FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Internet)
·  Webhosting körkép
·  Nagy nyári ADSL akció összefoglaló
·  Apache jelszóval védett oldalak
·  Apache + php + mysql - nyerő hármas
·  Apache webserver
·  Internet kapcsolat megosztása több számítógépen II
·  VPN – virtuális magánhálózatok III.
·  VPN – virtuális magánhálózatok II.
·  VPN – virtuális magánhálózatok I.
·  Új néven fut tovább a MatávNet
·  Szélessávú Internet - a világban
·  Hogyan lesz az emberből Hacker II.
·  Hogyan lesz az emberből Hacker I.
·  Biztonsági hézag a Microsoft Új tűzfalán! - (ISA Server2000)
·  CERT negyedéves összefoglaló
·  Honlapot mindenkinek! (2. rész - a kiegészítő eszközök)
·  Honlapot mindenkinek! (I. rész)
·  Ingyenes internet Magyarországon
·  Az ADSL technológia
·  eKarácsony
· Cikkek > Internet
· Információt első kézből - a könyvtárak hálózata
Dátum : 2000-11-23 18:04:15
Szerző : Lionel


Több, a világ különböző részein található magán és nyilvános könyvtár összefogott, és úgy döntöttek, hogy kifejlesztenek egy ingyenes online igénybe vehető szolgáltatást. Ha az ötletet tényleg sikerül a gyakorlatba átültetni, akkor ahelyett, hogy az Interneten több órát töltenénk el a kevésbé megbízható, nem kielégítő információs anyagok kiválogatásával, elegendő lenne feltenni a könyvtáraknak a megfelelő kérdést, akik megadnák a megfelelő választ.

A kikötőt a tervek szerint júniusban indítják be. A siteon keresztül eljuthatunk ahhoz a könyvtárhoz, amely valószínűleg választ tud adni kérdéseinkre.

"Tudjuk, hogy a könyvtárakban fellelhető információ kiváló minőségű. Szeretnénk, ha az Interneten keresztül is elérhető lenne ez a tudás. Tudjuk, hogy a szupersztrádán jelenleg káosz uralkodik." - mondta Donna Dinberg, a Comprehensive Digital Reference Service nevű szolgáltatás egyik szülőanyja.

Ahelyett, hogy a könyvtárosok nyugodtan végignéznék, ahogy az AskJeeves, a Google vagy a például a Yahoo! learatja Internetes babérjaikat, úgy döntöttek felveszik velük a versenyt. A könyvtárosok bíznak abban a tudásmennyiségben, amit az évek során gyűjtöttek össze, és ami az Interneten nem elérhető. A speciális katalógusoknak köszönhetően gyorsan és ingyenesen adnak majd pontos választ kérdéseinkre.

A szolgáltatást nyújtó könyvtárakat egy hálózat segítségével kötötték össze. A beérkező kérdéseket egy a könyvtárak által kitöltött adatlap alapján osztják, küldik széjjel. Az adatlap tartalmazza, hogy az adott bibliotéka milyen témára szakosodott, milyen nyelveken képes kommunikálni, mikor tart nyitva, stb. A hálózat ezeknek az információknak a segítségével ki tudja választani a megfelelő könyvtárat.

A szolgáltatást a nagyközönség először júniusban veheti majd igénybe. A hálózatot nemcsak a felsőoktatásban dolgozók használhatják majd, hiszen bárki számára nyitva áll majd a rendszer, aki könyvtárból szeretne információhoz jutni. Lehet szó művészetről, zenéről, technológiai kérdésekről, az online bibliotéka választ ad.

"Úgy döntöttünk, hogy az egyedülálló könyvtárakban felhalmozott adatmennyiséget egyként, egy kollektívaként kezeljük, melyhez bárki hozzáférhet." - nyilatkozta Diane Nester Kresh.

A tagok között találjuk a Yale és a Harvard egyetemeket is.

A szolgáltatás egyelőre az angol nyelvterületre koncentrál, de valójában legalább 20 különböző nyelvvel elboldogul majd. Még mindig várják könyvtárak jelentkezését a rendszerbe.

"Véleményem szerint rengetegen vannak, akik választ várnak olyan kérdésekre, melyekre mi pontosan ismerjük a választ." - nyilatkozta Nancy O'Neill. (Santa Monica, Kalifornia, Városi Könyvtár)

Nancy O'Neill szerint a rendszer hihetetlen módon kitágíthatja egy-egy kis, városi könyvtár erőforrásait, látókörét, ezen kívül pedig, ha a városi könyvtár zárva is van, még mindig meglenne a lehetősége annak, hogy egy másik bibliotéka, egy másik időzónában meg tudja válaszolni az adott kérdést.

A CDRS (Comprehensive Digital Reference Service) elérhető az Interneten a http://lcweb.loc.gov/rr/digiref címen.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106