FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
·  Vízhűtésű gép 2.rész
· Cikkek > Overclock
· Vízhűtést a PC-nek!
Dátum : 2002-08-06 14:41:55
Szerző : gigahertz


Jó lenne egy olyan egység, ami tájékoztatja az alaplapot a ventilátor fordulatszám érzékelőjén keresztűl a vízáramlásról

Mostanság két dogot alkottam, egy vízáramlás indikátort (Made in Home típusú) és egy kisebb kompaktabb meleg leadó radiátort. Nézzük az elsőt:

Nem egy nagy szépség. Így készült:

Vágtam két 8-as külső átmérőjű sárgaréz csövet (ezek a be- illetve kiömlő csonkok). Sikerült egy darabka 28-as külső átmérőjű rézcsőhöz hozzájutnom, ebből lett az áramlásmérő teste.

A belső fehér X alakú műanyag az áramlásindikátor lapátja. Ez egy fej nélküli gombostűre lett felszúrva úgy, hogy a gombostűn a lapát csak nehezen fordul el. (Az első döfés kapásból a kezembe ment... veszélyez üzem ez a tuning....)

Az átlátszó fedél plexiből készült. Nem homályos, csak nem volt teljesen víztiszta, csak füstszürke.

A gombostű egyik végét a plexibe fúrt zsákfurat tartja.

A 28-as cső másik végét sáraráz lappal beforrasztottam. Majd a közepén átfúrtam, ez a lyuk támasztja meg a tengely másik végét. De itt a lyuk hatására a tengely mellett nyílván folyt volna a víz. "Szerencsére" találtam egy darabka félvezetőgyártásnál használt szilícium szeletet, ebből törtem egy darabot és a lyukra ragasztottam (kékes színű ragacs a képen).

Egy napig száradt a ragasztó, utána jött a főpróba. Nos a csapágyazás hagy még némi kívánnivalót maga után és a lapátok is lehetnének nagyobbak, mert úgy 200l/h átfolyási sebességnél (mértem kb. 3 liter/perc) kezd forogni a lapát és úgy 500l/h-nál forog olyan gyorsan, hogy már nem lehet szabad szemmel követni a lapát forgását.

Ez nyílván csak a v1.0-ás megoldás. A v.1.1-nél megpróbálok valami normálisabb lapátot szerezni, mert most nagyon könnyen elhalad a víz mellette. És ha ez sikerül, akkor jöhet a normálisabb csapágyazás, mert így nem hiszem, hogy egy hétnél tovább húzná, hisz csak idő kérdése, hogy mikor kopik ki a plexibe fúrt zsákfurat úgy, hogy a tengely kiesik belőle.

Nézzük a második alkotást a meleg leadó radiátort:

A korábbi alumínium sem volt rossz, hőmérsékleti értékekben a most bemutatott nem sokkal jobb. 28 fokos szobahőmérsékletnél, ha az újban 70-80Watt fűti a hűtővizet, akkor a víz 31-32 fokos, ami szerintem igen jó eredmény. Most nagy meleg van, de ha majd megjuhászodik a hőmérséklet és nem 28 fokos lesz a hűtőlevegő, akkor a hűtővíz egyből 26-27 fok környékén lesz, ami egy pl. egy AMD XP 1900+ processzor esetén azt jelenti, hogy teljes terhelés esetén jelenleg 38 fokig szökik fel a CPU hőmérséklete ebben a melegben. (Ezt a CPU-t használtam a próba során.) De az egyik este hűvösebb volt, csak 23-24 fok körül szaladgált a hőmérő és akkor csak 35 fokos volt a processzor (maximum).

De hagyjuk most a hőmérsékleteket, nézzük az alkotást:

 

Olyan radiátort szerettem volna alkotni (ez hűti vissza a CPU által felmelegített folyadékot) amire pont rámegy két 8cm-es ventilátor. Ezek a ventilátorok többnyire 1000Ft környékén mozognak, tehát nem olyan drágák, mint a 12cm-es típus.

Tapasztalataim alapján igazán csendes vízhűtést csak akkor lehet építeni, ha a meleg leadó jól szellőzik és nem kell szenvedni azzal, hogy a levegő felmelegszik a PC házban. Ha a külső levegővel hűt (PC házon kívülivel), akkor nem kell nagyon pörgetni a ventilátorokat és így félelmetesen csendes lehet a PC hűtése.

