FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
·  Vízhűtésű gép 2.rész
· Cikkek > Overclock
· Biztonságos vízhűtés
Dátum : 2002-08-18 20:32:28
Szerző : gigahertz


Ez a a rendszer már vízáramlás mérőt és túlmelegedés elleni védelmet is tartalmaz kell ennél még több?

Elhatároztam, hogy készítek egy vízhűtésű számítógépházat, a következő célokat tűztem ki magam elé:

1.

Néma csendben üzemeljen

2.

A ma kapható legnagyobb processzor is alacsonyabb hőmérsékleten tartsa, mint egy jó léghűtő

3.

Szép legyen

4.

Legyen benne túlmelegedés elleni védelem

5.

Rendelkezzen vízáramlás mérővel

Nézzük sorba a követelményeket/célokat:

1. "Néma csendben üzemeljen":

Ekkor eleve eszünkbe kell, hogy jusson a vízhűtés, mert ezzel ez a probléma megoldható. De a meleg leadó egységen a hűtő levegő könnyedén haladjon át, ekkor 6 Volton üzemelő ventilátorok is elegendő légáramot jelentenek, ami a csend egyik alapköve

2. "A ma kapható legnagyobb processzor is alacsonyabb hőmérsékleten tartsa, mint egy jó léghűtő":

Tehát nem kell feltétlenül arra törekednünk, hogy elérjük a világ leghidegebb processzora címet, csupán arra, hogy 25 fokos környezeti hőmérsékletnél 40 fok körül lehessen tartani mondjuk egy AMD 2100+- processzort (teljes terhelés esetén).

3. "Szép legyen":

Csinos házat kell választani és ne lógjanak ki csövek... kívülről legyen olyan mint egy normál PC ház.

4. "Legyen benne túlmelegedés elleni védelem":

Ha valamilyen oknál fogva megszünne a vízáramlás a processzor hűtőblokkjában, vagy elromlanának a meleg leadót szellőztető ventilátorok, akkor a blokk túlmelegedhet. Olyan egység kerül a CPU hűtőblokkra, ami 70 fokos hőmérsékletnél megszünteti az alaplap áramellátását, ezzel megmenekül a processzor...

5. "Rendelkezzen vízáramlás mérővel":

Most olyan vízáramlás mérőt készítettem, melyhez elektromos vezetékek is mennek. Optikai úton ellenőrzi egy kis egység, hogy van-e vízáram és ez hozzávetőlegesen mennyi?

 

Nos azt már most leszögezhetjük, hogy a most következő gép nem mindennapi megoldás lesz. Gyakorlatilag minden saját tervezés és kivitelezés eredménye. És a gép hangja.... zseniális, a power LED-et mindig meg kell nézni, hogy üzemel-e (ha a monitor ki van kapcsolva)... ugyanis a hangja minimális!!!

Ha megnézzük ezt a képet, akkor látszólag egy mezei, de csinos MIDI tornyot látunk. Előlapi USB kivezetéssel is rendelkezik, de most nem ez a fontos. Ha jobban megnézzük, akkor az egyik oldallapján egy rácsot fedezhetünk fel.

Az oldallapon dekopír fűrésszel vágtam egy nyílást és erre tettem rá a fehér szellőzőrácsot.

Egyáltalán nem olyan egyszerű kivágni egy PC ház oldalát, mert viszonylag kemény így a lemezvágó olló szóba sem jöhet. Sarokcsiszolóval (flex vagy sikító) sem túl jó ötlet a nyesésnek nekiállni, mert kegyetlenül melegszik a lemez és leég a festék, nehéz tartani az egyenest... a szikrákról nem is beszélve. A dekopír fűrész is csak egy kompromisszum, mert az szerintem elég hangos és könnyen törik a fűrészlap. Bátrabbak lomfűrésszel is próbálkozhatnak.

