FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Komplett vízhűtőrendszer Gigahertztől!
Dátum : 2001-08-06 20:57:35
Szerző : gigahertz


Mostanában nagyon sokat kiséleteztem vízhűtőkkel, végül sikerült a régi rendszeremen gyökeresen változtatni. Eddig is kérhetett tőlem bárki vízhűtéshez alkatrészeket, vagy komplett vízhűtő rendszert. Az alkatrészek képeit a www.tuningnet.hu-n találjátok meg, majd lesz az újról is. Az előző hűtőrendszer első darabjait már majdnem egy éve állítottam elő, és most szeretném bemutatni a minden téren átalakított új csodát:

Mielőtt belevágunk, nézzük meg, hogy egy vízhűtőtől mit várhatunk el. A hűtővíz mindenféleképpen egy kicsit fel fog melegedni, hacsak nem áll rendelkezésünkre korlátlan mennyiségű friss víz. 5-10 fokos melegedés még elfogadható. Ha ennél kevesebbet szeretnénk, vagy a víz mennyiségét kell növeli, de ekkor a több száz literre lenne szükség, vagy egy hatalmas radiátoron kereszül áramoltatjuk a vizet, lehetőleg ventilátorokkal megtámogatva.

A processzorra egy vízhűtőblokkot kell szerelni, ettől azt várhatjuk el, hogy olyan meleg legyen, mint a benne áramló víz hőmérséklete.

Tehát leszögezhetjük, hogy a processzor hűtője 5-10 fokkal melegebb lesz, mint a környezeti hőmérséklet. Attól függően, hogy milyen processzor van a gépben belül a processzormag 3-10 fokkal melegebb lehet, mint a hűtője. Tapasztalataim szerint Celeronok esetén 850MHz-ig bezárólag 3 foknál nem nagyobb az eltérés. PIII-nál 4-6 fokkal számolhatunk, itt 1GHz-ig néztem. Duron esetén kb. 7-8 fokkal melegebb a mag, mint a hűtője, míg Thunderbird és P4-es processzor esetén 8-10 fokkal (1G felett)

Néhány konkrétum:

Celeron 600 1.1GHz-en 2Volton járatva 4 fokkal melegebb a hűtőjénél.

Duron 750 1GHz-en és 1.8 Volton 8 fokkal volt melegebb a hűtőjénél.

Thunderbird 1.1GHz-en 1.75 Volton 10 fokkal lett melegebb a hűtőjénél.

Nos akkor vágjunk bele, íme a hűtőblokk:

És oldalról:

Ez egy 8mm átmérőjű csonkokkal ellátott blokk. A csonkok 0.5mm vastagságú sárgarézből készültek, a blokk vörösrézből készült. Méretei: 40x40x10mm ehhez 27mm hosszú csonkok tartoznak. A képen látható a leszorító és egy kis gumi pogácsa. A gumidarabot a blokk középére kell tenni (a fekete oldalára), pont úgy, hogy a leszorító alatt legyen, így ha meghúzzuk a szárnyas anyákat, akkor biztosan középen szorítja le a blokkot és nem sérül meg a processzormag.

Ezen az ábrán vázlatosan jelöltem a blokkba a vízáramlást. (Kissé primitív a rajz, de most nem ez a lényeg). A 8-as csonk belső átmérője 7-es. Így ott 34.5 négyzetmilliméteres keresztmetszeten áramlik át a víz. A blokkba a négy párhuzamos járat közül a két szélső van összekötve a csonkoknál, a blokkban 2x5-ös átmérőn áramlik a víz, egyszerre két darabon, ennek a kettőnek a keresztmetszete 39.2 négyzetmilliméter, vagyis nem jelent szűkületet. Az ezeket összekötő a képen vízszintes sárga rész 7mm átmérőjű, így ott pont akkora keresztmetszetben áramolhat a víz, mint a befolyó csonkoknál. Ez a blokk legszélén van, tehát nem a processzormag felett! A processzormag felett (kb. 11x12mm-es egy CPU mag) ott vastag a réz.

Tehát az előző blokkomhoz képest annyit változtattam, hogy felül csonkos lett, így könnyebb beszerelni és nagyobb ármérőn keresztül áramolhat át a víz, sehol sem szűkül 7mm alá. Ezt sokan kérték, noha a 6-os csonkkal szerelt változat a csövek kezelhetősége miatt volt jobb.

