FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Kérdezhetek)
·  Kezdőknek: WinZip 4.
·  Kezdöknek: szövegszépítés1
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához 2.
·  Kezdőknek: ötletek a Windows 98 használóinak
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 3.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 3
·  Kezdőknek: ötletek a Windows-hoz
·  Kezdőknek: képeslap küldése karácsonyra
·  Kezdőknek: saját nyomda
·  Kezdőknek: monitor beállítási gondok
·  Kezdőknek: programok letöltése és telepítése
·  Kezdőknek: Böngészőprogram
·  Kezdőknek: tévé és rádióműsor a PC-men
·  Kezdőknek: profi lejátszó Windowsban
·  Kezdőknek: Hogyan méretezzem képeim?
·  Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
·  Kezdőknek: Első multimédiás CD-m telepítése
·  Kezdőknek: CD-re kedvenceinket
· PC tippek > Kérdezhetek
· Kezdőknek: Tippek lapbeolvasáshoz
Dátum : 2001-07-18 12:47:00
Szerző : szilaj


Sokszor apróságokon múlik, hogy milyen eredményt kapunk szkennelés után.

Mielőtt szkennelni szeretnénk mindenképpen nézzük meg az üveglapot. Sokszor érdemes egy tiszta ronggyal az üveget letörölni, mert igen sok por és piszok gyűlhet össze a felületén. A kéznyomok is meglátszanak, és elég nagy mértékű minőségromlást tapasztalhatunk az elkészült képen. A tiszta szkenner jobb képet biztosít.



Szkennelés elkezdésekor nézzük meg a beállított képfelbontást. Minél nagyobb a felbontás, az eredmény annál nagyobb helyet foglal el a háttértárolón, igaz a kép is jobb minőségű. Így kompromisszumot kell kötni önmagunkkal. A nyomtató minősége is befolyásolja, hogy milyen felbontással érdemes egy képet beolvasni. Hiába a jó minőségű, nagy felbontású kép, ha a nyomtató ezt nem tudja ugyanolyan minőségben kinyomtatni. Ha nagy méretű képet szeretnénk, kicsiről, akkor azt nagy felbontással kell beszkennelni.

A meghajtóprogramot a szkennerrel együtt kapjuk, nem árt ellenőrizni, hogy a legfrisebb verziót mellékelték -e. A TWAIN driver a szkenner lelke, ezért ezeket az ingyenes programokat nem árt felfrissíteni időközönként a gyártó honlapjáról vagy a www.driver.hu oldalról.

Sokan próbálkoznak a szövegfelismerő programokkal, sikertelenül. Ilyenkor a szövegről egy másolatot kell készíteni ( fénymásolóval, nyomtatóval ), majd a másolatról kell újra megpróbálni a szövegfelismerést. Természetesen a jó szövegfelismerő sok gondtól megkímél bennünket.

Ahhoz, hogy jól tudjuk a beszkennelt képünket szerkeszteni, válasszunk hozzá olyan programot, amely tudja a szkennerünket kezelni és mi is jól ismerjük a programot. (Word, Paint Shop Pro, Corel, stb.)

Időt, helyet lehet megtakarítani, ha kiválasztjuk a képünkből azt a részt, amelyre szükségünk van. Sokan nem törődnek ezzel, mondván, hogy majd kivágjuk azt a részt a beszkennelt képből, amire szükségünk van. Általában egy szaggatott vonallal kell körülhatárolni a megfelelő részt.

Amikor csak szöveget tartalmazó lapot olvasunk be, akkor csak két szín érdekes. a fekete szöveg és a fehér lap. Ugyanez a beállítás nagyon rossz minőséget ad fényképek beolvasásakor, ugyanis a fekete-fehér fényképek a szürke szín különböző árnyalataiból állnak.



Ezért kell alkalmazni a szürke színárnyalatot.



A szemünk a szürke színnek 250 árnyalatát tudja megkülönböztetni (a fehértől egészen a feketéig), így szkennerünknek is képesnek kell lennie ennyi árnyalatot beolvasni. Színes szkennelés esetén a lapbeolvasónak eltérően a szürkeárnyalatos beolvasástól (8 bit) 24 bit kell a színes képek beolvasásához.



A kép minden pontjának tárolása helyet igényel a winchesteren. A beolvasásnál két tényező határozza meg a létrejövő képfájl méretét: a felbontás (dpi-dot per inch) és a színmélység. Ezért nagyon meg kell gondolni, hogy beolvasáskor, hogyan gazdálkodunk a hellyel.

Segítségül nézzük meg a következő táblázatot:

 

Színes vagy fekete-fehér

Tipikus felbontás

Vonalas rajz

Fekete-fehér

200 dpi

Fénymásolás

Fekete-fehér

200 dpi

Karakter felismerés

Fekete-fehér

300 dpi

Fax

Fekete-fehér

100 dpi

Archiválás

Fekete-fehér

200 dpi

Színes kép beolvasása

Fekete-fehér

300 dpi



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106