FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Hőmérő
Dátum : 2001-10-18 20:30:54
Szerző : gigahertz


Olcsón, precíz hőmérővel szerelhetük fel számítógépünket. Ez a megoldás a barkács kategóriába tartozik, de jól használható!

Sokszor jó lenne tudni, hogy a PC-ben üzemelő alkatrészek hány fokon üzemelnek, mert legtöbbször csak a tapogatás marad. A CPU hőmérséklet mérését általában minden alaplapnál megoldották, több-kevesebb sikerrel. Azonban néha jó lenne tudni, hogy egyes hűtőbordák, memóriák, winchester vagy vízhűtésű gép esetén a hűtővíz hány fokos. Néhány alaplap rendelkezik külső "drótos" hőmérővel. Ezt esetleg ráragaszthatjuk a mérendő alkatrészre. De ha valaki több pont hőmérsékletét szeretné egyszerre megjeleníteni illetve nem rendelkezik ilyen hőmérővel, az ötleteket meríthet a www.benchtest.com-ról. Íme erről az oldalról néhány érdekes információ. A szükséges programokat innen lehet letölteni.

Két illetve négyszondás (érzékelős) hőmérőt készíthetünk pár száz forintból. Ehhez 2/4 termisztorra, némi kábelre és egy Game port csatlakozóra (15 pólusú D dugó) lesz szükségünk. Utóbbi csatlakozó azért kell, mert Game port segítségével analóg jeleket dolgozhatunk fel és így ezen keresztül ellenállást mérhetünk

A borkormányban potenciométerek érzékelik az elmozdulást. Ugyan már vannak digitális megoldások is, de a végeredmény ugyanaz, ellenállás változást mérnek a Game porton.

Legegyszerűbben termisztor segítségével mérhetünk hőmérsékletet. Ez egy olyan ellenállás, melynek értéke a hőmérséklet függvényében változik. Az ellenállás értéke nőhet illetve csökkenhet a hőmérséklet emelkedésével. Az, hogy hő vagy csökken az értéke ha "megizzasztjuk" típusfüggő, utólag már nem lehet megváltoztatni.

Minden termisztornak van egy jellemző ellenállásértéke. Ez 1-100kOhm között szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy amikor 25 fokos ez eszköz, akkor ennyi az ellenállása. Pl. a 10, 37 és 47kOhmos értékek gyakoriak. A 0-100 fokos tartományban gondolkodva a termisztor ellenállása lemehet a felére illetve megdupázódhat. Ez csak azért fontos, hogy a tisztában legyük a lehetséges ellenállásértékekkel.

A Game portról röviden:

Az ellenállás értéket úgy mérik meg, hogy egy időzítő áramkör segítségével impulzusokat készítenek. A kiadott impulzus ideje arányos lesz az ellenállás értékével. Az összefüggés:

T(us)=24.2 + R (kOhm)

T az impulzus periódusideje mikro szekundumban (us), R az ellenállás értéke kOmban. A Game port lábkiosztása:

Lábszám

Funkció

1

+5 Volt 

2

1-es botkormány 1-es tűzgombja

3

1-es botkormány X koordinátája

4

Test (0 Volt)

5

Test (0 Volt)

6

1-es botkormány Y koordinátája

7

1-es botkormány 2-es tűzgombja

8

+5 Volt

9

+5 Volt

10

2-es botkormány 1-es tűzgombja

11

2-es botkormány X koordinátája

12

Test / MIDI 

13

2-es botkormány Y koordinátája

14

2-es botkormány 2-es tűzgombja

15

+5 Volt / MIDI

Mivel 2db X és 2db Y irányú koordinátát tud érzékelni, így összesen 4db termisztorral spécizhetjük fel a Game portot, így 4 helyen mérhetünk hőmérsékletet.

A szükséges termisztor igen apró "jószág":

Szinte eltörpül egy toll mellett, ha egy tarka szőnyegre leesik elég nehéz megtalálni.. A következő módon kell ezt a Game porthoz csatlakoztatni:

Ha csak két érzékelőt szeretnénk alkalmazni, akkor elég az 1-3 és 6-os lábakat beköti, a 9,11 és 13-as szabadon maradhat. (De ekkor egy joystickot kell csak feltelepíteni, lásd később a Windows beállításánál.)

16 bites felbontással mérik a periódusidőt, ez azt jelenti, hogy 16 bites felbontással mérhetjük a hőmérsékletet! Azt gondolhatnánk, hogy ez általában untig elég. De ha figyelembe vesszük az előforduló hőmérsékleteket (20 és 80 fok kötött) és azt, hogy ennek hatására mekkora ellenállásváltozás jön létre. Akkor a 16 bites felbontás kb. 1 fokos pontosságot fog eredményezni. De szerintem ez még elegendő, hiszen azon sokkal több múlhat, hogy a melegedő ponthoz mennyire tudjuk közel helyezni.