Nézzük a keringető szivattyút, ezt most a blokkhoz igazítottam:

Ezeket is 8-as külső átmérőjű sárgaréz csonkokkal szerelem. Ez 230Voltos, 3.3 Wattos és 250l/h-s. A mindjárt bemutatásra kerülő rendszerben 16 másodperc alatt mozgatott meg 1 liter vizet, ami 225 liter/órának felel meg a valóságban! (ennek az az oka, hogy ott nem kell vízoszlopot emelni csak keringetni és a szívó oldalra +lendülettel" jön a víz.) Ez bőségesen elegendő, lesz, de akkor nézzük a nagyágyút, erre igazán büszke vagyok, az új meleg leadó radiátor:

A másik oldala is ugyanilyen bordás:

Nézzük miről is van szó. Két 200x111mm-es hűtőborda között egy zárt 163 köbcentiméteres térteret hoztam létre. A vízteret körkörösen 10x10mm-es alumínium határolja, ebbe lettek belerakva a képen is látható 8mm átmérőjű sárgaréz csonkok. Itt áramlik ki és be a víz. A csonkokat Titánium nevezető ultraerős ragasztóval rögzítem. (Olyan erős, hogy két alu összeragaszásánál, eléri a fém szilárdságát!) Így rögzítem a már említett 10x10cm-es gátat is a két hűtőbordához. A meleg leadó egységnek talpa is van, tehát a gép mellé kell állítani, nem dől fel. A talpak szilikon betéttel lettek rugalmasan rögzítve.

A hűtéstechnikában az alagúthűtők a leghatásosabbak, ígyen állapotban is remekül működik a hőleadó, de extrém overclockerekenek a következő trükköt ajánlom:

Két oldalról lappal és egy felülre elhelyezett ventilátorral csak fele vagy harmad annyira melegszik fel benne a víz. Én a piacon kapható legegyszerűbb és egyben legcsendesebb ventilátort használom 0.12Amperes, alacsony zajú, 8cm-es 12Voltos. De nincs közvetlenül a bordára oldalára helyezve, 1.5cm-re van attól, ez bordákból kifele szívja a levegőt. Az oldalsó lapok nem érnek teljesen le kb. 2.5cm-es rés marad. Tehát alul beszívja a levegőt és a meleg felfele távozik. Annak érdekben, hogy felül ne szívjon falsot, egy oldalburkolatot kapott a venti:

A ventilátor az oldallapokon található négy lyukon keresztül kábelbilincsekkel van rögzítve. Így hihetetlen csendben működik! A gumiágyas talpak is ezét vannak, hogy mindenféle rezonancia elnyelődjön. Nem kel nagy légáram és máris sokkal hatásosabban hűthetünk.

A bilincsekről és a csövekről:

Az összeszereléshez 8-as és 6-os belő átmérőjű csövekre és ennek megfelelő bilincsekre lesz szükség:

Egyenlőre csak jegyezzük meg, hogy a képen egy sárga belsővel rendelkező átlátszó "tartályt" (szűrő egyébként) és egy T elágazót is láttunk.

Na már minden lényeges elemet bemutattam, akkor nézzük, hogy néz ki mindez egy számítógépbe beépítve:

Ezen egy csomó érdekes dolog látszik, nézzük a proci környékét:

Gyönyörűen elférnek a csövek, semmi feszülés, vagy megtörés. A bilincsekkel rögzítettem a csöveket, noha a csonk és a cső is 8-as, jól tömítene így is, de biztos, ami biztos lapon nem árthat.

Az előző képen is láttuk a T csatlakozót, annak különleges szerepe van. Teljesen zárt rendszerű a hűtő, kb. 2.5dl folyadékkal. Ez, ha 10 fokot melegszik, akkor 0.3 köbcentivel megnő a térfogata. Valószínű ez nem okozna problémát, de egy T csatlakozóval egy 6-os átmérőjű leágazást csináltam, és a három képpel ezelőtti képen látható "sárga" tartályhoz csatlakoztattam:

A tartály teteje le van zárva, ez nem kiegyenlítő tartály, a hozzá menő csőben levegő van! Csupán az a szerepe, hogy ha ténylegesen előáll az előbb említett harmad köbcentis tágulás, akkor legyen levegő, ami össze tud nyomni, így egy "pindurka" túlnyomás lesz csak a rendszerben. Egyébként a T csatlakozó közelebbről:

Nos hosszú idő után ennyi víz hatolt be (egy 1500MHz-re tuningolt Thunderbirddel fűtöttem a vizet), tehát jól működik. Most nézzük a gép hátulját:

Itt van a szivattyú a felturbózott melegleadó egység és a hozzájuk tartozó csövek a bilincsekkel együtt. Mondhatná valaki, hogy igen ám, de hogyan kerül víz a rendszerbe, mert most levegő van benne, a felső tartály pedig nem beöntőnyílás! Nos egyszerűen:

Egy kb. két literes edényt félig felötlünk ioncserélt vízzel (jobb ha teszünk bele 20% autóhűtő folyadékot, de a ekkor tartsuk be a flakon oldalán található előírásokat). Levettem a csövet a szivattyú szívó csonkáról és azt az edény tetejére tettem. A szivattyút elmerítettem a folyadékba és bekapcsoltam a szivattyút. Ekkor először feltöltötte a hűtőt, majd a blokkot. Egy darabig buborékos víz keringett, majd szép lassan eltűntek a buborékok. Ekkor víz alá nyomtam a csövet (amit a szivattyúról lehúztam és a víz alatt rádugtam a szivattyú szívó 8-as rézcsonkjára és meghúztam a bilincset. Egyből levegőmentes lett a rendszer, csak a felső tartályban és a 6-os csőben volt levegő, de erről már szóltam, az úgy van rendjén.

