FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Kérdezhetek)
·  Kezdőknek: WinZip 4.
·  Kezdöknek: szövegszépítés1
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához 2.
·  Kezdőknek: ötletek a Windows 98 használóinak
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 3.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 3
·  Kezdőknek: ötletek a Windows-hoz
·  Kezdőknek: képeslap küldése karácsonyra
·  Kezdőknek: saját nyomda
·  Kezdőknek: monitor beállítási gondok
·  Kezdőknek: programok letöltése és telepítése
·  Kezdőknek: Böngészőprogram
·  Kezdőknek: tévé és rádióműsor a PC-men
·  Kezdőknek: profi lejátszó Windowsban
·  Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
·  Kezdőknek: Első multimédiás CD-m telepítése
·  Kezdőknek: CD-re kedvenceinket
·  Kezdőknek: Kedvenceim a saját CD lemezemen
· PC tippek > Kérdezhetek
· Kezdőknek: Hogyan méretezzem képeim?
Dátum : 2001-08-24 11:08:40
Szerző : szilaj


Most szeretném megmutatni hogyan lehet az átméretezést minden gond nélkül megtenni a Corel Photo-Paint 9 programmal.

Úgy gondolom mindenki tisztába van azzal, hogy a képek méretei igen is számítanak. Főleg akkor, ha kevés a hely a gépemen. Abban az esetben, ha valaki rendszeresen dolgozik képekkel, egy idő után azon veszi észre magát, hogy megtelt a merevlemeze. Akkor is fontos a kép mérete, ha ki akarja nyomtatni, hiszen át kell alakítani a papír méretére. Arról nem is beszélve, ha valakinek internetes honlapja van, mert itta képeket le kell kicsinyíteni élvezhető méretre.

Most szeretném megmutatni hogyan lehet az átméretezést minden gond nélkül megtenni a Corel Photo-Paint 9 programmal. Nincs akkor sem nagy baj, ha nem ezt a programot használja, hanem a Paint Shop Pro valamelyik változatát, vagy más képszerkesztő programot. Nem kell mást tenni csak leutánozni a lépéseket. Mindegyik eljárásnál közös, hogy az átméretezés ( nagyítás, kicsinyítés ) aránytartó legyen, ne csak a hossza, vagy a szélessége változzon a képnek, vagyis ne torzuljanak az arányok.

Átméretezés Corel Photo-Paint 9-cel.

  • Az első lépés, hogy megnyitjuk azt a képet, amelyiket át szeretnénk méretezni. Ennek a menete a következő: File/Open menűponttal érhető el.



    A menüpont kiválasztásával információt kapunk a kép méretéről. A kép tényleges méretét azonban csak a z Image/Resample menüpont segítségével lehet megtekinteni. A kép magassága és szélessége az ablak tetején látható. A mértékegységet pedig szabadon lehet kiválasztatni a legördülő menüből. Lehet akár cm, képpont (pixel), vagy hüvelyk (inch)

  • Ha aránytartónak szeretné a képet megtartani az átméretezés után is, akkor ki kell választani a Maintain aspect ratio jelölőnégyzetet.



    A kép méretét itt is meg lehet adni közvetlenül, de százalékos formában is a nagyítás, vagy a kicsinyítés mértékét. Ha a közvetlen megadási módot választjuk, akkor a Height ( magasság ), vagy a Width (szélesség ) mezőbe kell beírni a kívánt adatot. Csak az egyikbe, mivel aránytartó méretezést kértünk. Ilyenkor a program kiszámítja a másik értéket. Végül, ha döntöttünk kattintsunk az OK gombra.

  • Ha százalékos formában kívánja megadni a nagyítás, vagy kicsinyítés mértékét, nem kell mást tenni, mint begépelni a magasság melletti téglalapba az értéket. Ekkor a tényleges értékek is megváltoznak ( magasság, szélesség ).




Az új érték megadása után meg kell nyomni az OK gombot, ahhoz, hogy a változtatást a program végrehajtsa.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: A digitális fényképezőgép
Kezdőknek: a szkenner (lapolvasó)


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106