacker II.
·  Hogyan lesz az emberből Hacker I.
·  Biztonsági hézag a Microsoft Új tűzfalán! - (ISA Server2000)
·  CERT negyedéves összefoglaló
·  Honlapot mindenkinek! (2. rész - a kiegészítő eszközök)
·  Ingyenes internet Magyarországon
·  Az ADSL technológia
·  eKarácsony
·  Információt első kézből - a könyvtárak hálózata
· Cikkek > Internet
· Honlapot mindenkinek! (I. rész)
Dátum : 2001-02-11 12:00:08
Szerző : Emperor


Szinte minden magára adó számítástechnikával és internettel foglalkozó offline és online média megpróbálkozik a honlapkészítés rejtelmeit bemutatni, több - kevesebb sikerrel. Cikksorozatomban nemcsak a honlap megtervezésének és elkészítésének lépéseit fogom bemutatni, hanem - és ettől válik olyan körömrágóan izgalmassá ez a témakör - a magyar lehetőségeket figyelembe véve, a kiválasztott webhely regisztrálását, a honlap feltöltését, menedzselését, az ingyenesen igénybe vehető kiegészítő szolgáltatásokat, valamint az esetleges reklámbevételi lehetőségeket.
Ha minden este azzal a torokszorító érzéssel fekszünk le, hogy nem vagyunk eléggé ismertek a világhálón, vagy csak egyszerűen azért, mert egy témában annyira, de annyira profik vagyunk, hogy arról már a világnak is tudnia kell, kézenfekvő a megoldás, készítsünk el egy (vagy több) látványos weboldalt, és azokat tegyük közzé az interneten.
Elsőként megfelelő webszerkesztőt kell találnunk, amely igényeinknek, elképzeléseinknek és nem utolsósorban jelenlegi tudásunknak is megfelel. (Olyan szintre nem vagyok hajlandó lemenni írásommal, hogy kell hozzá egy számítógép is, és azt a power gombbal kell bekapcsolni.) Alapvetően a szerkesztőszoftvereknek két csoportjából választhatunk, a HTML szerkesztőkből, és a WYSIWYG (azt kapod, amit látsz) eszközökből. Az előbbieket általában csak mazochisták és programozók (vagy ez ugyanaz?) használják előszeretettel, míg az utóbbiakat nyugodtan ajánlhatom mindenkinek. S bár a HTML nyelvvel a későbbiekben még többször is foglalkozunk, egyszerűségük miatt most inkább a WYSIWYG webszerkesztő programokat fogom a teljesség igénye nélkül, elsősorban a témában járatlan olvasók kedvéért szubjektív értékítéletemmel együtt bemutatni.
A legalapvetőbb szerkesztő a Word 97/2000, amelyet a számítástechnika világában mindenki ismer és szinte mindenki használ szövegszerkesztői célokra. A Microsoft egyre bővülő webszerkesztő eszköztárral ruházta fel. A varázsló néhány perc alatt elkészít egy oldalt, azonban aggódva figyelhetjük, hogy egyre több előre megtervezett igényünkről kell lemondanunk az egymást követő lépések végrehajtása során. Kérhetünk új, üres oldalt is, ekkor valamivel bővülnek a lehetőségek, ám végül is be kell látnunk álmaink weblapját nem a Word-del fogjuk elkészíteni. A népszerű szövegszerkesztő védelmében azonban el kell mondani, hogy eddigi tapasztalataim szerint sehol nincsenek ilyen jó szövegformázási lehetőségek, és ezért más WYSIWIG programok használata során sokszor nagyon erős hiányérzet fog el.
A másik nagyon ismert, ráadásul szintén Bill Gates termék a Frontpage Express/98/2000, s nem véletelenül említettem a fizetős változatainál jóval szerényebb képességű Frontpage Express-t is, mert nem mindenki teheti meg, hogy megvesz egy drága szoftvert, nos ők ingyenesen a Win95/98-hoz (Win98 SE-ből kimaradt) mellékelve használhatják. A fizetős változatok logikus felépítésűek és szinte mindenféle funkcióval ellátott oldalakat lehet létrehozni velük. Egyetlen kisebb problémát a képkezelés, képpozícionálás terén találtam bennük. Nagyon népszerű manapság a Macromedia Dreamweawerje is, több szakember egybehangzó véleménye szerint profi szemszögből ez tekinthető a legjobbnak az összes weboldalkészítő program közül. A kezelőfelület jelentősen különbözik a Word típusú szövegszerkesztőkben megszokott kinézettől, ugyanis a különböző funkciókat lebegőpalettán lehet elérni. A menükben való keresgélés helyett minden a szemünk előtt van, és ez jelentősen meggyorsítja a szerkesztési műveleteket. Kisebb problémát a keretek (framek) kezelésének, és mentésének bonyolultsága okoz, bár más vélemények szerint a keretek egyre inkább kerülendők, azonban mint sokan mások én sem mindig tudok ellenállni nekik. Ami a Dreamweawer mellett szól, hogy a legtöbb ingyenes letöltési helyen megtalálható a 30 napos technikai limites shareware változata, így pénzbefektetés nélkül kipróbálható. A Macromedia utoljára a 4.0-ás verziót adta ki, de már a 3.0-ás is kíválóan használható.
Egyre többet hallani a HomeSite nevű tervezőeszközről is, amelynek legfőbb előnye, hogy mind a HTML, mind a vidd és dobd eljárásokat széles körűen támogatja, ráadásul nagyon lerövidíti a HTML állományok megnyitásához, és lezárásához szükséges időt. A program egyébként olcsó, mégis inkább a profiknak ajánlom.
Két olyan szerkesztőt is bemutatok, amelyek tán kevésbé ismertek, de kezdőknek és középhaladóknak is nagyszerű tervezőeszköze lehet. Az egyik a Netobject Fusion, amellyel könnyedén lehet kialakítani webhelyünk oldalstruktúráját, melyet vidd és dobd eljárással kedvünkre változtatgathatunk. A Fusion a bonyolultabb eljárásokat többnyire automatizálja, így jelentősen megkönnyíti a készítő dolgát. Könnyen létrehozhatók vele dinamikus HTML elemek is. Hatalmas és igényes stílustárral van felvértezve. A másik nagy kedvencem a SiteDesigner Pro, amely a drag and dropp királya, még a legegyszerűbb szöveg és html elemeket is húzással hozhatjuk létre a jobb oldali látványos eszközkészletből, majd könnyűszerrel duplikálhatjuk őket. Az oldalak elkészítésének meggyorsítására és egyszerűbbé tételére Masterpage-ket hozhatunk létre és ott beállíthatjuk azokat a jellemzőket, amelyeket általánossá akarunk tenni egész webhelyünkön. A varázslóját ne használjuk, mert giccsesek benne a stílusok.
Különböző színvonalú weboldalakat létrehozhatunk még az Adobe Pagemill, a Corel Web.siteBuilder, és a Netscape Composer segítségével. Az előbbi kettőt nem ismerem, a Composer-t pedig azért nem használom, mert kisebb-nagyobb meglepetések érhetik a gyanútlan webdesignert, amikor Explorerrel teszteli az elkészített oldalakat. S amíg az internethasználók zöme Explorert használ, nagyon fontos szempont, hogy az oldal a Microsoft böngészőjére optimalizált legyen.
Legközelebb a kiegészítő eszközökről lesz szó, amelyek nélkülözhetetlenek oldalaink optimális és elegáns elkészítéséhez.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95