FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Internet)
·  Webhosting körkép
·  Nagy nyári ADSL akció összefoglaló
·  Apache jelszóval védett oldalak
·  Apache + php + mysql - nyerő hármas
·  Apache webserver
·  Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II
·  VPN – virtuális magánhálózatok III.
·  VPN – virtuális magánhálózatok II.
·  VPN – virtuális magánhálózatok I.
·  Új néven fut tovább a MatávNet
·  Szélessávú Internet - a világban
·  Hogyan lesz az emberből Hacker II.
·  Hogyan lesz az emberből Hacker I.
·  Biztonsági hézag a Microsoft Új tűzfalán! - (ISA Server2000)
·  CERT negyedéves összefoglaló
·  Honlapot mindenkinek! (2. rész - a kiegészítő eszközök)
·  Honlapot mindenkinek! (I. rész)
·  Ingyenes internet Magyarországon
·  eKarácsony
·  Információt első kézből - a könyvtárak hálózata
· Cikkek > Internet
· Az ADSL technológia
Dátum : 2000-12-15 22:36:16
Szerző : aaronboy


Az ADSL az Asymmetric Digital Subscriber Line rövidítése, ez nagy sávszélességű technológiát jelent hagyományos telefonvonalon keresztül. A legfőbb előnye, hogy akár 140-szer is gyorsabb lehet, mint a manapság kapható leggyorsabb analóg modemek. De persze nem ez az egyetlen előnye: a modemes kapcsolattal ellentétben itt mindig online kapcsolattal rendelkezünk, ebből következően nincsen telefon forgalmi díj. Nincs több fel- és lecsatlakozás, nincs foglalt vonal és nem kell órákat várni arra, hogy létrejöjjön a kapcsolat.

Ha már az előbb a sebességről esett szó: gyorsasága sok mindentől függ (leginkább a DSL szolgáltató technológiai szintjétől), de általánosságban elmondható, hogy az ADSL modemek sebessége 256 Kilobits/s és 8 Megabits/s között mozognak. A maximum sebesség nagyban függ attól, hogy milyen a minősége és milyen kapcsolattal rendelkezik az az internet szerver, amit éppen el akarunk érni. Ráadásul az interneten sok különböző gép különböző módszerekkel, sőt különböző sebességgel továbbítja az adatokat, tehát ezektől a tényezőktől is függ a kapcsolat sebessége.

Természetesen a minőségnél szerepet játszik a gépünk konfigurációja is. Az ADSL modemek, a hagyományos modemekhez hasonlóan, két típusra oszlanak: külső és belső. A belső modemek természetesen a gépek belsejében, általában PCI kártya formájában találhatóak meg. Míg a külső modemek csatlakozhatnak a gépekhez USB, 10BaseT vagy más hálózati megoldással is. Ezért igazából még a LAN hálózat is hasznáható erre a célra.

De mégis hogyan érhetünk el ekkora sebességet, ha ugyanazt a telefonvonalat használjuk, mint a modem? A válasz nagyon egyszerű: az analóg modemek az elküldött jelet egy telefonos hálózatba küldik. Az ADSL modemek a jeleket a hang tartományának tetején küldik el. Tehát a vonalat két frekvenciára osztják fel. Így tulajdonképpen nincs szükség külön vonal kiépítésére. A 4kHz alatti sáv a hang tartománya, felette pedig az adat tartomány található. Így egyszerre telefonálhatunk és netezhetünk ugyanazon a vonalon. Ez az asszimetrikus vonal, mivel nagyobb sávszélességünk van az adatok fogadására, mint a küldésére. A feltöltések sebessége így 16 és 640 Kilobit/s közötti tartományban mozognak. Végül a vonal szétválik, a hang elérkezik a telefonos hálózathoz, míg az adat egyenesen az internetre vándorol.

















A szolgáltatás ára természetesen az ADSL szolgáltatótól függ. De egyre javuló tendencia, hogy manapság már sok szolgáltató modemmel együtt kínálja a hozzáférést. Három tényező szabja meg az igazi árakat: az ADSL modem és a szükséges kellékek ára, a szolgáltató service ára, és a havi ISP (Internet Service Provider) ára.