Az előlap mögött 4db a hátlapon 2db ventilátornak van hely. De sajnos a lyukak ugyan sűrűk de aprók, így nagyon "lebutul" egy ide felszerelt ventilátor, alig fúj! Az a fehér rács, sokkal jobb levegő kiáramlást biztosít, mert a levegő szinte akadálytalanul haladhat át. A redők miatt pedig nem eshet bele semmi...

Kezdjük a túlmelegedés érzékelővel. Ezt a processzor hűtőblokkjára lehet erősíteni Az alumínium tömbbe van benne az érzékelő, amit egy csavar rögzít.

Az érzékelő két végét a tápegységhez csatlakoztattam. A tápegységet kicsit átépítettem. Itt most nem csak a csendesítésre gondolok, hanem beépítettem némi elektronikát, ami automatikusan kapcsolja majd a szivattyút. Így ha működik a gép, akkor a szivattyú is teker, ha pedig ki van kapcsolva akkor a motor is pihen. Lényeg, hogy ha elérné a CPU hűtőblokk a 70 fokos hőmérsékletet, akkor az alaplaptól és a kezelő személytől függetlenül nem ad áramot az alaplapnak, így megóvja a számítógépet az esetleges károsodástól.

A túlmelegedés érzékelőt a hűtőblokk lefogó alá kell beszorítani. Először azt gondoltam, hogy érdemes hővezető pasztát tenni a blokk teteje és az alumínium érzékelőtartó közé, de kiderült így is pontosan 70 fokon kapcsolt ki a tápegység. Általában az egyszerű dolgok nagyon megbízhatóak, remélem itt sem lesz ez másként.

Itt a következő csoda, a vízáramlás mérő. Az alaplap CPU FAN csatlakozójára kell dugni a fehér 3 pólusú csatlakozót. Egy üreges réztömb volt a kiindulópont. Ebbe egy műanyag lapát került. A lapátot acél tengely tartja, mindkét végén sikló csapágyazás van. Plexit használtam fedőkét (füst színű). De a tengely végét nem ez tartja, hanem egy rúd, az szerintem a képen is látszik. Kicsit bepárásodott a plexi, mert a próbák során szájjal fújtam a csőbe, hogy pörög-e és néztem a monitoron az RPM értéket. A rekordom 14000RPM!!! Ugyanis négy lapátja van a propellernek, ami eleve négyszerezi a frekvenciát. Ha hirtelen jó nagyot belefújok, akkor 3500-as fordulatszámra fel tudom gyorsítani a rendszert...

Ilyen hátulról. Az egyik oldalon egy extra nagy fényerejű zöld színű LED van, ez belevilágít az üregbe. Nem tudom miért ilyen drágák, ezek az új technológiával készült kék-zöld-fehér színű LEDek, de darabját majdnem egy ezresért mérték...

A másik oldalon egy foto tranzisztor és egy kis erősítő foglal helyet, ez adja majd a jelet az alaplapi fordulatszám érzékelőnek. Tehát úgy működik a dolog, hogy a lapátok megszaggatják a fényt, minden körülforduláskor négyszer.

Sokkal jobban néz ki élőben, ugyanis ha vakuval vagy erős megvilágításban fényképezem le a dolgot, akkor ennyi látszik csak a zöld fényből, ha meg árnyékos helyen, akkor csak nagy sötétséget produkál a digitális fényképezőgépem. De pl. sötétben a csövek is halványzöldek lesznek!

Itt látható a felturbózott tápegység. 300Wattos P4-re is fel lett készítve. 30Ampert tud az 5 Voltján leadni, ami még manapság is bőven elég (a szerver más tészta).

A tápegységre egy tartó állványt szereltem, ez tartja a meleg leadó radiátort. Már itt is látszik, hogy jól fog szellőzni, mert nem eszméletlen sűrű a bordázata. A szivattyú is a tápegységhez csatlakozik. Így ha bekapcsol a tápegység, akkor a szivattyú is nekilát a keringetésnek. A már bemutatott túlmelegedés védő is a tápegységhez csatlakozik, de csatlakozási pont ezen a képen nem látható.