Nem mindegy, hogy milyen ellenállásértékű termisztort használunk. Ezt a mérési tartomány függvényében érdemes megválasztani. Pl.:

Termisztor ellenállása 25 fokon

Mérési tartomány

10 kOhm

-40 és 25 fok között

50 kOhm

-3 és 65 fok között

100 kOhm

7 és 77 fok között

Ezek alapján nagyon egyszerű megépíteni a Game portos hőmérőt. Szerencsére a szoftverrel nem kell bíbelődnünk, a www.benchtest.com-ról több verziót is letölthetünk. Kinézetre ez a legbrutálisabb:

Azonban ügyeljünk arra, hogy hiába van meg a program illetve a két vagy négy termisztoros hőmérő modul ez így önmagában nem elég.

Ha a két termisztoros megoldást választjuk, akkor elég ha 1db "2-axis, 2-buttom joystick"-ot telepítünk. De ha 4 mérőszondánk lesz, akkor ebből kettő szükséges. De ez még mindig nem elég. Arról, hogy a termisztorokat helyesen csatlakoztattunk a Game porthoz úgy győződhetünk meg, hogy a fenti képen a státusz rész OK lesz. Ugyanis ha nem érzékel legalább két ellenállást a port, akkor a "Not Connected" felirat olvasható a státusz oszlopában.

Utána kattintsunk a "Controller IDs" fülecskére és a Port Drivert állítsuk normálra és alatta engedélyezzük a megszakítást (interrupt). Ha mindent jól csináltunk, akkor működőképes a hőmérő (elvileg). Nekem nagyon bevált ez a dolog, a legjobban a programnak az első verzióját kedvelem:

Nagyon korrekt program. A korábban bemutatott képen is feltűnhetett, hogy együtthatókat (coefficient) kell beállítani. No igen ám, de ezeket honnan szedjük? Szerencsére a program írója mellékelt egy Excel fájt. Nincs más dolgunk, mint három hőmérsékleten megadnia termisztor ellenállását. 0 fokon, 40 illetve 70 fokon. Eredménynek megkapjuk a program helyes működéséhez szükséges számértékeket.

Nagyon fontos, hogy pontosan ismerjük 0, 40 és 70 fokon mért ellenállásértékeket. Így mindenféleképpen szükségünk lesz egy digitális Ohmérőre (Multiméter). A 0 fokos mérést úgy célszerű elvégezni, hogy egy pohárba csapvizet töltünk és ebbe jégdarabokat dobálunk. Megvárjuk, míg a jég döntő zöme elolvad és ekkor a termisztort elmerítjük a közel 0 fokos folyadékba, így megmérjük a Nulla fokon az ellenállását. Noha a víz egy picit vezet, de nem zavarja számottevően a mérést.

Először sokat küzdöttem, hogy pont 40 fokos legyen a folyadék. Végül jobban megnéztem az Excel programocskát és rájöttem (nem volt nehéz), hogy nem fontos 40 fokon mérni, elég annak a környékén, de akkor át kell írni, hogy nem 40 hanem 36 fokon történt a mérés. 36 fok? Na vajon mi 36 fokos? Hát nem nehéz kitalálni... az ember. Most a tized fokokat hanyagoljuk... No így már volt két ismert hőmérsékletem és ezzel két ellenállásértékem.

A 70 fok előállítására sem törekedtem, jó lesz a 100 is, így a termisztort forrásban lévő vízbe merítettem. Ez utóbbi hadműveletnél érdemes óvatosnak lenni, könnyen megsérülhetünk!

Mivel gyakorlatilag nincs két egyforma termisztor érdemes ezt a hitelesítést mindegyikkel eljátszani. A program lehetőséget ad arra, hogy az együtthatókat termisztoronként változóak legyenek. Ha már ennyit szenvedtünk, akkor különböző színes filctollal érdemes a termisztorokat megjelölni, hogy a későbbiekben tudjuk, hogy melyiket mértük és annak mi volt az eredménye.

Nekem csak a gp_tempL és gp_temo5.03-as programot sikerült futtatni, találunk a benchtest.com-on még másik kettőt, azok összeakadnak valamivel, így hanyagoltam őket.

Szerintem egy ilyen kis hőmérő kiegészítő adapter hasznos kiegészítőjel lehet a számítógépünknek. Nem kell külön programot írni. Egy kis Excel kiegészítés maximálisan hozzájárul ahhoz, hogy szinte tetszőleges termisztorral bekalibrálhassunk a hőmérsékletmérő/számító programot.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95