És most következzenek a magyar árak, illetve a MATÁV árai, ugyanis eddig csak ők indítottak ADSL hozzáférést. A táblázat kiemelt (sárga) sorai csupán tájékoztató jelleggel szerepelnek, a MATÁV honlapjáról való informálódás alapján:

  Home40 Home80 Office Power
kapcsolódó MATÁV szolgáltatás NetExpressz I. NetExpressz I. NetExpressz II. NetExpressz III.
Maximális fel- és letöltési sebesség
(kbit/s)
64 / 384 64 / 384 128 / 768 384 / 1500
MATÁV egyszeri díj1 45 000
30 000
45 000
30 000
45 000
30 000
75 000
50 000
MATÁV havi díj2 15 000
10 000
15 000
10 000
30 000
20 000
75 000
50 000
MATÁVnet havi díj4 6 000 9 000 140 000 260 000
elérhető legolcsóbb díj3 egyszeri 30 000 30 000 30 000 50 000
havi 16 000 19 000 160 000 310 000
Túllépési díj (Ft/óra) 200 160 - -
Az árban foglalt időtartam (óra/hó) 40 óra 80 óra korlátlan korlátlan
E-mail postafiókok 4 db 4 db 10 db 10 db
Tárterület (e-mail postafiókok és web) 10 MB 10 MB 20 MB 30 MB
A közölt árak a 25%-os áfát NEM tartalmazzák.
1 A felső sorban az elkötelezettség nélküli, az alsó sorban a minimum egy éves szerződés kötése esetén érvényes egyszeri díj látható.
2 A felső sorban az elkötelezettség nélküli, az alsó sorban a három éves szerződés kötése esetén érvényes havi díj látható
3 A legkedvezőbb MATÁV egyszeri díj, illetve a legkedvezőbb MATÁV és MATÁVnet havi díj összege
4 2000. december 31-ig történő megrendelés esetén.


Több cég biztosan elgondolkozott már, hogy ADSL vagy kábeles kapcsolatot válasszon. Az ADSL mindig online, nagysebességű internet kapcsolatot tesz lehetővé egy telefonvonalon keresztül. A kábel szintén nagysebességű internet hozzáféréssel rendelkezik, de egy kábelvonalon. Így magában jobb a letöltések sebessége kábelen, de az egy vonalon levő egyre növekvő userek számával arányosan csökken a kapcsolat sebessége és minősége. És a feltöltés is lassabb az ADSL-hez képest.

Az ADSL két alaptípusú alkalmazást tesz lehetővé: interaktív video és nagy sebességű adat kommunikáció. Az interaktív video teszi lehetővé, hogy filmeket nézzünk, hagyományos TV adásokat, video játékokat, stb., míg az adat kommunikáció az internet hozzáférést, a telekommunikációt és speciális hálózati hozzáférést jelent.

Persze aki jobban utánanéz, találkozhat az xDSL mozaikszóval is. Tehát kiderült, hogy nem csak asszimetrikus vonal létezik, előfizethetünk akár HDSL vagy VDSL szolgáltatásra is. Persze a legfőbb különbség itt is a sebességben nyilvánul meg.

De különbség van az ADSL típusai között is. A GLite ADSL (ADSL Lite) a Nemzetközi Telekommunikációs Unió alaptípusa, tehát ez a standard. Itt a letöltések sebessége 1.5Mpbs-ig terjed. A feltöltés sebessége maximum 384 Kpbs. A Full-rate ADSL valamivel gyorsabb. Ezzel szemben az ára magasabb és sokkal problémásabb a telepítése. A telefontársaságnak kell kijönni, hogy elvégezzék a szükséges beállításokat a telefonvonalon.

Végeredményben az ADSL minden alkalmazáshoz biztosítani tudja a legnagyobb sávszélességet, legyen az akár csak internetezés, video konferencia vagy interaktív multimédia. Az alkalmazott ADSL technológia nagysebességű digitális adatátvitelt tesz lehetővé hagyományos vonalon is, illetve Magyarországon egyenlőre feltétel az ISDN vonal megléte. Véleményem szerint magánszemélyeknek nem éri meg előfizetni, mivel az ára igen magas és az alapcsomag havi 40 órás elérése rendkívül kevésnek tűnik. Közepes és nagyobb méretű cégeknek már annál inkább ajánlanám, mivel a sávszélesség igen nagy és biztosan beváltja a hozzá fűzött reményeket.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95