FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Internet)
·  Webhosting körkép
·  Nagy nyári ADSL akció összefoglaló
·  Apache jelszóval védett oldalak
·  Apache + php + mysql - nyerő hármas
·  Apache webserver
·  Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II
·  VPN – virtuális magánhálózatok III.
·  VPN – virtuális magánhálózatok II.
·  VPN – virtuális magánhálózatok I.
·  Új néven fut tovább a MatávNet
·  Szélessávú Internet - a világban
·  Hogyan lesz az emberből Hacker II.
·  Hogyan lesz az emberből Hacker I.
·  Biztonsági hézag a Microsoft Új tűzfalán! - (ISA Server2000)
·  CERT negyedéves összefoglaló
·  Honlapot mindenkinek! (I. rész)
·  Ingyenes internet Magyarországon
·  Az ADSL technológia
·  eKarácsony
·  Információt első kézből - a könyvtárak hálózata
· Cikkek > Internet
· Honlapot mindenkinek! (2. rész - a kiegészítő eszközök)
Dátum : 2001-02-21 18:21:21
Szerző : Emperor


Bevezető cikkemben a webszerkesztő szoftvereket mutattam be, voltak köztük egyszerűbb, illetve bonyolultabb feladatok elvégzéséhez használható eszközök is. Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a legösszetettebb weblaptervező sem elegendő egy igényes weblap elkészítéséhez, különösen, ha azt egyéni arculattal, stílusjegyekkel akarjuk ellátni. Képeink publikálásának előkészítéséhez képszerkesztő, esetleg optimalizáló programokat, egyéni grafikák készítéséhez grafikai alkalmazásokat használhatunk, de szükségünk lehet flash animációs, és más látványjavító segédeszközökre is.
A kiegészítő eszközök felsorolását szinte kötelezően a képszerkesztők koronázatlan királyával, a Photoshop 6.0-val kell kezdeni, amely tudását (valamint sajnos árát) tekintve kimagasodik hasonszőrű szoftvertársai közül, ráadásul a legújabb verzió már vektorgrafikai lehetőségekkel is rendelkezik. Már az 5.5-ös változattól él az a számunkra nagyon fontos újítás, amely lehetővé teszi, hogy elkészített grafikáinkat optimalizálva közvetlenül a webre mentsük. A legösszetettebb webgrafikák is létrehozhatók vele, ám a teljeskörű szolgáltatásért alaposan a zsebébe kell nyúlnia a felhasználónak.
A trónkövetelők közül a legigéretesebb fotószerkesztő a GIMP, amely nemcsak árával (ugyanis ingyenes), hanem egyre inkább tudásával is komoly versenytársa az Adobe termékének. A GIMP-et először Linuxra írták, ám olyan nagy sikere lett, hogy megjelent Windows változata is - alapos fejfájást okozva az Adobe cégnek. Sok látványos effekt elkészítéséhez képszerkesztőknél rendhagyó módon scripteket is használhatunk. Kis szépséghibája, hogy mivel programelemei külön-külön ablakban jelennek meg, ezért minél nagyobb felbontás ajánlott használatához.
A képszerkesztők közül feltétlenül említést érdemel még a Paint Shop Pro is, amely hajdanán képnézegető szoftverként indult, s a fejlesztőgárda nagyon helyesen évről évre egyre komolyabb szerkesztőképességekkel látta el. A 6.0-ás verzió már rengeteg olyan szolgáltatást tartalmaz, amely eddig a Photoshop használók kiváltsága volt, a képen elhelyezhetünk digitális vízjelet, a műveletek visszavonása többszintű lett, és rengeteg beépített effektus került bele.