A meleg leadó szellőztetését két extra csendes SCS gyártmányú 8cm-es ventilátor végzi. Ráadásul ezek sorba vannak kötve, így csak 6 Voltot kapnak, ami már gyakorlatilag néma üzemet eredményezne normál körülmények között. De a HWSW fórumába olvasottak alapján tovább lehet csendesíteni a sorba kötött ventilátorokat ha legalább ez egyikre egy puffer kondenzátort teszünk. Nagyon bejött a dolog, a motor zaj ciripelése teljesen megszűnt.

Én 470uF kondenzátort használtam, de 1uF is jó, az legalább kicsi, de azért ez sem olyan bumszli.

Az ventilátorok nem közvetlenül a meleg leadón vannak, hanem attól kb. 8mm-re. Így egy kis öreg alakul ki, amibe a ventilátorok nyomják a levegőt, a csendes üzemnek ez is részét képzi! Két okból is. Az üreg csendesebb levegő áramot lesz lehetővé, másrészt a ventilátorok nagyon rugalmas szigetelő anyagon fekszenek, ezáltal a rezonanciának esélye sincs hangot kelteni. Ez a rugalmas anyag keretként szolgál, így hoztam létre az üreget.

A videokártya feletti térbe lett elhelyezve a meleg leadó. Itt van bőven hely, ugyanis a CPU hűtő már nem kell, így egy csomó hely felszabadul, az alaplapba ide meg maximum pár kábelt és a memóriát csatlakoztatunk, az meg egyáltalán nem magas. Az AGP és PCI-os kártyáknál meg megvan a teljes magasság. Ráadásul a leghosszabb mobil rack vagy CD meghajtó is beépíthető, mert nem éri el a meleg leadót és a kábeleket is könnyedén csatlakoztathatjuk.

A radiátor pontosan az oldallapon található kivágás előtt van, így a felmelegedett levegő már nem jut vissza PC házba. Így a ház szellőzése több min optimális lett, 3-5 fokkal alacsonyabb Chipset, System, GPU hőmérsékletet mértem pusztán annak hatására, hogy a tápegységben lévő ventilátor és a két meleg leadón található ventilátor kiszívja a házból a levegőt. Mivel az oldallapon és a ház elején és hátulján is vannak szelőző lyukak, így az utánpótlás nem probléma.

Így néz ki a végeredmény oldallap nélkül. Az alaplapot könnyedén be lehet szerelni, csak a tápegység négy csavarját kell kivenni és a tápegység és a rá rögzített meleg leadó levehető a tápegységgel együtt, majd az alaplap beszerelése utána csak vissza kell csavarozni a tápegységet.

A vízáramlás mérő a PC ház alján van, nagyon bejött a dolog, így ha az alaplapra rá van dugva a csatlakozója (CPU FAN), akkor be lehet kapcsolni a BIOS-ban CPU FAN protection pontot, így a gép egészen biztosan nem üzemeltethető áramlás nélkül...

Egyébként autóhűtő folyadék (etilén glikol) és desztillált víz 1:4 arányú keverékével üzemel a hűtőrendszer.

A tápegység előtt látható kis tartály egy üzemanyag szűrő. Feladata csupán annyi, hogy némi levegő legyen benne, így ha tágul a hűtővíz, akkor a levegőt össze tudja nyomni. Nem jelentős a tágulás mértéke, de legalább nem a csöveket feszíti. Teljesen zárt a rendszer, akár a feje tetején is állhat a PC ház!

Persze GPU és chipset blokkal is ki lehet egészíteni, ez nem jelent problémát, így a ha pl. egy jó winchesterrel rendelkezünk, akkor tényleg csendes lesz! Én most a Seagate Barracuda IV-et ajánlom, az félelmesen csendes!

A szivattyút ragasztópisztollyal rögzítettem. Egyébként is csendes, mert nem hallani, hogy jár a motorja, a ragasztó pisztoly által megolvasztott műanyag elég lágy marad, így egy puha "ágyban" fekszik.

Így már vidáman és csendben mosolyog a PC ház:

A bemutatott vízhűtés alkotója: gigahertz@szamitogep.hu



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95