Ráadásul a radiátor szerkezetileg olyan, hogy nem sűrűn lamellázott, így egy kis ventilátor erőlködés nélkül át tudna nyomni a levegőt. Ugyanis a legtöbb ilyen célra használt hűtő lamellái sűrűk, így egy pici ventilátor légszállítása drasztikusan leromlik. Az ilyen sűrű szerkezetű radiátorra egy 30 Wattos ventilátor való, amit pl. az autókban is alkalmaznak, annak nem jelent problémát a nagy légellenállás. De itt ezt nyílván nem lehet használni, hiszen ez "baromi" hangos lenne és a hellyel is gondok lennének.

A ventilátorok nincsenek közvetlenül a radiátor bordáira rögzítve, hanem egy kb. 8-9mm magas hézag van a ventilátor és a hűtőlamellák között. A képen az a barna ablak és ajtó szigetelésre használt anyagra rögzítettem a ventilátorokat. A puha és rugalmas felrögzítés együtt mindenféle rezonanciát kiküszöböl ezáltal még csendesebb lesz a hűtés és mint említettem távtartóként szolgál a ventilátor és a radiátor között.

A radiátornak 4db csonkja van. Az egyik 8mm ármérőjű és menet van benne. Ezen keresztül lehet feltölteni. A képen látszik is a 8-as csavar és a tömítő gyűrű, amit ebbe a lyukba a feltöltés után be kell tekerni. A töltő csonk mellett egy másik csonk is látszik, ide csatlakozik a képen is látható műanyag cső, aminek a végén egy beöntött végű üzemanyagszűrő van. Ebben levegő van, és azért építettem bele, hogy ha tágul a víz max. 1 köbcentit, akkor legyen levegő a rendszerben amit össze tud nyomi a táguló folyadék, így minimális lesz a rendszerben a túlnyomás.

Még két 8-as átmérőjű csonk van a radiátoron, az egyiken folyik be a víz a másikon távozik. A feltöltés során nyílván az a jó, ha a víz azon a csonkon érkezik a radiátorba, ahová az előbb leírt kis "üzemanyagszűrő" a csövecskével csatlakozik. És azon a csonkon keresztül távozik a folyadék, ami az előző képen hátrébb látható.

Így néz ki miután a ventilátorok rákerültek. A ventilátorok a barna anyagra ragasztással vannak rögzítve, itt a képen ez nem látszik, mert a fényképezés során szét kellett szedni, hogy minden látszódjon. De ez a műanyag ragasztó áttetsző...

Ezen a képen még azt is érdemes megnézni, hogy a radiátor oldalán van két 4-es anya, oda van forrasztva a tartó kerethez, ennek segítségével rögzíthető a radiátor.

És végül még egy kép ventilátor nélkül:

Nézzük meg hová szereltem a prototípust, ez alig különbözik az előző képen látható radiátortól, ott a barna rugalmas ventilátor tartó helyett fehéret alkalmaztam:

Az is a céljaim között szerepelt, hogy minden PC háthoz használható legyen (kivétel az, amikor a CPU előtt van a táp, de a legtöbb helyen az alaplap felett van a tápegység), noha a házak többségében a 3.5" helyen is simán elfér. A videokártya síkja között és tápegység síkja alatt a házon kívül simán van 16cm hely. Mondjuk a radiátornak egy kicsit több kell, ugyanis 22cm hosszú. De az előző képen az is látszik, hogy ha a videokártya síkja fölött "kezdődik" közvetlenül a radiátor, akkor még a PC táp ventilátora előtt végetér, így a tápból érkező levegő nem megy rá a radiátorra.

Ha igazán csendes gépet szeretnénk, akkor a két ventilátort érdemes sorba kötni. Én SCS gyártmányút használok és ha sorba vannak kötve, akkor a légy zümmögése mellette robajnak hat. A viccelt félretéve, egy PC-ben még egy csomó mozgó alkatész van, pl. winchester, CD meghajtó. Nyílván ezek zaját a vízhűtés nem tudja kiküszöbölni. Vízhűtéssel én jelenleg a VGA GPU-t, Chipsetet és a CPU-t tudom hűteni. De pl. csendes HDD-t lehet venni és a csendes tápegység sem probléma…

Tápegységből megéri beszerezni egy csendes típust, pl. KME 300PX, vagy Chieftech 300W.

 

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95