A webszerkesztést még csak bátortalanul kóstolgatóknak sok segítséget adhatnak a képoptimalizáló programok, s ebből a körből az xat.com JPEG Optimizer-jét emelném ki. A program indítása után akár előképzettség nélkül is a kép megnyitásával egyidejűleg automatikusan is optimalizálhatjuk publikálni kívánt fotóinkat, de amennyiben nem találjuk a kapott eredményt kielégítőnek, akkor átválthatunk szakavatott (expert) módba és magunk állíthatjuk be a kompressziót.
Akik már elmélyültek a számítógépes grafikában, oldalukat exkluzív módon saját rajzokkal, grafikákkal még barátságosabbá, egyénibbé is varázsolhatják. A grafikai programoknak széles választékából inkább a vektorgrafikus alapúakkal érdemes komolyabb illusztrációknak nekiállni, melyek közül jelenleg a Coreldraw 9 és az Adobe Illustrator 9.0 tekinthető a leghatékonyabbnak.
A Coreldraw 9 már nemcsak a vektorgrafikában jár az élen, hanem egyre több pixelgrafikus műveletre is lehetőséget ad. Nem beszélve arról, hogy a Corel termékek fejlesztői mindig is nagy hangsúlyt fektettek a szövegkezelési szolgáltatások minőségére, rengeteg transzformáció és effekt alkalmazható, sőt összességében az is elmondható, hogy a Coreldraw dokumentumkészítőként is megállja a helyét.
Az Illustrator a megszokott Adobe kezelőfelülettel várja a felhasználókat, s nagy előnye, hogy a vektoralapú grafikákat rögtön internetes formátumra lehet átalakítani. A kész munkákat pedig meg lehet tekinteni Explorerrel, vagy Netscape Navigátorral. Nagy probléma azonban, hogy csak a Photoshoppal és más Adobe termékekkel működik együtt, valamint bonyolultsága miatt a kezdők nagyon sokat kínlódnak vele.

Akik esetleg túlzottan gyorsnak tartják elkészült weblapjuk betöltődési sebességét, illetve a látványvilág intenzitását már-már a lehetetlenség határait súrolva fokozni kívánják, készítsenek flash animációkat, melyre a Macromedia Flash 5 a legkiválóbb választás. A kezdők és a profik számára is találhatók újítások a programban a korábbi verziókhoz képest. Egyrészt egyszerűsödött a kezelése, másrészt pedig új fejlesztői felületével nagyobb teret enged a programozói tudásnak. A vele egy csomagban lévő Freehand is kiváló vektorgrafikus eszköz.
Akik nem kívánnak javascriptekkel bajlódni, az Anfy Java 40 kisalkalmazást tartalmazó gyűjtemény megoldja problémáikat, rengeteg különböző látványos grafikai effektus hozható létre a segítségével. A lehetséges választékban szerepelnek bannerek, fraktálok, képeffektusok, 3D alkalmazások , professzionális kivitelezésű navigációs menük, és szemgyönyörködtető egyéb haszontalanságok.
Abszolút kezdőknek, vagy akik nem akarnak egyéni stílust honlapjukra, nos számukra találták ki az Xara Webstylt, és az Adobe-féle imageStylert, mindkettőben hihetetlenül egyszerűen választhatjuk ki a létrehozandó elemekhez a különböző textúrákat, és stílusokat, és ezeket az oldalelemeket egymástól függetlenül szerkeszthetjük.
Nagyon sok egyéb fejlesztőeszköz van, hosszan folytathatnánk a felsorolást, de mint Pósalaky úr mondaná Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényében: ugorgyunk!
Azt azonban érdemes megszívlelni, hogy az aránytalanul túl sok grafika nagyon megnöveli oldalunk letöltési sebességét, amivel látogatókat veszthetünk, tehát éppen ellenkező hatást érünk el, mint amit szerettünk volna.
Sorozatom következő részében körülnézünk az ingyenes tárhelyszolgáltatők háza táján, hiszen nem árt tudni, hogy milyen feltételeik vannak, ugyanis némelyeknek kihatása lehet weboldalunk elkészítésére, kialakítására is.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106