A buborékok távozását a cövek mozgatásával és a hűtő megbillentésével segítettem elő. Érdemes többször is légteleníteni!

Olyan csendes lett, így a gép, hogy nem hittem a fülemnek, végre hallani lehetett a 40G-s Maxtor hangját, pedig az igazán nem csap nagy zajt. Ez volt az elődleges cél, no meg az, hogy jobb legyen, mint egy léghűtő.

Két géppel próbáltam:

1. Abit BE6II Celeron 600-as procival. A drótos hőmérő 28 fokos levegőhőmérsékletet mért. Félnapos teljes terheléses üzem után a víz 31 fokos lett, a processzor stabilan 34 fokos volt. Utána 1.1GHz-en 2 Volton járattam, szintén teljes terheléses üzemnél 39 fokon tudta tartani a CPU-t, akkor 35 fokos volt a víz.

2. A7V133+Thunderbird 1.1GHz-es processzor esetén az üresjáratban 42 fokos volt a processzor (hosszú idő után, mert kezdetben 40 alatt volt), ehhez 33 fokos hűtővíz tartozott. Teljes terhelés esetén elérte a 45 fokot a CPU hőmérséklete és a víz 35 fokos lett.

Ha levettem a 8cm-es ventilátort, akkor a Celeron 1.1GHz/2Voltos esetben 47 fokos lett a processzor néhány óra után, míg a Thunderbird 57 fokos lett. Mindkettő terhelve volt.

A Thunderbird processzorral ellátott gépnél induláskor ezt látni a BIOS-ban:

Ha igazán sokat dolgozik a proci, akkor erre a hőmérsékletre lehet számítani a "kazán" AMD CPU-val:

De ekkor már mindent elkövettem, hogy meleg legyen a proci. Normál körülmények között a hőmérséklet:

Léghűtővel ezt ennél a processzornál meg sem tudtam közelíteni! Mivel a CPU mint hőforrás megszűnt a házban, a meleg leadó egység a külső levegőt melegíti, így a belső hőmérséklet a korábbi 47 fokról jóval 40 fok alá esett! A házszellőztető ventilátorokat azonnal kiszerelhettem és úgy sem ment feljebb!

Nem titkolom, hogy az itt bemutatott alkatrészekből viszonylag sokat készítettem és ezeket kompletten vagy részegységekben a tuningosoknak illetve a csend szerelmeseinek odaadom. Nos persze nem ingyen, nagy pénz fekszik benne... Az itt bemutatott komplett rendszer a víz és a 8cm-es ventilátor kivételével nálam megrendelhető, gyakorlatilag azonnal átvehető. Tehát a ventilátor nélkül a meleg leadó a takaró lapokkal, a szivattyú, a hűtőblokk a felfogóval, 8-as és 6-os csövek a T elosztóval együtt, 8db csőbilincs a kábelbilincsek (5db) és a felső kis tartály. Ez összesen: 19500Ft. Noha ez 3-4 jobb léghűtőnek az ára (a vacakokat ne számítsuk), de jobban hűthet, mint egy léghűtő és csendesebb.

Ha valaki extrém tuningra vágyik, akkor nem a meleg leadó egység tetejére, hanem az oldalára szereli a két 8cm-es ventilátort, úgy egy ilyen az előbb említett Thunderbird már csak maximum 42 fokig melegedett fel, a hűtővíz 32 fokos volt. Normál használatkor 40 fokos volt. Ekkor 28 fokot mért a szobában a külső "drótos" hőmérő.

Tehát aki úgy gondolja és van egy felesleges 8cm-es ventilátora és némi folyadék a szerkezetben, az ír és 19500Ft-ért átveheti a rendszert, illetve postázni is tudom. (Csak értelmes hozzászólást várok, én a rendszer kifejlesztése során mindent megtettem, hogy a lehető legjobb legyen (alig melegszik a víz, a CPU-ra meg bármilyen hűtőt szerelünk, az melegebb lesz néhány fokkal, mint a hűtője. Szerintem kulturált dolgot készítettem, ezzel a csemegével leptem meg most a tuningosokat. A hőmérsékleti eredmények minimálisan függhetnek az alaplaptól.)

E-mail: gigahertz

 

Forrás : tuningnet
Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Radiátor verseny
Lesarkazásgátló


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95