FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
·  Vízhűtésű gép 2.rész
· Cikkek > Overclock
· Áramlásmérő (v.2.1)
Dátum : 2002-09-07 20:03:59
Szerző : gigahertz


Nem olyan egyszerű jó vízáramlásmérőt készíteni, a mechanika elkészítése sokkal több időt vesz igénybe, mint a hozzá tartozó elektronika megtervezése és kivitelezése...

A most bemutatott áramlásmérő már a v. 2.1-es. Az első egy hengeres "kütyü" volt, de ott csak vizuálisan lehetett meggyőződni a víz áramlásáról. A következő verziónak (v. 2.0) már réztömbből mart háza volt. A mérőnek a ház része nagyon jól sikerült, csak a lapáton kellett még fejleszteni, így jött létre a 2.1-es változat:

A ház egy 40x40x10-es réztömbből készült. Az előző lapátnak kb. fele akkora felülete volt mint ennek, így ebbe feltehetőleg jobban bele tud "kapni" az áramló víz.

Az előzőnek rozsdamentes 1mm acél tengelye volt. Bár ezzel is megfelelően működött, de borzasztóan nehéz volt központosan átszúrni vele a kis lapátot.

A mostani megoldásnál a lapát közepébe egy 2.5mm-es lyuk van és ebbe rézcsőből készítettem egy tengelyt, amit forrasztással a tömbhöz rögzítettem.

Továbbra is az optikai forgásérzékelés mellett döntöttem. A lapát egy fordulat alatt négyszer szakítja meg a fény útját. De ez még mindig nem lenn olyan nagy frekvencia, hogy azt egy alaplap fordulatszámmérő elektronikája OK-nak gondolja, ezért egy olyan erősítőt készítettem, ami azon kívül, hogy a fotótranzisztor jelét felerősíti és négyszögesíti még a frekvenciát is megkétszerezi.

Ezt az erősítőt a korábbi vízáramlás mérőnél már felhasználtam, így most újat kell építeni. Akkor 2000RPM körüli értéket jelzett. Ez azt jelenti, hogy percenként 250-szer fordult körbe a lapát. Ez a sebességet még úgy-ahogy szemmel is követni lehetett....

A jelenlegi lapátmegoldással szemmel láthatóan gyorsabban forog, de itt is alkalmazni fogom a frekvencia kétszerezőt. Reményeim szerint 3000RPM körüli értéket mutat majd.

A réz házba egyik oldalról egy majdnem ezer forintos zöld színű extra nagy fényerejű LED világít be, a másik oldalon egy fotótranzisztor detektálja a váltakozó jelet.

Sajnos ez a jel elég kicsi, kb. 50mV így eléggé "kapaszkodnia" kell az erősítőnek. Ugyanis a szoba megvilágítása egy egyszerű erősítőt megzavarna, ezért tettem rá pl. füst színű plexi fedőt, mert az átlátszónál ha nagyon erős külső fényt kapott, akkor telítésbe ment a fotótranzisztor így a jel megszűnt.

Az F.BS-hez hasonló tömítő anyagot használtam, most meg nem tudnám mondani mi volt a neve, de szemmel láthatóan fekete. A réz tömb szélét bekentem ezzel a ragaccsal és utána felcsavaroztam a plexi fedőt. Ahogy húztam csavarokat úgy préselte ki a tömítőanyagot.

Két dolgot tapasztaltam:

1. A plexi nagyon rideg, könnyen törik (két fedő ment tropára az elkészítés során). Így erőt erre inkább ne bízzunk, mert bármikor elpattanhat ha feszül. (Lásd CPU-hoz blokk lefogó.)

2. Ha a plexi fedő nagyon szorosan rá van húzva a réztömbre a csavarokkal, akkor gyakorlatilag az össze tömítő anyagot kipréseli. Ezt úgy kell elképzeli, hogy a csavarok meghúzása során egyre jobban kiszorul a tömítőanyag és a réz kezd el látszani. Ezt addig lehet fokozni, hogy szinte egy csepp anyag sem marad a plexi és a réz között. Gondoltam ekkor tutira ereszteni fog. De nem így történt, kiderült, hogy tömítő anyag nélkül sem ereszt, pedig nincs is tükör simára felpolírozva, ha jól emlékszem 240-es vizes papírt használtam.

Az elkövetkezendő napokban elkészítem a szükséges elektronikát és elkészítem a liter/óra / RPM görbét.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95